Nepanelákový byt v panelákovom podkroví

13. 06. 2006
Zdieľať

Byt, do ktorého prostredníctvom našich fotografií práve vstupujete, vznikol asi pred siedmimi rokmi v nadstavbe staršieho štvorpodlažného panelového domu, do ktorého predtým zatekalo. Nadstavbou získal dom novú „nepremokavú“ strechu aj estetickejší vzhľad, a navyše niekoľko rodín sa mohlo tešiť z nového bývania.

Dispozičné riešenie

Ako už býva zvykom, pred podpísaním zmluvy o kúpe nového bytu bol budúcim majiteľom predložený návrh dispozičného riešenia – v tomto prípade trojizbového bytu s celkovou úžitkovou plochou asi 80 m2. Ako však už nebýva také bežné, staviteľ nechal dostatočný časový priestor na posúdenie, premyslenie a prípadné úpravy dispozičného riešenia bytu.

Nové riešenie bytového architekta, zodpovedajúce počtu členov rodiny a jej životnému štýlu, po niekoľkých konzultáciách staviteľ plne rešpektoval a na základe nových výkresov aj zrealizoval.










Nepanelákový byt v panelákovom podkroví

55962


Nepanelákový byt v panelákovom podkroví

55963

pôvodné dispozičné riešenie nové dispozičné riešenie


Pôvodné dispozičné riešenie bolo síce pomerne čisté, bezproblémové, ale aj dosť tradičné – „panelákové“. Nevyužívalo možnosť ľubovoľného rozmiestnenia priečok v danom priestore, ktoré konštrukcia nadstavby ponúkala, a nevyhovovalo potrebám a predstavám nových majiteľov. Požiadavky päťčlennej rodiny boli jasné, a bytový architekt ich v novom dispozičnom riešení k ich spokojnosti aj realizoval.

Denná – spoločenská časť bytu


Nepanelákový byt v panelákovom podkroví

55968
Soňa Sadloňová

Priestor dennej časti je príjemný už pri vstupe do bytu, keď sa pred vami otvorí síce členitá, avšak priestranná a presvetlená plocha s rozlohou približne 30 m2, ktorá vznikla prepojením pôvodnej vstupnej predsiene s kuchyňou. Vďaka posunutiu priečok, ktoré predtým oddeľovali obývaciu izbu, sa otvára pohľad od vstupu až na lodžiu, čím sa vytvoril diagonálny priestor s dĺžkou takmer 10 metrov. Tu sa rodina stretáva denne, či už pri kuchynskej linke, za stolom, pri večernom posedení, alebo pred televízorom, skrátka predtým, než sa každý utiahne do svojho kútika – svojej izby.

Poloha priečok by sa podľa obrázku mohla zdať náhodná až chaotická, ale v skutočnosti je premyslený každý centimeter ich polohy, ale aj možnosti využitia každej plochy na funkčné, ale rovnako i estetické rozmiestnenie zariaďovacích prvkov a dekoračných predmetov.

Intimita izieb

V protiklade k spoločenskej časti bytu boli pri riešení rozmiestnenia jednotlivých izieb základnými požiadavkami uzavretosť a samostatný vstup – jednoducho maximálna intimita.


Nepanelákový byt v panelákovom podkroví

55970
Soňa Sadloňová

Dve izby po ľavej strane od vstupu – každá s plochou 12 m2 – patria dospievajúcim dcéram, tretia izba (s rovnakou plochou) v pravom kúte patrí synovi v predškolskom veku. Štvrtá miestnosť hneď vedľa (s plochou 8 m2) je spálňa rodičov.

Takto je na ploche 80 m2 namiesto pôvodného trojizbového vyriešený hneď päťizbový byt, ktorý nestratil nič na priestrannosti izieb, ba práve naopak, získal na atraktívnosti a originalite dispozičného riešenia, ktoré bolo architektom „šité na mieru“ už spomínanej päťčlennej rodinke.

Zariadenie bytu


Nepanelákový byt v panelákovom podkroví

55967
Soňa Sadloňová

Základnými kritériami pri výbere a rozmiestňovaní zariaďovacích prvkov boli vo všetkých priestoroch funkčnosť, tvarová jednoduchosť, materiálová čistota a v neposlednom rade aj finančná únosnosť. Keď k tomu pribudol ešte večný nedostatok času, vhodným riešením sa ukázalo takmer kompletné zariadenie bytu zo sortimentu IKEA, doplnené vstavanými skriňami (pri vstupe a v jednej z izieb). Obývací priestor je zariadený veľmi jednoducho. Dve sedačky a oproti dva regály v tvare „L“, s knihami a televízorom, vytvárajú priestor na posedenie. Miesto na stolovanie, okrem jednoduchého stola a skladacích stoličiek, dopĺňajú odkladacie regály zo systému IVAR.

Na konci otvoreného priestoru, pri lodžii, je v nadväznosti na stolovanie umiestnená kuchynská linka v tvare „L“, súčasťou ktorej je aj kotol kúrenia, schovaný za rákosovou roletou.


Nepanelákový byt v panelákovom podkroví

55969
Soňa Sadloňová

Jednotlivé izby detí a rodičov sú zariadené rovnako jednoducho, prevažne zostavami zo systému IVAR, alebo podomácky vyrobenými policami na knihy. K útulnosti a príjemnému prostrediu prispievajú výtvarné fotografie a obrazy na stenách nad sedením, stolovaním a televízorom, ktoré spolu s drobnými doplnkami dodávajú priestoru originalitu.

Vlnovka


Nepanelákový byt v panelákovom podkroví

55966
Soňa Sadloňová

Charakteristickým tvarom a jediným výstrelkom architekta z funkčnosti je v tomto byte vlnovka. V podlahe z Marmolea vedie človeka priestorom diagonálne od vstupu až k oknu a ukončuje aj všetky výbežky priečok, ktoré prekrývajú dvere do jednotlivých izieb. Vlnovka je ten charakteristický a nezvyčajný prvok, ktorý upúta pozornosť už pri vstupe do tohto nevšedného bytu v nadstavbe panelového domu.






Technické údaje:

Autor projektu interiéru:
S-INTERIÉR DESIGN, Ing. arch. Dušan Sadloň
Podlahy:
obytné priestory – Marmoleum,
jedna izba – drevené mozaikové parkety,
kúpeľňa a WC – keramické – biele
Steny: stierka, biela farba, vlnovky – sadrokartón
Stropy: sadrokartón
Osvetlenie: IKEA
Vykurovanie: plynový kotol Protherm, radiátory Korad
Kuchyňa: Ikea, spotrebiče Whirlpool
Zariaďovacie prvky: Ikea a atyp
Výtvarné fotografie: Mgr. art. Soňa Sadloňová
Olejomaľby: Akad. mal. Zdeněk Mlčoch

Kategória: Návšteva
Tagy: byt návšteva
Zdieľať článok

Diskusia