Malý byt s veľkou dušou

20. 07. 2006
Zdieľať

Pri tvorbe interiéru je veľmi dôležité, aby investor s architektom našli spoločnú reč, aby ich predstavy o priestore boli aspoň sčasti podobné. V tomto prípade to tak určite bolo. Investorom bol mladý slobodný muž s jasnou predstavou o modernom bývaní. Vďaka tomu sa podoba interiéru rodila veľmi ľahko a prirodzene.

Malý veľký byt


Malý byt s veľkou dušou

59181
Soňa Sadloňová

Pretože byt je jednoizbový, základná otázka znela: Ako by sa dal opticky zväčšiť? Pôvodný stav ponúkal nie príliš veľkú obývačku oddelenú od kuchyne priečkou – toto riešenie však ešte viac zdôrazňovalo stiesnenosť oboch hlavných miestností. Išlo pritom o jasnú dispozíciu, kde nebol priestor na zmenu funkčného členenia bytu, a tak sa ako logické javilo spojiť kuchyňu a obývačku do jedného veľkorysejšieho priestoru. Po dlhšej úvahe sme sa spolu s investorom rozhodli odstrániť časť plnej priečky a ponechať pôvodnú stenu iba do výšky pultu. Kuchyňa sa tak vizuálne prepojila s obývacou izbou a človek tu má pocit veľkej miestnosti. Zároveň sa však týmto riešením, teda odstránením iba vrchnej časti priečky, zachovalo funkčné delenie priestorov a aj možnosť prakticky umiestniť nábytok v obývacej izbe. Výsledkom je jeden vzdušný a presvetlený malý veľký byt.

Dispozícia


Malý byt s veľkou dušou

59184
Soňa Sadloňová

O vstupnej hale sa v tomto prípade nedá hovoriť, keďže rozmer vstupného priestoru je minimálny. Skrinka na topánky a malý vešiak si tu však miesto našli. Z chodby sa vstupuje do kúpeľne. Obklad v kombinácii tmavomodrej a béžovej dopĺňa krémovú dlažbu, rovnakú, s akou sa návštevník stretne už pri vstupe do bytu. Veľké zrkadlo, ktorému patrí stena po celej šírke pultu so zapusteným umývadlom, nielen prakticky poslúži pri holení, ale vďaka nemu sa zdá kúpeľňa omnoho priestrannejšia.

I keď bol byt pomerne malý, kuchyňa ponúkala dostatok miesta aj na to, aby tu vzniklo pohodlné miesto na stolovanie.


Malý byt s veľkou dušou

59177
Soňa Sadloňová

Krémovožltá linka v kombinácii s tmavým drevom pôsobí veľmi jednoducho a elegantne. Antikorové spotrebiče a tiež sokel a obklad zadnej steny s rovnakým povrchom podčiarkujú moderný vzhľad kuchyne. Rovnako moderný je aj stôl s antikorovou konštrukciou a doskou z pieskovaného skla, ktorý odráža vkus investora. Je doplnený veľmi decentnými stoličkami s čalúnením zo svetlej kože, tiež s antikorovou konštrukciou. Na podlahe v kuchyni sú rovnako ako v celom byte (okrem vstupného priestoru a kúpeľne) tmavé orechové parkety. Interiér obytných miestností dopĺňajú zavesené sklenené svietidlá, materiálom aj štýlom zladené s ostatným zariadením, v priestoroch vstupu, kúpeľne a šatníka sa využilo bodové osvetlenie.


Malý byt s veľkou dušou

59183
Soňa Sadloňová

Na kuchyňu nadväzuje obývačka, z ktorej sú prístupné ďalšie dva priestory – ten väčší sa využil ako skutočne veľký šatník, presne v duchu jednej z prvých investorových požiadaviek; v menšom priestore, ktorého funkcia bola dlho predmetom diskusie, nakoniec vznikla akási spacia kója na mieru.

Nápad investora

S nápadom investora využiť niku, ktorej pôvodnú funkciu možno iba hádať, ako spaciu kóju som sa ako architekt dlho nemohol stotožniť – dôvodom boli jej minimálne rozmery. Investorovi však takáto predstava o spaní nerobila nijaké problémy. Takže konečný verdikt znel: spacia kója. Oba priestory – šatník i spacia kója – sú od obývačky oddelené ľahkými posuvnými dverami z nepriehľadného pieskovaného skla v hliníkovom ráme.


Malý byt s veľkou dušou

59179
Soňa Sadloňová

Obývacia izba je zariadená nábytkom vyrobeným na mieru. Antikoro, sklo a tmavé drevo dávajú dobre vyniknúť sedačke potiahnutej svetlou kožou. Akýmsi lajtmotívom celého priestoru je sadrokartónová stena s tromi nasvietenými nikami. Predsadená sadrokartónová priečka však nie je len estetickým prvkom interiéru, poskytuje zároveň aj priestor na zasunutie posuvných dverí spacej kóje.

Farebnosť

Osobitnou kapitolou pri tvorbe interiéru je nepochybne farebnosť povrchov – stien a podláh –, ktorá musí dopĺňať materiálovú bázu prvkov v interiéri a zároveň odrážať vkus a pocity jeho užívateľa.


Malý byt s veľkou dušou

59186
Soňa Sadloňová

S investorom sme sa veľmi rýchlo zhodli na tmavých parketách, čo dalo základ pre ďalšie farebné ladenie interiéru. Keďže sme rozhodne nechceli skončiť pri klasike – bielych stenách a tmavej podlahe –, rozhodli sme sa pre farebné oživenie niektorých stien. Nakoniec padla voľba na benátske stucco, ktorým sme zdôraznili stenu vo vstupnom priestore a v kuchyni, a tiež stenu s nikami v obývačke. Pretože táto povrchová úprava má výborné vlastnosti a veľmi vysokú oderuvzdornosť, pokrýva aj steny spacej kóje. Takže nakoniec sa benátske stucco stalo takmer hlavným materiálovým hrdinom tohto interiérového príbehu.

Čo povedať na záver? Vari len toľko, že moderne a vzdušne môže pôsobiť aj malý byt. Treba sa len pustiť do úprav a zariaďovania zo správneho konca a s jasným zámerom.






Dodávatelia:

Exe kuchyne – kuchyňa, nábytok na mieru, posuvné dvere
Lignart – dvere
Parkett plus – parkety







Autorom projektu interiéru je Ing. arch. Oskar Mészár, ktorý ukončil štúdium na FA STU v roku 2002. Od roku 2004 pracuje ako samostatný architekt.


Malý byt s veľkou dušou

59187
Soňa Sadloňová

Kategória: Návšteva
Tagy: byt návšteva
Zdieľať článok

Diskusia