Oplatí sa v pasívnom dome investovať do tepelného čerpadla?

23. 05. 2017
Zdieľať

Tepelné čerpadlo nie je lacné zariadenie, jeho výhodou sú však mimoriadne nízke náklady na prevádzku. Mať teplo z prírody takmer zadarmo znie lákavo, ibaže čím menej ho v dome potrebujete, tým menej vlastne na prevádzke ušetríte. Oplatí sa teda v pasívnom dome, na ktorého vykúrenie stačí veľmi málo energie, investovať do tepelného čerpadla? Aká je návratnosť pri takej nízkej tepelnej strate?

Mgr. art. Bjørn Kierulf

Odborník na energeticky pasívne domy www.createrra.sk

Pasívny dom staviame predovšetkým pre vyšší komfort a dlhodobú hodnotu nehnuteľnosti. Je to podobné ako pri kúpe auta – v prvom rade sa pozeráme na úžitok. Očakávať návratnosť pri investícii do domu je nezmysel, zvlášť ak ju hľadáme v technickej vybavenosti. Pri pasívnom dome spočíva návratnosť najmä v kvalitnom plášti – dobre izolovanom, vzduchotesnom a bez tepelných mostov. To sú prvky, ktoré nepotrebujú pravidelnú údržbu, majú dlhú životnosť a reálne ušetria peniaze.

Ak zabudujeme do pasívneho domu tepelné čerpadlo, je to predovšetkým z dvoch dôvodov: jednak chceme znížiť spotrebu primárnej energie, aby sme vôbec pasívny štandard dosiahli. Tepelné čerpadlo nám pomôže minimalizovať najmä energiu potrebnú na prípravu teplej vody, ktorá je v pasívnom dome vyššia ako energia potrebná na kúrenie. Okrem toho dokáže tepelné čerpadlo s hĺbkovým vrtom dom v lete veľmi lacno vychladiť, čo je výhoda najmä na juhu Slovenska. Aj preto má väčšina nami navrhnutých domov zabudované tepelné čerpadlo zem-voda. Prvotná investícia sa možno nevráti hneď úsporami, zvýši sa však komfort a zníži vplyv na životné prostredie. A pri kvalitnom zariadení s dlhou životnosťou sa vstupné náklady do veľkej miery časom vrátia. 

Na vykurovanie pasívneho domu stačí menej než 15 kWh/m2 a rok.

 Hoci je pojem „pasívny dom“ aj u nás zaužívaný, naša legislatíva ho nepozná.

Od 1. 1. 2016 musia byť všetky novostavby u nás ultranízkoenergetické.

Do tejto kategórie patria domy so spotrebou energie na vykurovanie menej než 40,7 kWh/m2 a rok.


Tepelné čerpadlá novej generácie Vaillant flexoCOMPACT exclusive sú určené na vykurovanie a prípravu teplej vody v energeticky pasívnych domoch. Ide o univerzálne zariadenia, ktoré využívajú každý z alternatívnych prírodných zdrojov tepla – zem, vodu a vzduch. Majú označenie Green iQ a v súlade s novou európskou smernicou ErP sa zaraďujú do triedy A++. Cena zostavy vzduch-voda je od 13 400 € s DPH.

Vaillant Group Slovakia, s.r.o.

Ing. Marek Duračinský

Obchodný zástupca systémovej techniky Tatramat /Stiebel Eltron www.stiebel-eltron.sk

Tepelné čerpadlá do pasívnych domov nie sú úplný nezmysel. Je síce pravda, že tepelná strata týchto objektov nie je vysoká, energia na vykurovanie však nie je jediná potrebná. V takýchto rodinných domoch spotreba tepla na prípravu teplej vody prevyšuje požiadavky na vykurovanie. A umývať sa človek musí.

Pasívne domy majú minimálne tepelné straty obvodovými konštrukciami a získavajú teplo zo slnečného žiarenia, z ľudského tela, z varenia a podobne. V lete tak môže dochádzať k ich prehrievaniu a nestačí ani zatienenie žalúziami. V tomto období je teda potrebné mierne chladiť, čo môže zabezpečiť práve tepelné čerpadlo. Dnes už sú v ponuke kompaktné zariadenia, ktoré zabezpečia vetranie, ohrev pitnej vody, vykurovanie aj chladenie v jednom.

Je ťažké určiť návratnosť tepelného čerpadla v pasívnom dome, dôvodom tejto voľby je skôr vyšší komfort počas celého roka. V každom prípade je potrebné posudzovať každú stavbu individuálne.

Odporúčame tepelné čerpadlá 


Kompaktná jednotka LWZ 304/404 SOL od nemeckej značky Stiebel Eltron zabezpečuje centrálne vetranie bez tepelných strát, prípravu OPV, vykurovanie aj chladenie. Teplo sa získava pomocou protiprúdového výmenníka z odvádzaného vzduchu (rekuperácia) a tiež z vonkajšieho vzduchu. Slúži na ohrev privádzaného vzduchu, vody v zásobníku TV a na vykurovanie. Vyšší výkon sa pokrýva elektrickým dohrevom.

Kompaktná jednotka LWZ 304/404 SOL od nemeckej značky Stiebel Eltron zabezpečuje centrálne vetranie bez tepelných strát, prípravu OPV, vykurovanie aj chladenie. Teplo sa získava pomocou protiprúdového výmenníka z odvádzaného vzduchu (rekuperácia) a tiež z vonkajšieho vzduchu. Slúži na ohrev privádzaného vzduchu, vody v zásobníku TV a na vykurovanie. Vyšší výkon sa pokrýva elektrickým dohrevom.
Stiebel-Eltron

4 funkcie v jenom zariadení

Kompaktná jednotka LWZ 304/404 SOL od nemeckej značky Stiebel Eltron zabezpečuje centrálne vetranie bez tepelných strát, prípravu OPV, vykurovanie aj chladenie. Teplo sa získava pomocou protiprúdového výmenníka z odvádzaného vzduchu (rekuperácia) a tiež z vonkajšieho vzduchu. Slúži na ohrev privádzaného vzduchu, vody v zásobníku TV a na vykurovanie. Vyšší výkon sa pokrýva elektrickým dohrevom. 12 985 € bez DPH


Energetická účinnosť A +++  Najvyššiu možnú účinnosť ponúka tepelné čerpadlo Panasonic Aquarea Generácia H s výkonom 7 kW, určené najmä do väčších rodinných domov. Výrazným prvkom je dotykový LCD panel s vysokým rozlíšením, ktorý okrem iného umožňuje sledovať energetický vstup a výstup v priebehu dní, týždňov a mesiacov. Získate tak prehľad o využívaní energie a úsporách. Cena celej zostavy (vnútorná + vonkajšia jednotka) je 4 977 € bez DPH.

Panasonic

Energetická účinnosť A +++

Najvyššiu možnú účinnosť ponúka tepelné čerpadlo Panasonic Aquarea Generácia H s výkonom 7 kW, určené najmä do väčších rodinných domov. Výrazným prvkom je dotykový LCD panel s vysokým rozlíšením, ktorý okrem iného umožňuje sledovať energetický vstup a výstup v priebehu dní, týždňov a mesiacov. Získate tak prehľad o využívaní energie a úsporách. Cena celej zostavy (vnútorná + vonkajšia jednotka) je 4 977 € bez DPH.

Pripravila: Erika Kuhnová
Foto: archív friem
Zdroj: časopis Môj dom 4/2017

Kategória: Energia
Tagy: čerpadlo pasívny dom rodinný dom tepelné
Zdieľať článok

Diskusia