3 osvedčené spôsoby, ako vychladiť interiér

13. 07. 2019
Zdieľať

Na to, ako udržať v interiéri aj v lete príjemnú teplotu tak, aby ste doma v horúčavách netrpeli, existuje niekoľko možností. Voľba pritom záleží aj na vašej predstave o komforte.

vonkajšia roleta
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


K tepelnej pohode prispejú aj vhodné tieniace doplnky. Vonkajšia roleta VELUX bráni tepelným ziskom v lete aj stratám v zime (znižuje ich až o 17 %). Chráni strešné okno pred poškodením, tlmí hluk z dažďa a umožňuje úplné zatmenie miestnosti. Aby ste na tienenie nemuseli myslieť, môže sa oň postarať inteligentný systém VELUX ACTIVE. Pomocou senzorov monitoruje vnútorné prostredie a v prípade potreby interiér automaticky zatieni, aby sa neprehrieval. www.velux.sk

Rozumné vetranie

V prvom rade je dôležité obmedziť prehrievanie interiéru – základom je účinné tienenie a rozumné vetranie. Solárnym ziskom cez zasklené plochy či prehrievaniu fasády najúčinnejšie bráni exteriérové tienenie. Cez deň, keď je horúco, by ste nemali otvárať okná, aby ste nevpúšťali teplo dnu. V noci, keď sa vonku ochladí, treba, naopak, dom alebo byt poriadne vyvetrať, aby sa čo najviac vychladil.

Pomocou nočného prevetrávania chladným vzduchom sa dá znížiť vnútorná teplota o 2 – 3 °C. Cez deň si môžete dopriať čerstvý vzduch v prípade, ak máte riadené vetranie s rekuperáciou – tá dokáže privádzaný vzduch ochladzovať pomocou odvádzaného na rovnakom princípe, na akom ho v zime ohrieva. Rekuperačná jednotka s automatickým bypassom potom v noci privádza chladný vzduch priamo zvonka. Týmto spôsobom sa dá v dome udržať po celý deň nižšia teplota, než je vonku, nie je to však aktívne chladenie.

Prečítajte si tiež:

6 krokov k výberu správnej klimatizácie

Ďalšou možnosťou je aktívna rekuperácia. Kým pasívna rekuperácia sa stará len o výmenu vzduchu a energie medzi odvádzaným a privádzaným vzduchom, aktívna navyše vzduch aj dodatočne chladí alebo ohrieva. Funguje teda podobne ako klimatizácia, do interiéru však na rozdiel od nej privádza čerstvý prefiltrovaný vzduch.

strešné okno nad schodiskom
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


Najúčinnejšie je priečne prevetranie domu (oknami obrátenými na opačné svetové strany), ideálne je využiť pri tom aj tzv. komínový efekt – ten najlepšie dosiahnete pomocou strešných okien. Ak zároveň otvoríte čo najnižšie umiestnené fasádne okná na najchladnejšej (severnej) strane domu a strešné okná, chladný vzduch zvonka bude prúdiť naprieč celým domom. Podobný efekt dosiahnete v podkroví pomocou strešných okien umiestnených oproti sebe v rôznych výškach. V poschodovom dome je vynikajúcim riešením strešné okno nad schodiskom – pomôže nielen efektívne vyvetrať, ale denné svetlo privedie až na prízemie. Na tieto možnosti však treba pamätať už pri navrhovaní domu.

Klimatizácia

Je dobre známou a veľmi účinnou možnosťou, ako ochladiť vzduch v interiéri. Táto výhoda sa však môže ľahko obrátiť proti vám, ak budete uvažovať spôsobom „keď je teplo, treba chladiť, čím viac, tým lepšie“.

Väčší rozdiel než 5 až 8°C medzi teplotou vonku a v interiéri by ste totiž mohli „odležať“ – okrem prechladnutia je veľmi nepríjemným dôsledkom chladu aj bolesť svalov. Optimálna teplota v miestnosti je v lete 24 až 26 °C. Dôležitá je však aj vlhkosť a rýchlosť prúdenia vzduchu – jej zvýšenie o 0,1 m/s pociťujeme ako ochladenie o 2 až 3 °C. Studený vzduch prirodzene klesá k zemi, preto nie je potrebné smerovať jeho prúd priamo na ľudí, to by mohlo mať nepríjemné následky.

