Čo robiť, keď starý kotol doslúži

28. 11. 2014
Zdieľať

Ak starý kotol už nevykúri tak ako kedysi, nastal čas na jeho výmenu, či dokonca rekonštrukciu celej vykurovacej sústavy.

Ako treba pristupovať k rekonštrukcii vykurovacieho zariadenia v rodinnom dome?

Úroveň renovácie by mal vždy posúdiť odborník na vykurovanie, prípadne projektant, pričom by mal navrhnúť, čo je potrebné v danom systéme zlepšiť a zmodernizovať.

Kedy je čas na výmenu?

Jedným z najdôležitejších krokov renovácie je výmena staršieho, málo účinného kotla za moderný kotol s podstatne vyššou účinnosťou. Čas na výmenu vykurovacieho zariadenia nastáva vtedy, ak kotol vykazuje známky technickej zastaranosti, častej poruchovosti a nehospodárnosti. Hoci je starší kotol stále funkčný a na prvý pohľad zabezpečuje dostatočný tepelný komfort, jeho účinnosť je v porovnaní s novším typom výrazne nižšia. Vyššia účinnosť kotlov dokáže znížiť aj množstvo emisií a zaručiť pružnú prevádzku kotla počas celého vykurovacieho obdobia. S renováciou vykurovacieho systému netreba čakať až do jesene. Človek sa môže dostať do nepríjemného časového stresu, keďže servisným technikom a kúrenárskym firmám začína hlavná sezóna. Treba si uvedomiť, že zatiaľ čo výmena kotla zaberie deň-dva, naopak, celková renovácia systému spojená aj s výmenami nefunkčných ventilov, prípadne výmena radiátorov zaberú až niekoľko dní.

Odborník radí

„Najčastejšou chybou, ktorej sa užívatelia dopúšťajú, je, ak nerobia renováciu ako celok. Len výmena kotla bez modernizácie regulácie nemusí priniesť očakávané výsledky.“
Ing. Jaroslav Rehuš, 
technický špecialista ­Vaillant Group Slovakia

Čo všetko treba zvážiť?

Pri výbere kotla treba zvážiť veľkosť vykurovaného priestoru, respektíve koľko osôb v ňom žije, aké priestory vykurujeme (napríklad veľkosť zasklených plôch) a v neposlednom rade aj to, ako chceme riešiť ohrev vody. Zvážiť treba tiež výkon kotla, ktorý závisí od tepelných strát rodinného domu, spôsob prípravy teplej vody, ale aj umiestnenie kotla v rodinnom dome a možnosť jeho napojenia na komín. 

Kedy ušetríte?

Ušetríte, ak si vyberiete kotol so správnym výkonom. Kotol s veľmi nízkym výkonom dom nevykúri, ten s príliš vysokým výkonom bude pracovať so zníženou účinnosťou. Istotu plynulého vykurovania počas celej vykurovacej sezóny dosiahnete vďaka modulovanému výkonovému rozsahu. Nízku minimálnu hodnotu výkonu oceníte najmä v prechodných obdobiach, keď kotol potrebujete len na prikúrenie. 

Ak vymeníte kotol starý dvadsať rokov za nový kondenzačný, môžete ušetriť až 33 % plynu, čím sa vám znížia celkové náklady na vykurovanie. Tieto kotly sa vyznačujú nielen vysokou účinnosťou spaľovania, ale zároveň aj kvalitnou prípravou spaľovacej zmesi, pričom vzniká neporovnateľne menej emisií a teda sú aj ekologicky šetrné.


Keď starý kotol doslúži

Keď starý kotol doslúži
archív vydavateľstva JAGA

Je výmena radiátorov nevyhnutná?

