Svet laminátových podláh

20. 09. 2005
Zdieľať

Plánujete si rýchlo položiť novú podlahu či vymeniť starú a odrádza vás vyššia cena dreva? Dnes už ani to nemusí byť nijaký problém. Imitácia povrchu drevín a rôznych materiálov, prípadne rozmanitý dekor zvýraznený veľkým množstvom farebných odtieňov, aké si ani nedokážeme predstaviť, to je svet laminátových podláh. Svet, ktorý svojou kvalitou je vhodnou alternatívou z veľkého množstva podlahovín na trhu.

Laminátová podlaha je v súčasnosti veľmi populárna. Ak ste aj vy stavili na tento materiál, je dobré byť pred samotným vstupom do predajne dostatočne teoreticky vyzbrojený, aby ste si za rozumnú cenu vybrali nielen to, čo sa vám páči, ale aj to, čo je dobré a kvalitné. Veď je to vaša podlaha, ktorá bude dotvárať iba váš obytný priestor a len vy sa na ňu budete dívať a chodiť po nej niekoľko rokov. Zapamätajte si, že iba kvalitný výber materiálov zaručuje spoľahlivú funkčnosť a dlhú životnosť.

Čo vlastne laminátová podlaha je?


Svet laminátových podláh

30050

Laminátová podlaha sa skladá z jednotlivých lamiel alebo zo štvorcových dosák (dielcov). Lamely a dosky môžu byť navzájom spájané systémom pero a drážka alebo s originálnymi zámkami (spoj click, clic, clic2clic a pod.) bez lepenia. Rozmery lamiel a štvorcových dosiek jednotlivých výrobcov sa líšia. Najčastejšie je dĺžka lamely približne 1 300 mm a šírka 200 mm. Rozmery štvorcovej dosky sú zväčša približne 400 × 400 mm. Hrúbka podlahových prvkov (lamely a štvorcovej dosky) je rôzna, v zásade od 6 do 10 mm plus ešte nejaký milimetrík navyše. Ak sú hrubšie, väčšinou majú aj systém znižovania kročajového hluku, vďaka čomu je kráčanie po podlahe tichšie. Z materiálovej stránky lamely alebo dielce sú vyrobené najmä z dreva, ktoré sa spracúva do rôznych foriem. Nepatrnú časť tvoria papier a živica.


Svet laminátových podláh

30049

Ako vieme, materiál je vždy základom, z ktorého vyplývajú vlastnosti výrobku. Konkrétne pri laminátových podlahách sú to odolnosť, tvrdosť a jednoduchá údržba, samozrejme, ak podlahu umiestnime do vhodného prostredia, v ktorom lamely laminátovej podlahy nebudú v kontakte s neustálou vysokou vlhkosťou a vodou. Za takýchto okolností je lamela schopná nasať vodu, napučať a potom sa zdeformovať, v dôsledku čoho sa rýchlo opotrebuje. Pri prezeraní katalógov rôznych firiem zistíte, že laminátových podláh je viacero typov. Nemáme na mysli iba imitáciu povrchu vzorom najrôznejších drevín či iného materiálu alebo s inými dekoratívnymi vzormi, skôr ide o rozdiel, ktorý sa dá postrehnúť v reze lamely laminátovej podlahy daného technológiou výroby.


Svet laminátových podláh

30055

Skúsený predajca vám zaiste dá vhodnú odpoveď a upozorní vás na klady a zápory každej z nich. Aj istý cenový rozptyl veľa napovie. V podstate sa môžete stretnúť s niekoľkými technológiami. Jednoduchšia je technológia, pri ktorej sa priamo na nosnú dosku lisuje špeciálny dekoračný papier s nánosom živice a s fotoreprodukciou, ktorá určuje celkový vzhľad podlahy. Aj tu je veľký rozdiel v kvalite jednotlivých podláh. Kvalitné podlahy vyrobené touto technológiou majú napríklad povrch z tvrdej vrstvy syntetickej živice s korundovým púdrom, pri menej kvalitných je iba nalisovaný povlak z melamínovej živice. Nájdete ich s označením DPL – priamy tlakový laminát. Povrch sa nakoniec pokryje ochrannou krycou vrstvou, od ktorej závisia odolnosť podlahy a jej údržba. Strednú časť lamely alebo dosky tvorí nosná doska HDF alebo MDF, t. j. vysoko zhustená drevovláknitá doska alebo stredne zhustená drevovláknitá doska. Stabilitu a tvar lamely zabezpečuje posledná, protiťažná vrstva – impregnovaný pevnostný papier na spodnej strane laminátovej podlahy. Vďaka nižšej cene sa ich predáva viac. I keď sú tvarovo stabilné a pružné, sú vhodné iba do málo namáhaných priestorov.


