22. 06. 2005
Zdieľať

Príjemné prostredie v byte či dome nie je len výsledkom zariadenia. Dôležitým prvkom sú aj steny. Ich štruktúra a farebnosť zohrávajú významnú úlohu pri určovaní štýlu interiéru a môžu zásadne ovplyvniť celkový dojem z miestnosti. V poslednom období sa opäť dôraznejšie hlásia o slovo tapety, ktoré ponúkajú naozaj široké možnosti, ako dať stenám i celému interiéru originálnu tvár.

Tapety prešli za posledných pár rokov naozaj dlhú cestu a v mnohom sa zmenili – samozrejme, k lepšiemu. Nové materiály priniesli zlepšenie vlastností tapiet, zjednodušenie práce s nimi a nové možnosti pri ich aplikácii. Zároveň sa zmenil aj vzhľad tapiet a ich povrch má často zaujímavú štruktúru a fascinujúcu farebnosť. Dnešné tapety majú, rovnako ako bývanie, veľa tvárí.

Druhy tapiet

Tapety sa líšia nielen farbami, vzormi či plasticitou povrchu, rozdielna môže byť aj ich konštrukcia a materiály použité na ich výrobu. Najjednoduchšie, najlacnejšie a zároveň aj najmenej kvalitné sú jednovrstvové papierové tapety, ktoré môžu byť hladké alebo plastické.


Tapety sa zmenili

26837

Najviac možností ponúkajú dvojvrstvové interiérové tapety, ktoré sa môžu líšiť materiálom podkladu aj materiálom vrchnej vrstvy. Podkladová vrstva je buď z papiera, alebo vláknitej buničiny, tzv. vliesu. Vlies je moderný materiál, ktorý veľmi pozitívne ovplyvňuje vlastnosti tapety najmä z hľadiska práce s ňou – jej aplikácie na stenu aj možnosti odstránenia pri renovácii. Pevný a pružný vlies tvoria viskóza, špeciálne buničité a polyesterové vlákna a polymérové spojivo. Na prvý pohľad je veľmi podobný papieru. Vliesové tapety sú rozmerovo stabilné, pri tapetovaní sa nenaťahujú ani nezrážajú a dokážu preklenúť aj malé trhliny v stene. Tapetovanie je rýchle a čisté – na rozdiel od klasického spôsobu, keď sa natierala a vlhčila tapeta, pri vliesových tapetách stačí naniesť lepidlo na stenu a priložiť suchú tapetu. Pri renovácii sa dajú tapety strhnúť nasucho, takže aj táto časť práce je veľmi čistá.
Asi najväčšie rozdiely sú vo vrchnej vrstve dvojvrstvových tapiet. Používajú sa rozličné materiály od klasického papiera a textílií cez moderný umývateľný vinyl až po tkaniny z prírodných vláken, kožu, drevo či kov – tu sa fantázii výrobcov nekladú takmer žiadne obmedzenia. Najbežnejšími materiálmi sú pritom papier, vlies, vinyl a textil.


Tapety sa zmenili

26844

Dvojvrstvové papierové tapety (duplex) sú vhodné do všetkých interiérov s výnimkou vlhkého prostredia. Obľúbené sú najmä v detských izbách, kde nie je ich pomerne krátka životnosť (2 – 5 rokov) na škodu, pretože detské vzory časom prestanú byť primerané veku vašich ratolestí. Tapety možno z času na čas pretrieť vlhkou hubkou a zbaviť ich tak prachu a drobných nečistôt. Často sa vyrábajú z recyklovaného papiera s viacfarebnou potlačou. Sú buď čiastočne, alebo úplne svetlostále, v presvetlených miestnostiach môžu časom strácať farbu. Nie sú vhodné na praskajúce a veľmi nerovné steny. Farebnosť, tlačiarenské techniky nanášania vzoru a materiály určujú nákladnosť výroby a cenu tapety (ceny sa začínajú od 100 Sk/zvitok).

Tapety s vrchnou vrstvou z vinylu (vinylová pena alebo kompaktný vinyl) sú vhodné do všetkých interiérov. Existujú dokonca aj špeciálne vinylové tapety, ktoré odolávajú tečúcej vode a hodia sa aj do kúpeľní či kuchýň ako náhrada obkladov na podkladové steny, ktoré neudržia keramiku. Vinyl veľmi dobre odoláva oderu a je úplne svetlostály. Možno ho čistiť namokro so saponátom, kompaktný vinyl dokonca mäkkou kefou. Takéto tapety často mávajú plasticky štruktúrovaný povrch a veľmi dobre skryjú nerovnosti steny. Ich životnosť je 10 až 15 rokov (cena od 250 do 400 Sk/zvitok, pri vinylovej pene asi 450 – 600 Sk). Vliesové tapety sú rozmerovo stále a dokonale priedušné. Na trhu sú v dvoch variantoch: biele pretierateľné alebo tapety s konečným vzhľadom povrchu v mnohých farbách a vzoroch. Ošetrovanie a starostlivosť je podobná ako pri vinyle (cena od 500 Sk/zvitok).


Tapety sa zmenili

26839

Textilné tapety vychádzajú priamo zo starej tradície a tvorí ich tkanina aplikovaná na podkladovej vrstve (najčastejšie vliesovej). Väčšinou pôsobia veľmi elegantne a honosne, ich vzhľadu však zodpovedá aj pomerne vysoká cena. Podobne ako textilné tkaniny z rôznych materiálov môžu vrchnú vrstvu tapety tvoriť aj akékoľvek iné materiály.