Hoci si veľa ľudí myslí, že kondenzačná technika je vhodná len do podlahového alebo nízkoteplotného systému, nie je to tak. Výmena starého kotla za nový, kondenzačný, nemusí byť až taká náročná. Staršie vykurovacie systémy sú zväčša predimenzované a často pracujú s teplotou vykurovacej vody na hranici kondenzácie. V takomto prípade nie je nevyhnutné radikálne zasahovať do systému a meniť radiátory. Ak je vykurovací systém navrhnutý presne a vyžaduje si vyšší teplotný spád vykurovacej vody, napríklad 70/50 °C, stačí zväčšiť plochu radiátorov asi o 50 %, aby bolo možné pracovať s teplotným spádom vhodným pre kondenzačné kotly. Takéto prípady sa však v praxi vyskytujú len veľmi zriedka.

Nezabudnite na ventily

Dôležitá je aj výmena nefunkčných mechanických častí systému, ako sú ventily na radiátoroch, čo prináša zníženie spotreby paliva a teda úsporu nemalých finančných prostriedkov. Ako príklad možno uviesť vybavenie radiátorov na chodbách, prípadne v spálni termostatickými ventilmi. Tieto sú vhodné na zníženie teploty, čím klesajú aj tepelné straty v daných miestnostiach. Pritom v obývačke, prípadne kúpeľni, sa teplota udržiava na komfortnej úrovni.


Ekvitermický regulátor calorMATIC 470 značky Vaillant s komunikačným rozhraním eBUS, časové riadenie vykurovania, ohrevu teplej vody a cirkulačného čerpadla na základe požiadaviek užívateľa, špeciálne funkcie – párty režim a prázdninový režim, www.vaillant.sk

Ekvitermický regulátor calorMATIC 470 značky Vaillant s komunikačným rozhraním eBUS, časové riadenie vykurovania, ohrevu teplej vody a cirkulačného čerpadla na základe požiadaviek užívateľa, špeciálne funkcie – párty režim a prázdninový režim, www.vaillant.sk
Vaillant

A čo s riadiacim systémom?

Veľmi efektívnou inováciou je aj výmena riadiaceho systému. Staršie, dosť často nepresné bimetalové termostaty je vhodné nahradiť modernými elektronickými reguláciami. Tie udržiavajú tepelnú pohodu v dome podstatne presnejšie a pri použití programu na vykurovanie prinášajú ešte ďalšie úspory. Moderné kondenzačné kotly majú mnohokrát zabudovanú ekvitermickú reguláciu. Funguje na princípe zachytávania vonkajšej a vnútornej teploty a korigovania množstva a vstupnej teploty vyhrievacej vody. Ak ju užívateľ nepoužíva, znižuje sa využitie kondenzačných kotlov predovšetkým v prechodnom období, keď môžu kotly pracovať s nižšou teplotou vykurovacej vody, čo umožňuje lepšie využitie tepla.


Elektronický regulátor môžete umiestniť kdekoľvek na stenu na dostupnom mieste v dome, čo umožňuje pohodlné ovládanie kotla bez toho, aby ste museli ísť do kotolne.

Elektronický regulátor môžete umiestniť kdekoľvek na stenu na dostupnom mieste v dome, čo umožňuje pohodlné ovládanie kotla bez toho, aby ste museli ísť do kotolne.
Vaillant

Zhrňme si hlavné body

1  Úroveň renovácie by mal vždy posúdiť odborník na vykurovanie, prípadne projektant.
2  Vhodné je voliť kotol s podstatne vyššou účinnosťou.
3  Výmenu kotla a rekonštrukciu vykurovacej sústavy netreba odkladať na jeseň. Naplánujte si ju na mesiace tesne po skončení vykurovacej sezóny alebo tie letné.
4  Do úvahy treba brať veľkosť vykurovacieho priestoru, počet osôb, ktoré v dome žijú, aké priestory sa vykurujú a aký bude spôsob ohrevu teplej vody.
5  Dôležitý je výber správneho výkonu kotla, ktorý závisí od plochy vykurovaného priestoru a tepelných strát domu.
 Ak si bude nový vykurovací systém vyžadovať vyšší teplotný spád vykurovacej vody, je potrebné myslieť aj na výmenu radiátorov.
7  Nezabudnite na výmenu termostatických ventilov.
8  Veľmi efektívnou inováciou je výmena riadiaceho systému.

Kategória: Energia
Tagy: kotol vykurovanie výmena
Zdieľať článok

Diskusia