Jéj, tu je pekne!

30. 11. 2006
Zdieľať

To bola prvá veta hneď pri vstupných dverách, pretože sa nám otvoril priehľad do bytu, ktorý by sme čakali skôr v dnešných nových veľkorysých bytových domoch. Harmónia farieb, jednoduchých tvarov, kvalitných materiálov a decentných dekorácií premieňa kedysi obyčajný štvorizbový byt s priechodnou umakartovou kúpeľňou na ostrov elegancie v mori panelákových bytov.

„To je už náš tretí prerobený byt, škoda, že vám nemôžem ukázať aj tie predošlé, boli tiež veľmi pekné,“ rozhovorí sa majiteľka. „My už sme raz takí: prerobíme byt, predáme ho a pustíme sa do ďalšieho.“ Pri tretej rekonštrukcii to už ide všetko jednoduchšie. Poznáte to. Práve keď dostavujete dom alebo hoci len dokončujete prestavbu kúpeľne, vždy si poviete, že keby ste to robili ešte raz, veľa vecí by ste riešili inak. Majitelia tohto bytu to riešili inak na tretí pokus a výsledok stojí za tú námahu.









Jéj, tu je pekne!

71937
Dominik Vlaheko


Jéj, tu je pekne!

71954
Dominik Vlaheko

V obývacej izbe kraľuje elegantná veľká biela sedačka. Je doplnená rovnako elegantným skleneným stolíkom a nechýba tu niekoľko efektných dekorácií.

Sú od fachu, to je cítiť!

Z celého interiéru poznať, že majitelia k stavebníctvu a architektúre ďaleko nemajú. Trúfli si aj na odvážnejšie riešenia, hlavne pri odstraňovaní panelových konštrukcií a zmene dispozície kuchyne a lodžie. Vedeli si pripraviť statický výpočet a ustrážiť priebeh rekonštrukcie sami. Vedeli dohliadnuť na každý detail, ktorý si zvyknú stavebné firmy riešiť po svojom, vedeli si vybrať materiály a farby. „Najťažšie na prestavbe panelákového bytu je zohnať kvalitnú a spoľahlivú stavebnú firmu, ktorá je ochotná vôbec sa s vami baviť, pretože väčšinou už majú rozbehnuté väčšie kšefty a úprava bytu nie je pre nich z finančného hľadiska zaujímavá,“ tvrdí majiteľka. „Kým sme sa vôbec pustili do samotnej prestavby, dohodli sme s viacerými stavbármi, no nakoniec z toho zišlo, lebo zrazu dostali väčšiu zákazku a na byt už nemali čas. To nás najviac zdržalo.“










Jéj, tu je pekne!

71940
Dominik Vlaheko


Jéj, tu je pekne!

71941
Dominik Vlaheko

Zásadnou zmenou, ktorá posunula vnímanie tohto bytu do vyšších sfér, bola výmena okna a balkónových dverí spolu s bočnými stenami za veľké posuvné a hlavne zasklené dvere, ktoré krásne prepojili interiér s exteriérom. Celá kuchyňa je v príjemných pastelových tónoch v modernom technickom duchu.

Trinásť dverí v jednom štvorizbovom byte, na to niet čo povedať

Keď sa pozriete na pôdorys pôvodného stavu bytu, uvidíte tam len dvere, samé dvere. V malej predsienke bolo šestoro dverí a neostalo tu miesto ani na vešiak či skrinku na topánky. Kúpeľňa, nie, to je prehnané, bytové jadro bolo z tých priechodných, čo je dosť absurdné riešenie, keď sa to tak vezme. Do kuchyne sa vchádzalo cez kúpeľňu alebo ďalšou cestou hneď z druhej strany tej istej priečky cez obývačku, dodnes nepochopiteľné riešenie hodno Nobelovej ceny za architektúru. V jednom neveľkom byte dve súbežné cesty do aj tak malej kuchyne – a na úkor priestoru kúpeľne. Dosť absurdné, ale čo sa dá robiť, taká je realita pôvodných stavov panelových bytov v našich zemepisných šírkach.










Jéj, tu je pekne!

71955


Jéj, tu je pekne!

71956

Pred rekonštrukciou Po rekonštrukcii

V obývacej izbe bolo pätoro dverí: ani jedna stena neostala bez dverových krídel, ani jeden roh miestnosti neostal voľný na umiestnenie sedacej súpravy. Takže celý byt tvorili dvere a dvere. No noví majitelia si našťastie vedeli predstaviť, ako by to mohli celé zmeniť, a nezľakli sa pôvodného stavu.

Ostalo ich sedmoro

Rekonštrukcia bola dosť náročná. Najväčšou zmenou prešla kuchyňa, ktorá získala nové rozmery, ktoré majitelia ukradli z dlhej lodžie, a úplne novú tvár. To si vyžiadalo odstránenie celej obvodovej steny medzi kuchyňou a lodžiou a s tým spojené statické úpravy konštrukcií. Vďaka novým veľkým oknám, ktoré nahradili aj odvodový múr, je kuchyňa plná denného svetla. „Konečne som si mohla kúpiť normálny jedálenský stôl, pri ktorom sa už nebudeme tlačiť,“ vraví majiteľka pri pohľade do kuchyne. Rekonštrukciou sa odstránili aj zbytočné dvere. Z pôvodných troch ostali jedny, a aj to iba medzi lodžiou a kuchyňou.










Jéj, tu je pekne!

71942
Dominik Vlaheko


Jéj, tu je pekne!

