Kedy sa oplatí elektrická podlahovka?

24. 09. 2019
Zdieľať

Vykurovanie pomocou elektrickej energie vôbec nemusí byť zlý nápad. Elektrina je, samozrejme, drahšia než plyn, elektrické podlahové vykurovanie však má veľmi jednoduchú konštrukciu a nepotrebuje kotol, takže môže byť výhodnou voľbou ako z technického, tak aj z finančného hľadiska.

Ako funguje podlahové vykurovanie

Podlahové vykurovanie, či už teplovodné, alebo elektrické, využíva sálavý spôsob šírenia tepla. A keďže teplo sála z veľkej plochy, stačí, keď sa konštrukcia podlahy zahreje na teplotu len o niečo vyššiu, ako je teplota vzduchu, čo je všeobecne výhodou veľkoplošných sálavých systémov (na dosiahnutie nižšej teploty sa totiž spotrebuje menej energie).

Na povrchu podlahy by nemalo byť viac než 28 °C pri lamináte a 32 °C pri dlažbe, čo je zároveň teplota prospešná pre ľudské zdravie. V prípade elektrickej podlahovky zabezpečujú ohrev vykurovacie káble, rohože alebo fólie, zabudované v podlahe a napojené na elektrickú sieť – voľba konkrétneho typu závisí najmä od krytiny a skladby podlahy.

I keď sa ich forma a možnosti použitia mierne líšia, spoločným znakom je, že k premene elektrickej energie na tepelnú dochádza v odporovom vykurovacom jadre kábla či fólie. 

Mať nohy v teple je príjemné aj zdravé – podlahové vykurovanie je prevenciou ochorení kĺbov, navyše sa pri ňom na rozdiel od konvekčného vykurovania (radiátormi) nevíri prach. 

Možnosti konštrukcie podlahového vykurovania

Vykurovacie káble a rohože môžu byť uložené v betónovej alebo anhydritovej doske s hrúbkou 4 až 15 cm, ktorá je od podkladu oddelená vrstvou tepelnej izolácie. Betón alebo anhydrit pritom tvorí akumulačnú hmotu, čo ovplyvňuje tepelnú zotrvačnosť sústavy – čím je hrúbka akumulačnej vrstvy vyššia, tým pomalšie sa podlaha nahrieva, ale aj chladne. Tomu treba, pochopiteľne, prispôsobiť aj reguláciu.

Prečítajte si tiež:

Ako rozumne kúriť v novom dome

Elektrické podlahové vykurovanie s vyššou zotrvačnosťou je tiež vhodné kombinovať s ďalšími zdrojmi tepla – napríklad s elektrickými konvektormi alebo sálavými panelmi, ktoré nielen dokúria miestnosti pri veľmi nízkych teplotách alebo v prechodnom období, ale zabezpečia aj pružné zakúrenie pri rýchlych zmenách vonkajšej teploty.

 

Človek vníma rozdiely teploty najmä vo vertikálnom smere, teda od podlahy po strop.

Podlahové vykurovanie poskytuje v tomto smere optimálne rozloženie teplôt. 

Druhou možnosťou, ktorá je typická najmä pre vykurovacie rohože, je uloženie tesne pod dlažbu, zvyčajne do vrstvy flexibilného lepidla alebo poteru. Minimálna konštrukčná výška vrátane dlažby je v takom prípade len 1,5 až 2 cm, čo môže byť výhodné najmä pri rekonštrukciách. Tento systém zabezpečuje istú mieru tepelnej akumulácie a súčasne dostatočnú dynamiku vykurovania, teda rýchlejší nábeh kúrenia aj reakciu na zmeny teploty. 

Vykurovacie fólie s hrúbkou iba 0,4 mm sa umiestňujú priamo pod podlahovú krytinu (sú určené najmä pod plávajúce podlahy). Ich výhodou je predovšetkým veľmi malá hrúbka a jednoduchá suchá inštalácia, ktorá si nevyžaduje žiadny zásah do stavebnej konštrukcie podlahy. Nie sú však vhodné do vlhkých priestorov. Takýto systém nemá veľkú zotrvačnosť – miestnosť sa teda vyhreje pomerne rýchlo, rýchla reakcia na zmeny teploty však ide ruku v ruke s nízkou akumulačnou schopnosťou.


Automatická regulácia prináša komfort aj optimalizáciu prevádzkových nákladov. Inteligentné časovače umožňujú nastaviť režim vykurovania, čím sa dá ušetriť až o 20 % elektrickej energie. (Programovateľný termostat na reguláciu elektrického podlahového vykurovania DEVIregTMTouch.)

Automatická regulácia prináša komfort aj optimalizáciu prevádzkových nákladov. Inteligentné časovače umožňujú nastaviť režim vykurovania, čím sa dá ušetriť až o 20 % elektrickej energie. (Programovateľný termostat na reguláciu elektrického podlahového vykurovania DEVIregTMTouch.)
Devi

 

TIP, AKO UŠETRIŤ

Pri podlahovom vykurovaní je rozloženie teplôt v priestore rovnomerné, vďaka čomu subjektívne vnímame teplotu ako o 1 až 2 °C vyššiu. Tepotu v miestnosti tak môžeme znížiť pri zachovaní pocitu tepelnej pohody – znížením o 1 °C pritom ušetríme asi 6 % energie.

