Alternatívne spôsoby vykurovania v domoch a bytoch

05. 12. 2016
Zdieľať

Vykurovacia sezóna vstupuje do svojej hlavnej fázy a zdroje tepla v našich domácnostiach pracujú na plné obrátky. Niekde vsádzajú na osvedčené vykurovacie systémy, inde skúšajú alternatívne zariadenia prinášajúce pokrok, efektivitu a úsporu.

Náklady za spotrebu tepla tvoria jednu z najvyšších položiek v rozpočtoch domácností. Snaha ušetriť a mať v rozpočte pár desiatok eur navyše nás núti prehodnotiť, či využívame správny vykurovací systém. Obzvlášť to platí, ak je naším cieľom nielen znižovať náklady, ale záleží nám na zdravšom a čistejšom vykurovaní. Potom si pozornosť získavajú moderné alternatívne systémy pracujúce na úsporných ekologických princípoch. Vyberte si ideálny spôsob vykurovania pre váš rodinný dom či byt. 

Alternatívne vykurovacie systémy a ich výhody:

+ spotreba tepla môže byť v porovnaní s plynom a tuhým palivom nižšia o 50 až 70 %
+ vykurovanie prebieha bez negatívneho dopadu na životné prostredie 
+ inštalácia alternatívnych systémov sa takmer vždy zaobíde bez zásahov do stavby 


Alternatívne spôsoby vykurovania v domoch a bytoch

1878667
archív vydavateľstva JAGA

Vysoké investičné náklady brzdia majiteľov 

Napriek viacerým výhodám existuje jeden mínus, ktorý brzdí majiteľov domácností prejsť na alternatívu, a tým sú vysoké investičné náklady. Nízkoenergetické bývanie či pasívne domy sú finančne náročné a inak to nie je ani s alternatívami na vykurovanie. Cena týchto zariadení sa pohybuje v rôznych čiastkach a v niektorých prípadoch presahuje 3 000 €. Bez ohľadu na to, že návratnosť je o niekoľko rokov, bez finančnej podpory by boli pre mnohých finančne nedostupné. 

Najvyhľadávanejšie alternatívne spôsoby vykurovania 

Solárne systémy – Či si už zvolíme fotovoltaické panely, alebo slnečné kolektory, využitie slnečného svetla premieňaného na energiu je zárukou zdravého a lacného tepla. 

– slnečné svetlo je zadarmo, takže nová energia sa môže produkovať neustále 
– výkonnosť zariadení sa zvyšuje, čoskoro budú schopné vykurovať celé domy
– montáž solárnych systémov nevyžaduje žiadne hrubé zásahy do nehnuteľnosti

Tepelné čerpadlá – Ich úloha je jasná: odoberať teplo zo zeme, vody alebo vzduchu a potom ho odvádzať do domácnosti čo najrýchlejším a najefektívnejším spôsobom. 

– vyznačujú sa vysokým výkonom a dobrou schopnosťou akumulovať teplo
– napriek vyššej investícii je návratnosť rátaná na maximálne 10 až 12 rokov 

Ekologické kotly a kachle – Ide o zariadenia, ktoré spaľujú organické odpady bez toho, aby sa pri ich využívaní vylučovali toxické látky. 

– ekologické kotly vykurujú spaľovaním biomasy, hoblín či dokonca zvieracieho trusu
– najpredávanejšie kachle sú krbové, ktoré spaľujú sušené pelety alebo biokachle na lieh

Infrakúrenie – Špeciálny spôsob vykurovania na princípe priestorového sálania tepla funguje vďaka infražiaričom zabudovaným v podobe infrapanelov do stien alebo stropov. 

– infražiariče zaisťujú okamžitý pocit tepla po spustení vykurovania
– patria k najšetrnejším vykurovacím systémom, hodia sa do veľkých priestorov 

Inštalácia alternatívneho vykurovacieho systému je dnes bežná a mnohí majitelia vsádzajú na tento šetrný spôsob vykurovania. Snahu o expanziu týchto zariadení podporil prostredníctvom projektu na poskytovanie dotácií aj štát. Domácností mysliacich ekologicky tak rýchlo pribúda a trvalo udržateľný rozvoj sa stáva ústrednou témou súčasného stavebníctva. 

ZDROJ PR článok spoločnosti Gurkuda s.r.o.

Kategória: Energia
Zdieľať článok

Diskusia