Svet laminátových podláh

30051

Kvalitnejšou a náročnejšou technológiou sú vyrobené podlahy z vysokotlakového laminátu. Podľa konštrukcie laminátu sa označujú aj ako HPL. Vyrábajú sa zlisovaním jednotlivých vrstiev s nosnou doskou, ktorá je zvyčajne z HDF, za extrémneho tlaku a teploty v dvoch stupňoch. Jej nášľapná vrstva je z jednej alebo dvoch vrstiev tvrdeného laminátu, čo dodáva podlahe pevnosť a vysokú odolnosť, najmä proti nárazom. Tento typ sa používa hlavne v priestoroch, ktoré si vyžadujú väčšiu odolnosť a sú viac namáhané. Ďalší typ podlahy sa vyrába jednostupňovou viacvrstvovou lamináciou, pri ktorej sa na nosnú dosku nanášajú jednotlivé vrstvy laminátu a lisujú sa. S ich označením konštrukcie laminátu sa stretneme ako CML. Ďalšie vrstvy (nosná a protiťažná) zostávajú podobné ako pri predchádzajúcich typoch. Prvotriedne podlahy sa vyznačujú aj prvotriednym programom príslušenstva (soklové, koncové, dilatačné, prechodové, schodové lišty a pod.) a rôznymi zlepšeniami, ako je ochrana proti vlhkosti (impregnácia spojov vodovzdornou látkou počas výroby, pri niektorých typoch lamiel rôzne systémy ochrany proti vlhkosti – Aqua Tec, Aquaresist a pod.), alebo ďalšou vrstvou v priereze lamely na odstránenie kročajového hluku (Soundblock, Silent Pro, Sound Protect, Sound Absorb a pod.).

Pre každú miestnosť v byte správna podlaha


Svet laminátových podláh

30044

Jednotlivé typy laminátových podláh sú vhodné iba do určitých priestorov. Veľa naznačí záťažová trieda, ktorá je na každom balení laminátových podláh označená piktogramom (postavou človeka) a číslom. Celkovo je šesť záťažových tried, a to na komerčné a bytové použitie, z ktorých každá má tri triedy zaťaženia – nízku, vysokú a strednú. Na komerčné využitie sú to triedy 31, 32 a 33. Z ponúkaných tried zaťaženia pre domácnosti sú to 21 – ľahké zaťaženie (s jednou postavou), vhodné pre spálne, izby pre hostí, šatne, 22 – stredné zaťaženie (s dvomi postavami), vhodné pre obývacie izby, vnútorné chodby, detské izby, a 23 – intenzívne zaťaženie (s tromi postavami) pre schodištia, vstupné chodby pod. To však neznamená, že podlahy určené do komerčných priestorov nemôžete využiť aj doma, ba naopak. I keď laminátové podlahy sú veľmi trvanlivé, tvarovo stále, kompaktné, bez škár a prasklín, vhodné takmer do každej miestnosti, v niektorých priestoroch sa ich musíme zriecť, a to vo vlhkých prevádzkach (saunách, miestnostiach s odtokovým vpustom na podlahe a pod.). Niektoré sú však špeciálne upravené a v určitých prípadoch ich možno navrhnúť aj v kúpeľniach.

Čo vás presvedčí, aby ste si zvolili laminátovú podlahu?


