Podlaha z dreva lahodí oku i duši

01. 03. 2006
Zdieľať

Nové trendy v bývaní sa netýkajú len architektonických riešení, ale aj nábytku, doplnkov a ďalších častí bývania. V súčasnosti prechádza veľa interiérov rekonštrukciami a premenami, aby nabrali nový imidž a prispôsobili sa módnym smerom. V tejto súvislosti sa vynára i otázka – akú podlahu si vybrať, pretože práve ona veľakrát tvorí zjednocujúci prvok bývania.

Prioritou súčasnej doby sú jednoznačne parkety. Trh ponúka veľké množstvo laminátových i drevených parkiet, z ktorých každý druh má svoje pozitíva, svoje jedinečné vlastnosti, je ten najlepší pre konkrétny interiér. Čerešničkou na torte však jednoznačne zostávajú drevené parkety. Niet divu, veď drevo vyvoláva v ľuďoch pocit tepla, pohody, prirodzenosti, jednoduchosti a krásy, nehovoriac o tom, že drevený materiál pôsobí príjemne a vznešene. Drevené parkety majú dlhú životnosť a sú vlastne investíciou, ktorá sa v každom prípade oplatí. Preto by sme sa mali pri ich nákupe poradiť s odborníkmi, aby sme vybrali taký druh, ktorý by nám vyhovoval po všetkých stránkach.

Pre aké drevené parkety sa teda rozhodnúť?

Architekti a bytoví odborníci odporúčajú do historických objektov, súkromných rodinných domov, rezidencií, reprezentačných sídiel a exkluzívnych komerčných priestorov použiť jednoznačne masívne parkety vyrobené z masívneho dreva. Sem patria klasické parkety, mozaikové, intarzované a aj priemyselné parkety. Podlahu z takéhoto dreva možno viackrát prebrúsiť a stále môže vyzerať ako nová. Do bytových, verejných priestorov a kancelárií – teda všade tam, kde sa predpokladá veľký výkyv teplôt a vlhkostí – sú zasa vhodnejšie plávajúce veľkoplošné parkety. Sú to viacvrstvové povrchovo upravené parkety s nášľapnou vrstvou z masívneho dreva. Najrozšírenejšiemu typu týchto podláh sa hovorí „hotové parkety“, pretože sa po položení nebrúsia a nelakujú. Jednotlivé lamely sú už upravené z výroby a podlaha sa už môže používať krátko po položení.


Podlaha z dreva lahodí oku i duši

47183

Ak už vieme, aké drevené parkety budú v najbližšom čase vytvárať podlahu nášho interiéru, je potrebné venovať pozornosť parametrom, ktoré môžu bezprostredne ovplyvniť životnosť a estetickú stránku drevenej podlahy. Jedným z nich je relatívna vlhkosť, ktorá by v miestnosti nemala prekračovať hodnotu 65 % a v čase vykurovania by nemala klesnúť pod 45 %. Dôležitým parametrom je aj odporúčaná teplota v interiéri, ktorá by mala byť v rozpätí 18-22 °C. Mimochodom, takéto prostredie je ideálne nielen pre drevené parkety, ale aj pre človeka samého.

Aby parkety nevŕzgali

Niektorí zákazníci majú obavy, či drevená podlaha nebude vŕzgať, resp. do akej miery je silný kročajový hluk, t. j. hluk, ktorý počuť pri chôdzi po parketách. Vŕzganie možno eliminovať až na minimum už pri montáži drevených parkiet. Plochu na pokládku parkiet je nevyhnutné úplne vyrovnať, pretože práve nerovnosť podkladu nahráva nepríjemnému vŕzganiu a priamo aj rozhoduje o životnosti podlahy. O čo je horší podklad, o to je nižšia životnosť parkiet. Európska norma hovorí, že maximálna nerovnosť, pri ktorej je garantovaná ešte plná životnosť podlahy, je 3 mm, či dokonca iba 2 mm na 1 m. Čo sa týka kročajového hluku, vo všeobecnosti je známe, že pri drevených parketách je nižší, ako pri väčšine laminátových. Okrem toho sa dá hlučnosť ovplyvňovať i spôsobom montáže – použitím celoplošného lepenia parkiet, keď nevzniká rezonančná medzera medzi podlahou a parketou.

Pazúriky našich miláčikov


Podlaha z dreva lahodí oku i duši

47181

Veľa rodín si už ani nevie predstaviť život bez svojho domáceho priateľa – psa alebo mačky. Ak chceme, aby naša podlaha vyzerala dlhšie ako nová, je na mieste otázka, ako sa pazúriky týchto našich miláčikov môžu podpísať pod jej kvalitu. Túto otázku netreba brať na ľahkú váhu, ale ani príliš dramatizovať. Možno ju riešiť jednoducho – individuálnou úpravou povrchu, a to buď vysoko oderuvzdornými lakmi, alebo tzv. olejmi, ktoré sú novinkou na našom trhu.

Údržba

Drevené parkety stačí povysávať a z času na čas vytrieť dobre vyžmýkanou mäkkou handrou alebo mopom. Na odstránenie škvŕn sa používa k tomu určený čistiaci prostriedok, ktorý si môžete zakúpiť v špecializovaných predajniach s parketami.

Dominanta miestnosti

Ak sa chystáte zariaďovať interiér, máme pre vás na záver jednu radu. Aby bol výsledný efekt čo najlepší, treba si stanoviť dominantný prvok, ktorému sa budú prispôsobovať všetky ostatné doplnky. Týmto prvkom môže byť práve podlaha. Ak si vyberiete drevenú podlahu, môže byť svetlejšia alebo tmavšia, so vzorom alebo bez neho. Záleží od osobného vkusu, štýlu a od účelu interiéru. Jedno je však isté – drevená podlaha ponúka nielen krásu, ale i výborné úžitkové vlastnosti. Drevo ako tradičný prvok interiéru je nadčasové a prinesie krásu prírody priamo k vašim nohám.

Kategória: Podlaha, dlažba
Tagy: drevo parkety podlaha
Zdieľať článok

Diskusia