Pri výbere klimatizácie je dôležité zvoliť optimálny počet jednotiek s vhodným výkonom aj umiestnením. Všímajte si tiež hlučnosť, energetickú triedu a doplnkové funkcie (napr. možnosť vykurovania alebo čistenie vzduchu), ktoré môžu urobiť z klimatizácie atraktívnejšiu investíciu.

Cez deň nevpúšťajte horúčavu dnu, v noci poriadne vyvetrajte.

Pomocou nočného prevetrávania chladným vzduchom sa dá znížiť teplota v interiéri o 2 až 3 °C.

Ľudský organizmus zle znáša veľké výkyvy teplôt.

Teplota v klimatizovanom priestore by preto nemala byť oproti vonkajšej nižšia o viac než 5 až 8 °C.

Prečítajte si tiež:

Tipy ako si schladiť spálňu v horúčavách: Ako ochladiť samotnú posteľ?

klimatizácia v obývačke
Daikin


Dizajnové klimatizácie STYLISH a EMURA od značky DAIKIN sú výkonné a tiché, majú protialergické filtre, on-line ovládač či senzor pohybu, ktorý presmeruje prúdenie vzduchu mimo osôb v miestnosti. Modely majú 5-ročnú záruku a pri výmene vašej starej klimatizácie za Daikin jednotku získate bonus až 270 €. www.daikin.sk

Podlahové alebo stropné chladenie

Na tejto možnosti je sympatické, že viacnásobne využijete technológie primárne určené na vykurovanie. Ako zdroj chladu poslúži tepelné čerpadlo (musí mať funkciu chladenia), rozvody podlahového kúrenia potrebujú len malé úpravy. Nejde teda o veľkú investíciu navyše. Ďalšou výhodou je, že pri tomto spôsobe chladenia sa využíva sálanie, nie prúdenie vzduchu, takže nevzniká prievan.

Tento systém má však svoje limity – chladiace povrchy by nemali mať veľmi nízku teplotu (pri podlahe sa odporúča nechladiť teplotou nižšou ako 20 °C.), aby neboli na dotyk nepríjemne studené, chladiaci výkon podlahy teda nebude závratný. Ide teda len o mierne ochladenie interiéru, no na druhej strane, aspoň vám priveľký chlad neuškodí. Ďalším úskalím môže byť studená podlaha – niekomu v lete príjemná je, niekomu nie je.

Riešením pre druhú skupinu sú stenové alebo stropné registre (rozvody). Keďže ochladený vzduch samovoľne klesá nadol, stropné chladenie je najprirodzenejšie.

tepelné čerpadlo pri dome
Vaillant Group Slovakia


Tepelné čerpadlo Vaillant aroTHERM Split vzduch/voda prináša chladenie v lete, príjemné teplo v zime a teplú vodu po celý rok. Tajomstvom úspechu je nová technológia oddeleného chladivového okruhu, výsledkom ktorej je vysoká účinnosť a dlhá životnosť. Ide o jedno z najtichších tepelných čerpadiel typu vzduch/voda na trhu. www.vaillant.sk

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom 6/2019

Kategória: Energia
Tagy: chladenie klimatizácia vetranie interiéru
Zdieľať článok
Najčastejšie poruchy chladničiek: S čím si poradíte sami a kedy už zavolať servis?Urob si sám

Najčastejšie poruchy chladničiek: S čím si poradíte sami a kedy už zavolať servis?

Šikovný trik, ako opraviť uvoľnené dlaždice a obkladačky bez toho, aby ste ich museli odstrániťUrob si sám

Šikovný trik, ako opraviť uvoľnené dlaždice a obkladačky bez toho, aby ste ich museli odstrániť

Vyberáme plynový kotol do rodinného domuDom z tehly

Vyberáme plynový kotol do rodinného domu

Ako si z nepotrebných misiek vyrobiť štýlový podnosUrob si sám

Ako si z nepotrebných misiek vyrobiť štýlový podnos

Diskusia