Všetko v jednom komíne

14. 09. 2017 Zdieľať

Ak staviame komín, snažíme sa ho vybrať predovšetkým pre krb alebo kachle. Zabúdame však na plynový kotol, alebo volíme jednoduché, ale drahé bezkomínové riešenie – výfuk cez strechu. Pre technické vedenia zo strechy volíme rôzne, často však žiadne riešenia.

Všetko v jednom komíne

Schiedel má komínový systém KOMBIGAS, ktorý má v jednom komínovom telese zabudované dva samostatné prieduchy. 

Prvý keramický komínový prieduch je určený pre pripojenie spotrebiča na tuhé palivá (napr. krb). Druhý kovový prieduch slúži k odvodu spalín od plynového kondenzačného kotla. Systém popri odvode spalín zabezpečí samozrejme aj prívod spaľovacieho vzduchu do plynového kotla. Oba komínové prieduchy majú optimalizované parametre, ktoré zaručia technicky správne, dispozične výhodné a ekonomické použitie pre obidva spotrebiče – plynový kotol aj už spomínaný krb. Súčasťou komínového telesa je naviac ďalšia voľná šachta, ktorá môže byť využitá pre vedenie technických inštalácii, napríklad pre pripojenie solárnych kolektorov.

Prečo odvod spalín od plynového kotla komínom? 

V systéme KOMBIGAS je v šachte vložená kovová vložka, ktorá bezpečne odvádza spaliny od kondenzačného kotla nad strechu. Zároveň priestor v šachte okolo vložky slúži na prívod vzduchu na spaľovanie do kotla. Takéto riešenie šetrí vašu strechu. Pýtate sa ako šetrí strechu? Prečo? 

Komín vyvedie spaliny nad strešnú rovinu vyššie, čo predpisuje legislatíva kvôli lepšiemu rozptylu spalín. 

Spaliny z kondenzačného kotla majú veľmi nízku teplotu, preto ihneď po opustení výfuku kondenzujú a stekajú na strechu. Tento kondenzát je agresívny, preto zanecháva na streche stopy, ktoré nie sú práve estetickým doplnkom. 


Ukážka poškodenia strechy výfukom z kondenzačného kotla.

Ukážka poškodenia strechy výfukom z kondenzačného kotla.
Schiedel

Keď nie je krb a kotol na jednom mieste

V takom prípade je riešením použiť dve samostatné komínové telesá. Pre krb, piecku, kachle použijete samostatný komínový prieduch. Schiedel má riešenie pre každý spotrebič. Priemer komína závisí od spotrebiča, teda jeho požiadavky na ťah v komíne. Veľkosť prieduchu je dobré navrhnúť výpočtom. Z toho vám vyjde priemer 160, 180 alebo dokonca 200 mm. 

Priemer komína pre kondenzačný kotol môže byť 60 alebo 80 mm. A keď teda nie sú krb a kotol na jednom mieste, je výhodnejšie s ohľadom na stav vašej strechy po pár vykurovacích sezónach, samostatné komínové teleso aj pre kotol. Je to lepšie riešenie ako výfuk.

Technické vedenia

Ďalšou veľkou výhodou komínového telesa Schiedel KOMBIGAS je priama integrácia šachty pre technické vedenia. Bez problémov spojí komín šachtou technické zariadenia na streche s technickým zázemím v stavbe rodinného domu. Teda solárne panely spojíte so zásobníkom vody, fotovoltaické panely dokážete napojiť na batérie, alebo satelit, anténu s vašim televízorom. Alebo môžete využiť šachtu na odvetranie vnútorných priestorov. Závisí len na vás. 


Popis funkcie a možností Schiedel KOMBIGAS

Popis funkcie a možností Schiedel KOMBIGAS
Schiedel

Postaviť komín je stále ľahšie

Postaviť komín si môžete svojpomocne. Stačí dodržať návod na montáž. Alebo dôverovať realizačnej firme, s ktorou máte uzavretú zmluvu. Môžete si však tiež nechať postaviť komín „v cene komína“, kedy súčasťou ceny je aj profesionálna montáž s dovozom komína priamo na stavbu. Servis, ktorý sa vám vyplatí!

ZDROJ: PR článok spoločnosti Schiedel Slovensko s.r.o. 

Kategória: Energia
Tagy: komín Schiedel
Zdieľať článok