Svet laminátových podláh

30052

Hlavnými lákadlami sú dobrý pomer ceny k úžitkovej hodnote, dobrý vzhľad, pestrá paleta výberu a dokonalá imitácia drevených lamelových podláh (vrchná nášľapná vrstva z dekoratívnej fólie je vzhľadom takmer rovnaká ako prírodná dyha) a iných materiálov, napríklad prírodného kameňa, keramiky a pod. Určitým spestrením sú lamely a dekoratívne štvorce potlačené rôznymi vzormi ovocia, kvetov či zeleniny a pod. Nemusíte sa obávať, že sa lamely poškodia, lebo ich dekoratívny povrch má veľmi účinnú ochrannú a odolnú vrstvu nezávisle od toho, čo stvárňuje. Vďaka tejto vrstve (s uzatvorenými pórmi) sa povrch veľmi dobre udržiava a je odolný proti oteru, poškriabaniu a nárazom. Na kvalitných laminátových podlahách nezostávajú ani stopy po nábytku, kovových podpätkoch, kolieskových korčuliach, domácich chemikáliách. Nepoškodí ich rozliate víno či zašliapnuté ohorky cigariet. Neprekáža im slnečné žiarenie, ktoré preniká do interiéru, preto si zachovávajú farebnú stálosť. Sú ťažko horľavé. V každom prípade oceníte ich malú hrúbku, pretože vďaka nej sa laminátové podlahy uplatnia nielen v novostavbách, ale aj pri rekonštrukciách, kde sa môžu klásť aj na starú podlahu. Veľkou prednosťou je ich rýchle a ľahké kladenie, pričom pri ukladaní platní na plochu môžeme kombinovať dokonca rozdielne druhy dekorov dreva, svetlé a tmavé platne vedľa seba. Po položení ihneď môžeme po nich kráčať. Sú zdraviu neškodné a ideálne najmä pre alergikov.

V porovnaní s drevom sú pevnejšie a odolnejšie, pôsobia však chladnejším dojmom. Bez vrstvy na odstránenie kročajového hluku priamo v lamele alebo podkladovej podložky napríklad z plsti, korku alebo iného materiálu je počuť každý krok. Vytváraním podkladovej vrstvy sa však ich cena predraží. Ich zostavovanie vďaka spojom lamiel je veľmi presné, jednoduché bez lepenia a dosiahne sa aj veľká pevnosť v ťahu, preto sa medzery medzi nimi nerozťahujú. Dajú sa kedykoľvek rozobrať. Sú vhodné aj pri podlahovom vykurovaní.

Ku kladeniu laminátových podláh


Svet laminátových podláh

30035

Ak sme si správne vybrali podlahu podľa záťažovej triedy miestnosti, potom už nie je nijaký problém ju položiť. Laminátové podlahy možno ukladať na každý rovný a suchý povrch, pričom nerovnosti povrchu by nemali byť väčšie ako 2 mm na štvorcový meter, inak sa musí povrch vytmeliť, vyrovnať nivelačnou hmotou alebo lepenkou. Na tvrdé podklady sa ukladajú plávajúco (na cementový poter, keramický alebo drevený podklad a na podklad z PVC), pričom sa najprv položí podklad z penovej fólie v hrúbke 2 mm, rebrovanej lepenky alebo penovej podložky. Potom sa kladú laminátové platne. Tie sa navzájom pevne spájajú, nelepia sa na podklad.


Svet laminátových podláh

30041


Svet laminátových podláh

30042

Laminátovými platňami môžeme prekryť aj kobercovú krytinu s krátkym vlasom, vtedy nepotrebujeme medzivrstvu. Tá je potrebná iba vtedy, keď chceme odstrániť klopanie medzi laminátovými platňami a tvrdším podkladom. V novostavbách treba položiť na podklad polyetylénovú a dvojmilimetrovú penovú podložku na stlmenie kročajového hluku. Na odhlučnenie podlahy sa používajú špeciálne protihlukové izolácie alebo laminátová podlaha s nalepenou takouto podložkou. Lamely sa musia na podklad ukladať s prekrývaním približne 30 cm, pretože takéto previazanie prispieva k celkovému spevneniu plochy. Pri ukladaní lamelovej laminátovej podlahy je vždy dôležité, ako položíme prvý rad, pričom je jedno, či ukladáme lamely so suchým zámkom, alebo ich lepíme pomocou pera a drážky. Podlaha musí byť vždy dokonale rovná a odsadená od steny (10 mm) klinovými podložkami. Pri lepených lamelách by sme mali používať iba kvalitné značkové lepidlá. Aby všetky detaily, lišty, spájania líšt a ich ukončenia ladili s podlahou, mali by byť od jedného výrobcu.

Kategória: Podlaha, dlažba
Tagy: laminátová podlaha svetlp
Zdieľať článok

Diskusia