Slovenské domácnosti budú „zelené“ aj vďaka SSE

02. 11. 2016
Zdieľať

Národný projekt Zelená domácnostiam je príležitosť, ako môžete získať pre váš domov štátnu dotáciu na inštaláciu zariadení produkujúcich energiu z obnoviteľných zdrojov. Zelené technológie zažívajú na Slovensku doslova historický BOOM a SSE je pri tom. Vedeli ste, že za vývojom jednej z technológií stojí Slovák?

O projekte 

Už pár mesiacov môžu slovenské domácnosti žiadať štát o finančnú podporu na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v rodinných a bytových domoch. Národný projekt „Zelená domácnostiam“ má rozpočet 45 miliónov eur, ktoré sa postupne – po častiach – uvoľňujú. Do konca roku 2018 sa tak aj vy môžete stať jednou z približne 15 000 domácností, ktorá formou poukážky získa preplatenie až 50 % celkových oprávnených výdavkov na nákup a inštaláciu zariadení produkujúcich „zelenú“ energiu z obnoviteľných zdrojov.

SSE vám ušije projekt na mieru  

Spoločnosť Stredoslovenská energetika, a. s., aktívne vstúpila do projektu ako zhotoviteľ a ponúka domácnostiam svoje dlhoročné skúsenosti v energetickej oblasti. Záujemcom z celého Slovenska poskytneme a zabezpečíme celý proces zapojenia sa do programu – od žiadosti, administratívnych záležitostí spojených s dotáciou až po realizáciu riešenia.

„Zelené technológie“ – čo ste o nich (ne)vedeli? 

SSE chce svojou účasťou v projekte aktívne šíriť a podporovať myšlienku energetickej efektívnosti formou komplexného poradenstva (administratívneho aj technického) i samotnej inštalácie zariadení – tepelné čerpadlo, fotovoltické panely a solárne kolektory. Predstavujeme vám benefity a zaujímavosti o zariadeniach, ktoré čerpajú zelenú energiu z prírody: 

Fotovoltické panely 

Využívajú slnečné žiarenie na výrobu elektrickej energie pre domáce spotrebiče, ohrev vody a časť energie je možné spotrebovať na vykurovanie. 

Vedeli ste, že…

… inštalácia prináša ročnú úsporu výdavkov na elektrinu minimálne 30 % a zvyšuje hodnotu nehnuteľnosti?
… montáž je jednoduchá a zvyčajne bez zásahov do stavebnej konštrukcie domu?
… technológia zabezpečí bezpečný chod spotrebičov pri prípadnom výpadku energie? 

Zaujímavosť: Prvé fotovoltické panely, v podobe, v akej sú využívané dnes, boli vyrobené v roku 1954 v USA. Špeciálny význam nadobudli najmä v oblasti kozmického inžinierstva. 

Slnečné kolektory

Využívajú sa prioritne na ohrev vody na domáce použitie, prípadne na vykurovanie v prechodných obdobiach roku.

Vedeli ste, že… 

… pracujú aj v zimnom slnečnom počasí, dokonca aj pri teplotách pod nulou?
… letné prebytky tepla sa môžu využiť na vyhriatie vody v bazéne?
… môžete dokúpiť ďalšie panely aj po rokoch a dosiahnuť tak ešte väčšiu úsporu?

Zaujímavosť: Už v roku 1767 bol vyrobený prvý známy plochý kolektor vo Švajčiarku. Neskôr bol zdokonalený anglickým astronómom a matematikom Johnom Herschelom, ktorý ho využíval na varenie jedla počas svojej expedície v Južnej Afrike v roku 1830. 

Tepelné čerpadlo

Dokáže využiť teplo získané z externého prostredia (zo zeme, vzduchu, vody) a znásobené ho odovzdáva vykurovaciemu systému vo vnútri budovy.

Vedeli ste, že…

…. vykurovanie tepelným čerpadlom je o 45 % lacnejšie ako elektrickým kotlom a výrazne zníži náklady aj pri plynovom vykurovaní? 
… dokáže vďaka obrátenému režimu v lete nahradiť klimatizačnú jednotku a vychladí váš dom? 

Zaujímavosť: Konštruktér prvého tepelného čerpadla na svete bol slovenský fyzik Aurel Stodola z Liptovského Mikuláša. Jeho tepelné čerpadlo z roku 1928 dodnes funguje a vykuruje radnicu v Ženeve. 

Zelený tip: Navštívte www.sse.sk/zelena, zistite viac o zelenej energii a možnostiach šetrenia! Orientačnú úsporu si vypočítate na jednoduchej online kalkulačke alebo môžete priamo požiadať o vypracovanie cenovej ponuky. 

Finančný príspevok na inštaláciu zariadenia/zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach je poskytovaný z finančných prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu SR, prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia v rámci národného projektu Zelená domácnostiam v súlade so Všeobecnými podmienkami projektu zverejnenými na internetovej stránke zelenadomacnostiam.sk. Stredoslovenská energetika je zapísaná v zozname oprávnených zhotoviteľov v zmysle Všeobecných podmienok národného projektu Zelená domácnostiam.

ZDROJ PR článok spoločnosti Stredoslovenská energetika a.s. 

Kategória: Energia
Zdieľať článok

Diskusia