13. 10. 2005
Zdieľať

Korkové podlahy vítajú ekológovia rovnako ako mamičky alergických detí. Ekológovia oceňujú, že pre korkové parkety netreba stínať stromy. V detských izbách, kde sa korok používa veľmi často, sa deti môžu hrať na zemi a nemusíme sa obávať, že nachladnú. Ako tepelný izolant je korok úplne nedosiahnuteľný. Dodnes sa preto používa dokonca pri kozmických letoch.

Stredomorský korkový dub Quercus Suber tvorí okolo 22 percent vegetácie v Portugalsku a vyrába sa z neho vyše 50 percent celosvetovej produkcie korku. Kôra, z ktorej sa korkové podlahy vyrábajú, prvýkrát sa získava z dvadsaťpäťročného duba. To sa opakuje každých deväť – desať rokov až do konca jeho života. Dub sa dožíva asi 150 až 200 rokov. A tak zatiaľ čo na sto štvorcových metrov borovicových obkladov alebo parkiet treba sťať 15 stromov, na korkové podlahy nie je potrebný ani jeden strom. A pretože toto bohatstvo treba zachovať aj pre ďalšie pokolenia, za každý sťatý korkový dub sa musí podľa platných portugalských zákonov zasadiť aspoň jeden nový strom.

Vlastnosti

Korok svojou unikátnou špongiovitou štruktúrou, ktorú nemá iný prírodný materiál, tvorí výbornú ochranu proti chladu a hluku. Má malú tepelnú vodivosť a navyše vyžaruje vlastné teplo, pri pohľade naň a pri dotyku pôsobí teplým dojmom.


Čo dokáže korok

31993

Korku neprekáža striedanie teplôt, sucho ani vlhko, a to ani vtedy, keď bude naň veľmi dlho pôsobiť voda. Vďaka špeciálnej hubovitej štruktúre funguje aj ako vynikajúca bariéra pár. Preto korkové obkladové dosky používajú v kúpeľniach, ale aj tam, kde je okrem vlhkosti aj nepríjemný chlad. To sa týka hlavne bytov v podkroví alebo v izbách zakončených nedostatočne izolovanou štítovou stenou.

Korok vďaka hubovitej štruktúre tlmí vibrácie a kmity. To je dôležité opäť v detských izbách, v ktorých býva hlučno. Navyše korok je chemicky neutrálny a antistatický, nepriťahuje prach, ktorý je jedným z najčastejších alergénov u detí.

Drevené alebo korkové dlaždice je škoda zakryť kobercom. Vhodným doplnkom bývajú formátové koberce, najlepšie z prírodných materiálov, ako sú vlna, sisal alebo juta. Treba však rátať s tým, že korok podlieha UV žiareniu. Ak teda nechceme mať v izbe svetlé mapy, miestnosť treba dobre tieniť. UV žiarenie má vplyv na korok neupravený aj lakovaný, aj s vinylovou úpravou.

Ukladanie

Korok nás doslova nabáda, aby sme si vyskúšali remeselnícke schopnosti. Rovnako ako pri ostatných podlahách, korku je základom úspechu dokonale rovná a suchá podlaha. Laik však len ťažko odhadne vlhkosť podlahy; pri lepených dlaždiciach nesmie byť vyššia ako tri percentá. Amatérsky ukladač môže aj zbytočne šetriť na stierke, ktorá bráni presakovaniu lepidla do betónu. Ak sa podcení kvalitné vystierkovanie, jednotlivé dlaždice sa môžu pri okrajoch vyduť – a môžeme ich vyhodiť.


Čo dokáže korok

26179

Korok je veľmi citlivý na akékoľvek nerovnosti. Podlahy z kameňa a keramiky sa preto pred ukladaním korkových dlaždíc vyrovnávajú cementovým poterom. Potom sa použije podlahárska stierka. Pri ukladaní sa odporúča začať v strede miestnosti a potom postupovať do strán. Kto začne lepiť štvorce hneď od rohu, môže “chytiť” krivú stenu a výsledok bude veľmi zlý.

Pozornosť treba venovať aj všetkým prechodom; môžeme použiť prechodové lišty alebo betón opatrne vyhrnúť nahor. To predpokladá zbrúsiť korkové štvorce zospodu.

Ak sa korková dlaždica poškodí, obyčajne sa pri výmene vytrhne aj so zvyškami stierky. Potom sa musí vzniknuté miesto dôkladne očistiť, uloží a zatlačí sa nový štvorec s lepidlom na čas zaťaží, napr. doskou. Treba však rátať s tým, že nová korková dlaždica bude mať iný odtieň ako jej okolie, pretože korok podlieha UV žiareniu. Časom by sa však mal tento rozdiel stratiť.

