Všetko o kozuboch 3. časť - Biokozuby

15.03.2016  |     

Zaznávané, ale aj ospevované zariadenia spaľujúce tekutý bioalkohol. Použiť ich môžete i tam, kde sa iné typy kozubov nedajú nainštalovať. Sú naozaj bezpečné? Na čo si treba dávať pozor pri výbere? Aké sú medzi nimi rozdiely? A čo zápach? Týmto, ale aj ďalším otázkam sa budeme venovať v tretej časti nášho seriálu.

Technológie a možnosti

Základné biokozuby, ktoré využívajú staršiu technológiu, sú v podstate kovové nádrže, tzv. horáky naplnené tekutým palivom. Po manuálnom zapálení horia výpary na ich povrchu. Problémom však je, že pri takomto type horáka nie je možné spoľahlivo kontrolovať proces spaľovania, koncentráciu odparovaných plynov a kyslíka. Oheň je tiež v priamom kontakte s palivom, čo môže znamenať zvýšené riziko napríklad pri prevrhnutí. Pri niektorých typoch je medzi palivo a oheň vložená špeciál­na nasiakavá tkanina, ktorá má zabezpečiť lepšie horenie výparov, respektíve ich oddelenie od paliva samotného. Oba tieto typy kozubov na bioalkohol sú najvhodnejšie do exteriéru.

Najnovšie riešenie, ktoré je zároveň ideálne do interiéru, predstavujú elektronicky ovládané biokozuby. Palivo sa v nich nedostáva do kontaktu s ohňom – horia výlučne výpary, ktoré sa na spaľovaciu rampu riadene privádzajú z výparníka. Celý proces je sledovaný sústavou senzorov, ktoré nepretržite analyzujú kvalitu spaľovania, emisie či polohu zariadenia. Ich bezpečnosť je taká vysoká, že niektoré majú certifikát umožňujúci ich inštaláciu aj na jachty či lode. Obrovskou výhodou týchto sofistikovaných zariadení je ich komfortná obsluha. Na zapálenie, zhasnutie či nastavenie veľkosti plameňa stačí len stlačiť tlačidlo ovládača, prípadne zadať pokyn cez smartfón alebo tablet. Ten slúži ako ovládací aj informačný panel, vďaka čomu máte kozub, množstvo paliva aj veľkosť plameňa v každej chvíli pod kontrolou. 

Elektronické biokozuby s externou nádržou dokážu na jedno doplnenie fungovať až 30 hodín, výhodou je aj plynulá regulácia výkonu. V porovnaní so základ­ným biokozubom, kde sa výkon zväčša reguluje posúvaním klapky, teda uzavretím časti ohniska, sa výkon elektronických biokozubov ovláda reguláciou produkcie výparov dodávaných na spaľovaciu rampu. Argumentmi za sú určite aj vyššia kvalita spaľovania s krásnym zlatožltým plameňom, komfortná obsluha s absolútnou kontrolou a hlavne vysoká bezpečnosť.

Biokozub verzus klasický kozub

Biokozuby sa často porovnávajú s kozubmi na drevo a ich výhody či nevýhody rozdeľujú ľudí na dva tábory. Argumentmi za i proti bývajú zápach, ekonomika prevádzky či komfort obsluhy. Správna otázka však znie: kedy a prečo siahnuť po alternatíve na bioalkohol. 

Je všeobecne známe a prirodzené, že kozuby na drevo potrebujú na svoju prevádzku komín. Často však možnosť napojenia na komín nie je a tu je práve voľba biokozuba vhodným riešením. Nie je to však jediný prípad. Aj pri stavbe nového domu, kde má kozub najmä vytvárať atmosféru či dotvárať interiér a nepočíta sa s ním pri kúrení, môžete vynechaním komína nezanedbateľne ušetriť. Celkovo je inštalácia biokozuba v porovnaní s tým klasickým omnoho jednoduchšia, čo môže predstavovať dôležitú úsporu.

No ideálnou voľbou môžu byť aj v iných prípadoch. Dôvodom je napríklad klasické palivo – drevo. Problémom totiž môže byť jeho dostupnosť, príprava, skladovanie náročné na priestor či manipulácia. Vzhľadom na veľkosť nádrže dokážu biokozuby bez problémov fungovať nepretržite aj niekoľko hodín, tie najlepšie nezriedka i 30.

Ďalším argumentom v prospech biokozubov môže byť aj inovatívny dizajn – interiérovým architektom ponúkajú priam neobmedzené možnosti na uplatnenie originálnych nápadov. Umiestniť ich možno aj na miesta, ktoré by pri klasických kozuboch nepripadali do úvahy, a na trhu nájdete aj množstvo typov, ktoré sú prenosné a potešia vás tam, kde práve chcete byť.

Staršie technológie svojimi „muchami“ znechutili nejedného fanúšika ohňa, no vývoj v tomto segmente napreduje a dnes už na trhu nájdete kvalitné zariadenia, ktoré neduhmi prvých generácií netrpia. Ich prevádzka určite nemusí byť ekonomickou katastrofou, navyše ponúkajú takmer neobmedzené možnosti inštalácie aj tam, kde by ste s klasickým kozubom nepochodili.

