24. 05. 2006
Zdieľať

Poznáte tú rozprávku, v ktorej chcel sultán od chudobnej (ale mimoriadne inteligentnej) dievčiny, aby prišla k nemu do paláca ani pešky, ani na voze, ani nahá, ani oblečená a priniesla mu dar-nedar? Tak presne tú mi pripomenul príbeh o korkovom dube a korkovej podlahe.

Korková podlaha je z dreva-nedreva, ktoré síce pochádza zo stromu, avšak na rozdiel od obyčajného dreva netreba pre tento produkt zoťať strom. Korok je vlastne kôra korkového duba (Quercus suber), ktorý rastie v oblasti stredomoria, a je pozoruhodný najmä tým, že olúpaná kôra mu znova dorastie ako jašteričke chvostík. Pre túto vzácnu vlastnosť (a tiež pre iné vzácne vlastnosti korku) sú korkové duby odsúdené k pravidelnému a doživotnému lúpaniu (dožijú sa asi 180 rokov). Prvý raz ich zbavia panenskej kôry (virgin cork), keď dosiahnu 70 cm „v páse“ (teda vo veku asi 25 rokov), a od tých čias ich rovnaká procedúra čaká každé deviate leto. Korok dosiahne slušnú kvalitu až po treťom zbere a z dospelého stromu vo vrcholnej forme (asi 80-ročného) sa olúpe približne 200 kg kôry.

Niečo málo z histórie


Podlaha z dreva-nedreva

54648

Korok nie je nijaký nový „vynález“. Už pred viac ako tisíc rokmi ním Egypťania uzatvárali svoje amfory a starí Gréci si z korku robili sandále a plaváky na rybárske siete. Asi najväčšiu popularitu dosiahli korkové duby v novodobých dejinách vďaka značke Dom Perignon. Práve toto šampanské sa začalo od roku 1680 uzatvárať korkovými zátkami namiesto dovtedy používaných drevených. Pretože dôvody Dom Perignon boli veľmi logické a praktické, tento počin znamenal začiatok masového používania korku vo vinárstve (a to už je slušná kariéra).


Podlaha z dreva-nedreva

54651

Cesta korku však neskončila vo fľaši s vínom. Pôvodne sa až 75 % tohto pozoruhodného materiálu považovalo za bezcenný odpad, čo zrejme koncom 19. storočia veľmi trápilo istého Američana – Johna Smotha. Ten prišiel na myšlienku rozomlieť zvyšky korkovej kôry, ktoré ostali po výrobe zátok, a pomletý korok zlisovať a pomocou rôznych spojív znovu zlepiť do blokov (tzv. aglomerovaný korok). Tento postup otvoril nové možnosti na využitie korku a naštartoval rozvoj korkového priemyslu. Od začiatku 20. storočia sa teda korok používa ako izolačný i dekoračný materiál, a v neposlednom rade aj ako podlahovina s pozoruhodnými vlastnosťami. Dnes je najvýznamnejším producentom korku Portugalsko, korkové duby však rastú aj v Španielsku, Taliansku, južnom Francúzsku, Severnej Afrike a stredomorských ostrovoch.

Celý proces výroby korkovej podlahy znie asi pre uši ekologických nadšencov ako rajská hudba: zozbierať čo dorastie, a v prvom rade využiť na výrobu dýh a výrobkov z masívu to, čo sa využiť dá; všetko ostatné potom rozomlieť, znovu zlepiť a využiť do posledného zvyštku – bez produkcie odpadu, bez zničenia živého organizmu. Ako sa hovorí, samé pozitíva a sociálne istoty.

Aký vlastne korok je a prečo?


Podlaha z dreva-nedreva

54655

Korok vďačí za svoje neobyčajné vlastnosti svojej zvláštnej štruktúre. Jeden kubický centimeter korku obsahuje asi 40 miliónov mŕtvych buniek, ktoré sú naplnené vzduchom. Vzduch tvorí asi 50 % objemu, steny buniek sú zložené najmä zo suberínu, celulózy a vosku. Práve pre túto skladbu je korok pružný a má vynikajúce izolačné vlastnosti. Vzduch, ako je známe, je výborný tepelný izolant a suberín spolu s voskami bránia prestupu tekutín a plynov. To v spojení s mimoriadnou schopnosťou regenerácie po stlačení robí z korku ideálny materiál nielen na uzatváranie fliaš s vínom. Teplá, nenasiakavá a pružná, to sú predsa ideálne vlastnosti aj pre podlahu.


Podlaha z dreva-nedreva

54652

Okrem toho, že je korok nenasiakavý, dobre odoláva aj plesniam, a tak sa hodí aj do vlhkého prostredia kúpeľne či kuchyne (samozrejme, s vhodnou povrchovou úpravou). Z lakovaného povrchu korku sa ľahko odstraňuje prach a korok nie je vhodným prostredím ani pre roztoče – čo zase poteší najmä alergikov, astmatikov a ich rodičov. Vďaka mikroskopickým vzduchovým vankúšikom v štruktúre korku je tento materiál na dotyk mäkký a teplý. Pretože vzduch je výborný tepelný izolant, odvádza korok len minimum tepla z povrchu ľudského tela. (Tento fakt dokázali Japonci pri skúške, cieľom ktorej bolo zistiť tepelne najkomfortnejšiu podlahu – suverénne zvíťazil korok, drevo sa umiestnilo na druhom a PVC na treťom mieste.) Pružnosť a mäkkosť korku je príjemná nielen pre kĺby, ale poteší aj to, keď sa vyrovnajú odtlačky po ihličkových podpätkoch a drobných detských vylomeninách, dokonca sa časom „zahoja“ aj jamky od nožičiek nábytku. A v neposlednom rade je korková podlaha vďaka svojej mäkkosti aj tichá. Korok teda možno odporúčať aj do detskej izby (treba sa však informovať na odolnosť vybraného typu podlahoviny proti nábytkovým kolieskam, ak váš školák sedáva práve na takejto agresívnej stoličke).

Korkové podlahy nie sú všetky rovnaké

Nešťastnému korku neprávom pošramotilo dobrú povesť niekoľko ľudských prešľapov v nedávnej minulosti. Začal sa totiž prezentovať ako lacná podlahovina. V snahe znížiť cenu znižovala sa hrúbka výrobkov, a na trhu sa objavili také tenké korkové krytiny, ktoré by sotva mohli splniť nároky kladené na podlahu. Vďaka nízkym cenám začal boom korkových podláh, ale keď sa k nedostatočnej hrúbke podlahoviny ešte pripočítali neodborné položenie a nesprávny lak, výsledkom nemohlo byť nič iné, ako nesplnené sľuby a nespokojný užívateľ.


Podlaha z dreva-nedreva

54656


Vzhľadom na to, že korok je prírodný materiál s naozaj výnimočnými vlastnosťami, je jeho vyššia cena prirodzená najmä pri dyhách a výrobkoch z masívu. Aglomerovaný korok je síce v podstate spracovaným odpadom, a preto je, samozrejme, lacnejší, avšak aj tu si treba uvedomiť, že príliš nízka cena znamená aj nízku kvalitu. Najmä masívny korok má veľmi atraktívnu štruktúru a kresbu, zaujímavé však bývajú aj aglomeráty z granulí rôznej veľkosti a rôznej farebnosti. Korok však nemusí mať iba prírodnú farbu a z farbených a morených dlaždíc možno vytvárať rôzne vzory.

Dnes sa už, našťastie, 2 mm hrubé pásy považujú len za obkladový materiál, alebo podkladovú izolačnú vrstvu napríklad pod plávajúcu podlahu. Korkovú podlahu tvoria väčšinou dlaždice s rozmermi 300 x 300 mm a hrúbkou minimálne 4 mm (hustota podlahového korku by mala byť vyššia ako 400 kg/m2). Dlaždice hrubé 6 až 8 mm tiež nie sú výnimkou a ich výhodou je vyššia odolnosť, ale najmä možnosť renovácie (vrchnú opotrebovanú vrstvu možno zbrúsiť a prelakovať, podobne ako sa obnovujú drevené podlahy).


Podlaha z dreva-nedreva

54650

Základ korkovej podlahy býva väčšinou z aglomerovaného (technického) korku. Z neho sa vyrábajú dlaždice, ktoré môžu byť v celom svojom priereze z jedného materiálu (tie bývajú najlacnejšie, asi od 400 Sk/m2 bez povrch. úpravy), alebo môžu mať na povrchu asi 1mm hrubú dyhu z masívneho korku (ich cena sa pohybuje okolo 700 až 1000 Sk/m2). Samozrejme, existujú aj dlaždice z masívneho korku, tie však jednoznačne patria do kategórie luxusných podlahovín.

Ďalší typ podlahoviny, v ktorej je použitý korok, je plávajúca korková podlaha. Jej princíp je rovnaký, ako pri veľkoplošných drevených alebo laminátových parketách, ibaže hornú pohľadovú vrstvu tvorí korok (masívny alebo aglomerovaný, prípadne aj s korkovou dyhou na povrchu). Oproti iným typom plávajúcich podláh sú tieto vďaka korku mäkšie a teplejšie. Takéto parkety rozhodne nepatria medzi lacné podlahy, avšak vzhľadom na svoju kvalitu a prírodný pôvod je ich vyššia cena opodstatnená (asi od 900 Sk/m2 vyššie). Dobré vlastnosti korku možno využiť pri plávajúcich podlahách aj iným spôsobom – aglomerovaný korok tvorí medzivrstvu, teda podklad pod vrchnou drevenou dyhou. Tento typ podláh patrí vďaka kombinácii dobrých vlastností rôznych materiálov medzi najkvalitnejšie a najluxusnejšie.

Položenie, povrchové úpravy a renovácia

Korkové dlaždice sa lepia na podklad celoplošne, rozpúšťadlovými alebo disperznými lepidlami, korkové parkety sa ukladajú rovnako ako akýkoľvek iný typ plávajúcich podláh. Pre dlaždice je mimoriadne dôležitý rovný, pevný a suchý podklad bez výstupkov, nečistôt a škár. Najvhodnejší je vyzretý betón vyrovnaný nivelačnou stierkou alebo podklad zo sadrovláknitých či drevotrieskových dosiek (pri rekonštrukcii je potrebné odstrániť pôvodné podlahoviny).


Podlaha z dreva-nedreva

54649

Povrch korkovej podlahy býva väčšinou lakovaný (rozpúšťadlovými alebo akrylátovými lakmi), korok však možno aj olejovať či voskovať podobne ako drevo, vďaka čomu sa zachová zamatový dojem z dotyku s podlahou. Pri podlahách s korkovou dyhou sa môžete stretnúť i s PVC fóliou na povrchu. Takéto podlahy patria medzi drahšie (od 1000 Sk/m2) a sú určené predovšetkým do extrémne namáhaných priestorov. Samozrejme, aj od povrchovej úpravy závisí cena podlahy. Väčšina korkových dlaždíc sa predáva predlakovaná (už pri výrobe sa na ňu nanesú 2 vrstvy vysokoodolného laku), po položení ich však treba ešte raz prelakovať.


Podlaha z dreva-nedreva

54653

Bežným užívaním sa korková podlaha môže poškodiť – v materiále ostanú vrypy a škrabance, vo vrstve laku môžu časom vzniknúť škvrny, alebo jeho povrch zmatnie, v najvyužívanejších miestach sa zvyknú vytvoriť tzv. „cestičky“. Aj pri údržbe korkovej podlahy, podobne ako pri dreve, je dôležité včasné prelakovanie alebo preolejovanie, ktorým sa dá predísť prácnejšej variante renovácie – hĺbkovému prebrúseniu dlaždíc a novému laku (tento postup však neumožňujú napríklad dyhované povrchy alebo príliš tenké podlahy). Prebrúsením sa dá okrem iného obnoviť aj pôvodná farebnosť korkovej podlahy, pretože korok pôsobením slnečného svetla tmavne.

Každodenné zásady

Korok je prírodný produkt, ktorý by nemal ostať dlhší čas mokrý alebo vlhký, pretože by mohol napučať alebo zašednúť. Preto ho treba čistiť najmä nasucho (zametať alebo vysávať) a z času na čas utrieť vlhkou (dobre vyžmýkanou) handrou. Aby ostal korok na podlahe čo najdlhšie v dobrej kondícii, je dobré nalepiť na nohy nábytku filcové podložky a pri vstupe do bytu používať rohožku na zachytenie hrubých nečistôt. Podobne ako pri drevených a laminátových podlahách, aj spôsob pravidelnej údržby a čistenia korkovej podlahy závisí najmä od jej povrchovej úpravy. Lakované povrchy sa čistia roztokom čistiaceho a ošetrovacieho prípravku a vody, voskované podlahy sa utierajú roztokom špeciálnej voskovej emulzie a vody. Pritom vždy treba používať čistiace prostriedky určené špeciálne na podlahy, pretože bežné saponáty môžu poškodzovať lak aj korok a nezabezpečujú ošetrenie povrchu, mydlové čističe zase spôsobujú skrehnutie laku, ale aj zašednutie a degradáciu voskovaného povrchu.

Ak sa budete o kvalitnú korkovú podlahu dobre starať, môže podobne ako drevená slúžiť po niekoľko generácií.

Kategória: Farby, materiály Podlaha, dlažba
Tagy: korok materiál podlaha
Zdieľať článok

Diskusia