Úpravy korku

Ak si chceme ušetriť prácu, môžeme zvoliť korok s povrchovou úpravou. Korkové dlaždice sú chránené lakovou alebo vinylovou vrstvou proti oderu. Výrobcovia dávajú na kvalitu takto upravených dlaždíc desaťročnú záruku.

Korok bez povrchovej úpravy treba nalakovať. V minulosti sa používal polyuretánový alebo epoxidový lak. Pretože v miestach najväčšieho namáhania praskal, dnes ho nahradili laky riediteľné vodou. Sú elastické, rýchloschnúce a oderuvzdorné. Môžu byť lesklé, polomatné aj matné. Ak však chceme dosiahnuť kvalitu porovnateľnú s originálnou vinylovou ochrannou vrstvou, musíme podlahu natrieť najmenej troma vrstvami. Časom sa na podlahe objavia “vyšľapané” cestičky. Našťastie to možno opraviť. Jemným brúsnym papierom podlahu zbrúsime a znovu nalakujeme, ale opäť len vodou riediteľným lakom. Možný je aj kompromis – ako penetrácia sa použije nariedený lak, ktorý zaplní póry korku, a potom namiesto ďalšej vrstvy laku použijeme klasickú pastu na parkety. Údržba je jednoduchá, – stačí ich utrieť vlhkou handrou. Asi dvakrát za rok sa korok odmastí a podlaha sa opäť napastuje. Výsledkom je príjemne matný lesk. Odborníci však túto úpravu veľmi neodporúčajú. Naopak špeciálnu, ľahko roztierateľnú pastu je podľa nich vhodné aplikovať raz ročne aj na korkové dlaždice s ochrannou vinylovou vrstvou.

Povrchovo upravený korok odolá aj vyliatemu tušu, atramentu i vodovým farbám. To je ďalší dôvod, prečo sa korok tak často používa práve v detských izbách.

Ponuka korkových podláh

Podlahový korok sa predáva v podobe dlaždíc s hrúbkou 3,2 a 4 mm a s rozmermi 300 x 300 mm, a to buď bez povrchovej úpravy, lakovaný, alebo so špeciálnou ochrannou vinylovou fóliou, pod ktorou je dekoračná dyha. Obkladový korok sa dodáva s hrúbkou 2 alebo 3 mm v baleniach po dvoch štvorcových metroch alebo v baloch širokých 0,5 metra.

Okrem klasických hnedých dlaždíc prírodného korku si môžeme vybrať zo širokej škály farieb a vzorov – od smotanových odtieňov až po zelené, modré alebo tmavobordové valéry. Na trhu sa objavili aj korkové podlahy, ktoré pripomínajú kameň, drevo alebo klasické keramické dlaždice.

Ponúkajú sa aj farebné kocky vrátane typov s jednoduchými grafickými dekormi, ktoré si možno objednať podľa želania. Počítač potom vytvorí výkres s presnou sieťou ako predlohou. Na pláne je presne zakreslená každá dlaždica a farba, aby sa zjednodušilo ukladanie kociek. O túto službu však nie je veľký záujem. Kto sa chce spoľahnúť na vlastnú fantáziu, môže prírodný korok upraviť pomocou rôznofarebných olejov na požadované odtiene.

Plávajúci korok

Rovnako ako pri ostatných druhoch podláh, aj korok sa ponúka v plávajúcej podobe. Vybrať si môžeme drevené podlahy s korkovým jadrom alebo typ s korkovou dyhou a jadrom. Obe podlahy sú v plávajúcej aj lepenej verzii. Práve vďaka korkovému jadru sa znižuje hlučnosť krokov v miestnosti alebo medzi poschodiami až o 20 decibelov. Túto zvukovú izoláciu možno ešte zvýšiť tým, že pod plávajúcu korkovú podlahu sa umiestnia korkové baly hrubé 2 mm.

Povrch chráni vrstva odolná proti oderu a pod korkovým jadrom je drevotriesková doska, typická pre plávajúce podlahy, a navyše základná vyrovnávajúca drevená dyha. Všetko spolu má hrúbku 9 mm. Vďaka svojmu zloženiu je táto podlaha maximálne pohodlná na chôdzu. Výrobca poskytuje záruku desať rokov. Pravda však je, že je to najdrahší typ korkovej podlahy na trhu, cenovo porovnateľný s drevenou podlahou z tropických alebo vzácnych drevín. Aby dojem bol dokonalý, nesmieme zabudnúť na vhodné zakončovacie lišty z korku alebo dreva, pod ktoré môžeme schovať aj množstvo drôtov a káblov.

Kategória: Farby, materiály Materiály Podlaha, dlažba
Tagy: korok materiál podlaha
Zdieľať článok

Diskusia