Kedy sa vyplatí

Keďže pri elektrickom podlahovom vykurovaní nie je potrebný kotol či iný zdroj tepla a jeho inštalácia je veľmi jednoduchá, investičné náklady naň sú pomerne nízke. Elektrická energia je však drahá, čo môže pri vyššej potrebe tepla znamenať neúmerne vysoké náklady na prevádzku. Elektrické podlahové vykurovanie je preto efektívne najmä v dobre zateplených domoch, kde je potreba tepla na vykurovanie veľmi nízka (nie vyššia než 70 kWh/m2 a rok).

V starších stavbách s vyššími tepelnými stratami je, naopak, výhodnejšie teplovodné vykurovanie v kombinácii s plynovým kotlom alebo tepelným čerpadlom – vyššiu obstarávaciu cenu tu totiž pomerne rýchlo vykompenzujú nižšie prevádzkové náklady.

Elektrická podlahovka predstavuje šikovné riešenie aj pri rekonštrukciách, kde môže byť veľkou výhodou jej malá stavebná výška. Praktická je aj tam, kde je potrebné doplnkové vykurovanie len v niektorých miestnostiach, napríklad v kúpeľni či kuchyni, alebo na lokálne zvýšenie teploty na niektorých miestach podlahy.

Pri elektrickom podlahovom vykurovaní je dôležitá vhodná teplota povrchu podlahy.

Pre laminát je to maximálne 28 °C, pre dlažbu 32 °C.

3 systémy elektrického podlahového vykurovania


VYKUROVACIE KÁBLE  Sú systémom s najvyššou flexibilitou, čo je výhodné najmä v členitých a nepravidelných miestnostiach, pri vyhýbaní sa nábytku a pod. Ich výhodou je tiež nižšia cena. Nevýhodou je podstatne náročnejšia montáž, ktorú však môžu zjednodušiť tzv. systémové dosky.

VYKUROVACIE KÁBLE Sú systémom s najvyššou flexibilitou, čo je výhodné najmä v členitých a nepravidelných miestnostiach, pri vyhýbaní sa nábytku a pod. Ich výhodou je tiež nižšia cena. Nevýhodou je podstatne náročnejšia montáž, ktorú však môžu zjednodušiť tzv. systémové dosky.
Stanislav Botur

VYKUROVACIE KÁBLE

Sú systémom s najvyššou flexibilitou, čo je výhodné najmä v členitých a nepravidelných miestnostiach, pri vyhýbaní sa nábytku a pod. Ich výhodou je tiež nižšia cena. Nevýhodou je podstatne náročnejšia montáž, ktorú však môžu zjednodušiť tzv. systémové dosky.


VYKUROVACIE ROHOŽE   Ide o najrozšírenejší elektrický podlahový systém, pri ktorom sú vykurovacie káble prichytené v pravidelných rozstupoch k nosnej tkanine. Sú určené najmä pod dlažbu, na ohrev plôch s pravidelnými tvarmi. Výhodou je malá konštrukčná výška a jednoduchá montáž, ich cena je však o niečo vyššia.

VYKUROVACIE ROHOŽE Ide o najrozšírenejší elektrický podlahový systém, pri ktorom sú vykurovacie káble prichytené v pravidelných rozstupoch k nosnej tkanine. Sú určené najmä pod dlažbu, na ohrev plôch s pravidelnými tvarmi. Výhodou je malá konštrukčná výška a jednoduchá montáž, ich cena je však o niečo vyššia.
Devi

VYKUROVACIE ROHOŽE 

Ide o najrozšírenejší elektrický podlahový systém, pri ktorom sú vykurovacie káble prichytené v pravidelných rozstupoch k nosnej tkanine. Sú určené najmä pod dlažbu, na ohrev plôch s pravidelnými tvarmi. Výhodou je malá konštrukčná výška a jednoduchá montáž, ich cena je však o niečo vyššia.


VYKUROVACIE FÓLIE  Majú hrúbku iba 0,4 mm a sú určené na suché uloženie najmä pod laminátové a drevené plávajúce podlahy, ale aj pod koberce a PVC, do miestností s pravidelným pôdorysom. Výhodou je minimálna konštrukčná výška a jednoduchá suchá inštalácia, nie sú však vhodné pod dlažbu ani do mokrých priestorov.

VYKUROVACIE FÓLIE Majú hrúbku iba 0,4 mm a sú určené na suché uloženie najmä pod laminátové a drevené plávajúce podlahy, ale aj pod koberce a PVC, do miestností s pravidelným pôdorysom. Výhodou je minimálna konštrukčná výška a jednoduchá suchá inštalácia, nie sú však vhodné pod dlažbu ani do mokrých priestorov.
isifa/shutterstock

VYKUROVACIE FÓLIE

Majú hrúbku iba 0,4 mm a sú určené na suché uloženie najmä pod laminátové a drevené plávajúce podlahy, ale aj pod koberce a PVC, do miestností s pravidelným pôdorysom. Výhodou je minimálna konštrukčná výška a jednoduchá suchá inštalácia, nie sú však vhodné pod dlažbu ani do mokrých priestorov.

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: DANFOSS, DEVI, FENIX A ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ: časopis Môj dom

Kategória: Energia Podlaha, dlažba
Tagy: elektrické podlahové vykurovanie podlahové vykurovanie
Zdieľať článok

Diskusia