Kúrenie a ďalšie alternatívy

Aj keď výkonové parametre biokozubov nie sú zanedbateľné – napríklad ohnisko s dĺžkou horáka 120 cm dokáže odovzdávať výkon až 7 kW/h, bolo by ich vnímanie ako plnohodnotnej náhrady klasických kozubov pri vykurovaní určite nesprávne. Ponúkajú však pohľad na skutočný oheň, čo je taktiež dôležitý moment, a ich výkon určite postačí na temperovanie menších priestorov, čo v mnohých prípadoch splní predstavy užívateľov.

Samozrejme, aj k biokozubom nájdete na trhu ďalšie alternatívy, ako sú plynové či elektrické kozuby, prípadne parné zariadenia, ktoré v kombinácii s osvetlením imitujú hru plameňov. Posledne menované však slúžia naozaj len na vytvorenie efektu ohňa (viac či menej vydareného) bez toho, aby priestor vyhrievali. Elektrické kozuby sú v podstate obdobou elektrických ohrievačov s optickým efektom ohňa. Môžu sa dokonca použiť aj bez toho, že by priestor vykurovali. Ani v tomto prípade však nejde o skutočný oheň.

Pri plynových kozuboch a elektronicky ovládaných biokozuboch možno počítať s porovnateľným komfortom, treba však pamätať na to, že plynové kozuby potrebujú plynovú prípojku, komín a pravidelné kontroly.

Nezabudnite na vetranie

Biokozub rovná sa zápach? Vyspelá technológia bezkontaktného spaľovania výparov v kombinácii s kvalitným palivom dokáže aj tento nežiaduci efekt výrazne eliminovať. Samozrejme, keďže ide o tzv. bezkomínové systémy, netreba zabúdať na prísun čerstvého vzduchu, resp. vetranie. Potrebná frekvencia závisí od viacerých faktorov, ako je veľkosť ohniska, technológia spaľovania, veľkosť miestnosti, ale i kvalita paliva. Vďaka absencii komína však zároveň ostáva 100 % vyrobeného tepla v miestnosti, čo určite neplatí pre klasické či plynové kozuby, pri ktorých uniká časť tepla komínom. Zo strát tepla pri vetraní teda netreba mať prehnané obavy. Ideálne je, ak je budova vybavená núteným vetraním s rekuperáciou. Tento systém zabezpečí, že je vetranie dostatočné a úniky tepla minimálne.

Do pasívnych domov aj pre alergikov

Pri dnešnej snahe o úsporné bývanie sa už nízkoenergetické či pasívne domy stávajú štandardom, blízka budúcnosť bude v duchu pripravovanej európskej legislatívy patriť dokonca nulovým stavbám. Pri takýchto dobre izolovaných obydliach sa, samozrejme, žiadajú zariadenia s primerane nízkym výkonom. Aj tu môžu milovníkom ohňa vyhovieť kvalitné elektronické biokozuby s plynulou reguláciou výkonu a špičkovým spaľovaním. Keďže nútené vetranie s rekuperáciou je v takýchto domoch pravidlom, o prísun vzduchu je postarané. Ich bezprašná prevádzka poteší zasa nejednu gazdinku či alergika.

Palivo - bioalkohol - ponúkajú rôzni výrobcovia v rôznych cenách, najdôležitejšia je však jeho kvalita. Orientačne možno počítať so spotrebou okolo 0,5 l/h pri cene paliva od 2,50 €/l.

Ceny a prevádzkové náklady

Ako sme už spomínali, biokozuby netreba vnímať ako náhradu napríklad za kozuby na drevo, preto nemá zmysel porovnávať ich náklady na prevádzku. Vstupné náklady na tieto zariadenia, v porovnaní s inými typmi kozubov „ochudobnené o niekoľko komponentov“, sú však podstatne nižšie a ani ich prevádzka nemusí byť veľkou ekonomickou záťažou. Ceny základných jednoduchých ohnísk sa začínajú doslova na pár desiatkach eur, pri tých kvalitnejších s elektronickým riadením je potrebné počítať s niekoľkými stovkami. Spotreba paliva samozrejme závisí od veľkosti ohniska, respektíve od nastaveného výkonu, môže sa však pohybovať okolo 0,5 l/h pri cene paliva cca od 2,50 €/l.

Výhody elektronických biokozubov

+ efektný zlatožltý plameň
+ vysoká kvalita spaľovania 
+ komfortná obsluha s dokonalou kontrolou
+ plynulá regulácia výkonu
+ čistá prevádzka
+ vysoká bezpečnosť
+ dizajn a možnosti inštalácie (nepotrebujú komín)
+ primeraný vykurovací výkon
+ minimálne emisie
potreba intenzívnejšie vetrať (v porovnaní s klasickým kozubom na drevo)
palivo – bioalkohol – je drahší ako drevo

TEXT ŠTEFAN MATOĽÁK
FOTO ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ časopis Môj dom 2/2016

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Kamennú stodolu premenili na romantickú chatu pre dvoch

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky