24. 06. 2015
Zdieľať

Každý z nás miluje pohodové letné chvíle strávené na terase. Príjemné momenty budú prevažovať nad starosťami s jej údržbou iba, ak sa nad výberom vhodného materiálu zamyslíte ešte pred jej realizáciou.

Terasa je počas celého roka vystavená pôsobeniu najrôznejších klimatických podmienok. Výber materiálu preto významne ovplyvní jej životnosť a nároky na údržbu. Kompozitný materiál Twinson od spoločnosti Inoutic v sebe spája pôvab dreva a odolnosť plastu. Veľkou prednosťou materiálu Twinson sú nízke nároky na údržbu vonkajšej plochy bez potreby každoročného olejovania a preparácie. Prirodzený štruktúrovaný vzhľad si budete môcť užívať bez hnijúcich a krútiacich sa dosiek, drevokazných húb či dokonca bez triesok, čo sú bežné problémy pri drevených terasách. Navyše sa ponúka v štyroch variantoch pre každý rozmer a tvar terasy: Twinson Basic, Twinson Terrace, Twinson Terrace+, Twinson Massive.


Ako vyčistiť terasu od škvŕn

1584373
Inoutic / Deceuninck, spol. s r.o.

Vodné škvrny nijako neovplyvňujú kvalitu terasy, ide o estetickú záležitosť, ktorú možno ľahko odstrániť.

Ako na odstraňovanie najrôznejších škvŕn?

V prípade, že je terasa čiastočne zastrešená môže na zakrytej časti dochádzať k usadzovaniu prachu a peľu, pričom na nezakrytej môžu vznikať vodné škvrny po daždi. Okrem týchto prírodných vplyvov môžu na povrchu priľnúť nečistoty v podobe škvŕn od jedla, nápojov, olejov a pod. Odporúčame teda dvakrát za rok terase dopriať základné čistenie.

Na väčšinu nečistôt, ako je usadený peľ a prach, lístie v škárach, vodné mapy, ale aj krieda a pod. postačí použiť len vysokotlakový čistič. Ten treba použiť aj na vyčistenie novo namontovanej terasy, na ktorej ostali zvyšky z rezania dosiek.

V prípade, že na povrchu terasy ostanú po grilovaní alebo večierku s priateľmi škvrny od kávy, červeného vína, paradajok, kečupu či ovocných štiav, teda od potravín, ktoré neobsahujú mastnotu ani olej, odporúčame použiť intenzívny čistič terasových dosiek Twinson. Jeho použitie je jednoduché, stačí ho zriediť s vodou (3 až 4 plné viečka na 1 liter vody, 1 viečko = cca 5 cl), pomocou mäkkej kefky škvrnu vyčistiť a opláchnuť vodou, či opäť ostriekať vysokotlakovým čističom.

Z terasy možno vyčistiť aj škvrny od rastlinných alebo živočíšnych tukov a olejov obsiahnutých napr. v masle, majonéze, škvrny od opaľovacích krémov, vosku sviečok, motorového oleja a pod. Na tento účel slúži čistiaci prostriedok Twinson O-Clean, ktorý pôsobí aj na stopy po silikóne, lepidle či laku. Fľaštičku so sprejom pretrepte, jednoducho nastriekajte na škvrnu, nechajte krátko pôsobiť a opláchnite vodou.


Ako vyčistiť terasu od škvŕn

1584387
Inoutic / Deceuninck, spol. s r.o.

Škvrny spôsobené chemickými prípravkami, napríklad od rozpúšťadiel, riedidla, acetónu, treba vybrúsiť jemným brúsnym papierom. Brúsenie vykonávajte v smere drážok.

Škrabance odstránite tak, že povrch najprv navlhčíte. Tento postup zamedzí zosvetleniu ošetrovaného miesta. Následne použite jemný brúsny papier alebo oceľovú vlnu. Brúsenie opäť vykonávajte v smere drážok. Potom treba odstrániť prach a nečistoty – opláchnite vodou alebo vysokotlakovým čističom.

www.inoutic.sk


Ako vyčistiť terasu od škvŕn

1584379
Inoutic / Deceuninck, spol. s r.o.

Terasu z kompozitu čistite pomocou tlakového čističa pohybom v smere drážok a v minimálnej vzdialenosti od povrchu 30 cm.


Ako vyčistiť terasu od škvŕn

1584389
Inoutic / Deceuninck, spol. s r.o.

Pre čistenie kompozitných terás použite dva špeciálne výrobky: Prvým je prípravok Twinson O-Clean na olejové a mastné škvrny. Druhým je čistič terasových dosiek Twinson na menej agresívne škvrny, napríklad od kečupu, červeného vína atď. Oba prípravky možno zakúpiť u predajcov terasového materiálu Twinson.

Kategória: Podlaha, dlažba
Tagy: čistenie terasy
Zdieľať článok

Diskusia