Špeciálnu skupinu tvoria natierateľné tapety, ktoré slúžia ako náhrada omietok alebo stierok (tzv. omietkové tapety). Okrem už spomínaných plastických vliesových môžu byť buď papierové – medzi dvoma vrstvami papiera je zalisovaná drevená drvina, pričom veľkosť zŕn tvorí plastickosť povrchu (napr. tapety Rauhfaser – šírka 0,53 m, dĺžka 33,5 m) –, alebo zo sklovláknitej tkaniny (vytvára rôzne štruktúry v závislosti od typu väzby). Po nalepení ich treba ošetriť náterom. Tapety sa najčastejšie dodávajú v eurobaloch – v jednom zvitku je tapeta šírky 0,53 m a dĺžky 10,05 m. Na oživenie všetkých druhov tapiet sa často používajú bordúry (ozdobné pásy). Dodávajú sa v rovnakej kvalite ako tapeta, zladené farbou a vzorom. Bordúry mávajú väčšinou dĺžku 5 m, samolepiace 10 m, ich cena predstavuje asi 80 – 90 % z ceny tapety.


Tapety sa zmenili

26842

Bordúry

Aj bordúry patria k modernému stvárneniu miestností. Zlepšujú ich proporcie a umožňujú jasnú optickú orientáciu. Štruktúrované bordúry sa nemôžu lepiť na profilované tapety, pretože na nerovnom podklade dostatočne nedržia a ich okraje nepôsobia pekne. Preto sa prikladajú na doraz k okraju tapety. Papierové bordúry sa môžu lepiť špeciálnym lepidlom aj na hladké papierové tapety.

Psychológia farieb


Tapety sa zmenili

26840

Dojem z priestoru, ale aj našu náladu dokážu vo veľkej miere ovplyvniť farby – teplé farby (žltá, oranžová, červená) priestor zútulnia a oteplia, studené farby (modrá, zelená, fialová), naopak, ochladia. Svetlé odtiene najmä studených farieb dokážu miestnosť opticky zväčšiť. Červená priťahuje pozornosť, je to farba tepla, aktivity, ale i agresivity, preto ju treba používať opatrne. Zároveň opticky zmenšuje priestor. Miernosť v používaní si vyžadujú i oranžové odtiene. Žltá farba je farbou slnka a zrelosti, pôsobí aktívne a všeobecne priaznivo. Svetlozelené odtiene vytvárajú predstavu rasu, pokoja a harmónie. Modrá je chladná, zvádza na meditáciu. Fialová je tajomná a dobre ladí s moderným puristickým interiérom. Čierna, sivá a biela členia priestor. Pôsobia graficky a elegantne. Sú ideálnym pozadím pre silné farby. Na konci dúhy sú tmavá fialová a purpurovočervená. Tieto kráľovské farby sú exkluzívnou ozdobou priestoru.
Pri výbere tapety je veľmi elegantným riešením zvoliť si rôzne odtiene jednej farby. Pomocou intenzity farby stien tak možno rozčleniť priestor a odlíšiť jeho časti s rôznymi funkciami alebo vytvoriť v miestnosti farebné akcenty. Voľba najvhodnejšieho farebného odtieňa súvisí nielen s priestorom (jeho veľkosťou či orientáciou na svetové strany), ale aj s povahou a temperamentom jeho užívateľov.

Kvalita tapiet


Tapety sa zmenili

26843

Otázky životného prostredia oprávnene patria do centra pozornosti celej spoločnosti. Pre každého výrobcu musí byť samozrejmé ponúkať len také výrobky, ktoré neohrozujú človeka ani životné prostredie škodlivými látkami. Obzvlášť dôležité je to pri výrobkoch, ktoré sa používajú v priestore, v ktorom človek žije a pracuje. Značka akosti tapiet RAL je celosvetovo uznávaná ako symbol kvality a takto označené tapety spĺňajú prísne európske normy.
V roku 1991 bolo založené Spoločenstvo pre akosť tapiet v spolupráci s RAL, Nemeckým inštitútom pre zabezpečovanie kvality a označovanie tapiet so zastúpením i v zahraničí. Tým sa zaviedla nová ekologická orientácia výroby tapiet. Permanentná kontrola akosti nezávislými skúšobnými inštitúciami zabezpečuje dodržiavanie najprísnejších medzných hodnôt škodlivín a zaručuje ekologickú neškodnosť všetkých materiálov, farieb a prídavných látok, ktoré sa pri výrobe tapiet používajú.

Tapetovanie

V prípade, že sa rozhodnete pre úpravu stien tapetovaním, už pred ich nákupom by vám mal byť približne jasný štýl, farebnosť a vzor. Inak sa vo veľkej ponuke na trhu stratíte a nedokážete si vybrať vôbec nič. Najlepšie je, ak si môžete z požičanej vzorkovnice vybrať doma a v pokoji si premyslieť zladenie s nábytkom či podlahou.
Ak ste sa rozhodli, že budete tapetovať sami, iste to zvládnete s pomocou odbornej príručky. Základom je dostatočné množstvo tapiet, dôkladne pripravené a očistené steny, správne lepidlo a náradie. Tapety bývajú na zadnej strane alebo obale označené symbolmi podľa tzv. euronormy (v tabuľke). Tie informujú kupujúceho nielen o vlastnostiach a spôsobe ošetrovania tapety, ale aj o správnom spôsobe lepenia.

Kategória: Farby, materiály Navrhovanie interiéru
Tagy: bývanie farby interiér steny tapety
Zdieľať článok

Diskusia