71943
Dominik Vlaheko

Kuchyňa si ukradla časť lodžie a urobila dobre. Teraz je priestrannejšia a svoje miesto tu našiel aj jedálenský stôl s rozmermi hodnými štvorčlennej rodiny. Na lodžiu sa vychádza aj z kuchyne, ktorá vďaka veľkým oknám pozdĺž celej steny a za rohom získala veľa svetla.

Kuchynská linka bola vyrobená na mieru, čo umožnilo vytvoriť dostatok premyslených odkladacích priestorov. Pastelové farby doplnené hliníkovými detailmi pôsobia v kuchyni elegantným a čistým dojmom.

Ďalším veľkým stavebným zásahom bolo odstránenie pôvodných balkónových dverí, v obývacej izbe aj s oknom a obvodovou stenou pod ním a nad ním. Na ich miesto prišli celosklenené posuvné dvere. Týmto riešením sa celý priestor prepojil s lodžiou a získal exkluzívnejší charakter. Získala sa aj plocha potrebná na umiestnenie veľkej atraktívnej sedačky.

Aby sa celý byt zdal ešte o čosi väčší, prepojili majitelia priestor obývacej izby s vedľajšou spálňou. Použili jednoduchý, ale účinný trik. Odstránili pôvodné dvojkrídlové dvere aj so zárubňou, vybúrali zvyšnú časť priečky nad nimi a nahradili ich posuvnými dverami z mliečneho skla. Celý byt sa zrazu nadýchol a ostal väčší.
















Jéj, tu je pekne!

71945
Dominik Vlaheko


Jéj, tu je pekne!

71944
Dominik Vlaheko

Veľký šatník rieši problém, kam so všetkými vecami, a jeho veľké zrkadlové posuvné dvere pridali v byte ešte jednu miestnosť, samozrejme opticky. Jednoduchý štýl spálne korešponduje so zariadením celého bytu. Majiteľkin zmysel pre detail sa prejavil aj vo výbere posteľnej bielizne, ktorá je rovnaká ako farba priečky. Taký malý detailík – a ako prispeje k celkovej atmosfére a harmónii.


Jéj, tu je pekne!

71939
Dominik Vlaheko


Jéj, tu je pekne!

71948
Dominik Vlaheko

Spálňa je v súlade s koncepciou celého bytu zariadená minimálnym počtom nábytku. Spálňu strážia spomienky na úžasné dovolenky.

Z obývacej izby zmizli aj zo zárubňami dvoje dverí a ďalšie dvoje sa premenili na celosklenené posuvné. Takže ich zatiaľ zmizlo pätoro.

Pôvodnú zbytočne veľkú komoru s ďalšími dverami, ktorá zaberala veľa miesta v predsieni, vymenili za skladnejšiu šatníkovú skriňu a z bytu zmizli ďalšie dvere. Teraz sa dá v predsieni aj tancovať, valčík síce nie ale tancovať sa dá. A to ste tam predtým ledva prešli, zvlášť pri vstupných dverách, kde sa na tej istej ploche troje dverí otvárali. (Netreba všetkému rozumieť!)

Detské izby prešli iba kozmetickými úpravami a dnes sú v peknom jarnom líčení. Sú prispôsobené požiadavkám a predstavám detí. V obidvoch miestnostiach sú vysoko umiestnené postele a pod nimi ostáva voľný priestor – v detskej taký potrebný.
















Jéj, tu je pekne!

71947
Dominik Vlaheko


Jéj, tu je pekne!

71953
Dominik Vlaheko

Izba je zariadená v duchu „radšej menej, ale kvalitne“. Sem je síce vstup zakázaný, no nikomu nepoviem, že sme sa dostali aj na čisto babské územie v byte. Niet o čom pochybovať, dievčenská študentská (aby sme neurazili, pretože detská izba to už určite nie je) izba je nežná vďaka ružovým doplnkom a ozdobám. Aj tu sa im podarilo udržať a nepreplniť izbu zbytočnými kusmi nábytku.


Jéj, tu je pekne!

71946
Dominik Vlaheko


Jéj, tu je pekne!

71952
Dominik Vlaheko

Je úplne jasné, že toto je chalanské kráľovstvo. Vysoko umiestnená posteľ je pre deti atraktívna a pomáha získať v miestnosti viac plochy na hranie. Znova sa tu prejavil zmysel pre detail a dobre zvolené farebné kombinácie. Priestor pod vysoko umiestnenou posteľou je dobrým miestom na babské stretnutia.

Veľkou premenou prešla aj kúpeľňa, teda bytové jadro. Teraz to je naozaj kúpeľňa. Hoci malá, ale ozajstná. Zbytočný priechod do kuchyne sa využil na dôstojné umiestnenie veľkého umývadla. Riešenie konečnej povrchovej úpravy stien kúpeľne benátskym štukom s voskovou úpravou je inšpirujúcim nápadom. Majitelia tu odporúčajú podľa vlastných skúseností ustrážiť a prekontrolovať prácu stavbárov, aby dotiahli voskovanie do posledného milimetra. Netradičnú kúpeľňu pekne dopĺňajú premyslene kupované farebné uteráky a doplnky.










Jéj, tu je pekne!

71936
Dominik Vlaheko


Jéj, tu je pekne!

71949
Dominik Vlaheko

Kúpeľňa je v príjemných teplých tónoch v netradičnom šate. Na mieste umývadla boli predtým dvere a kúpeľňa bola priechodná. (Prečo? Nemusíme rozumieť všetkému.) Detaily tvoria celok, to bolo pre majiteľov hlavným heslom pri prestavbe bytu. A to pochopili aj ich deti. Tento obrázok na okne v detskej izbe vystihuje charakter a celkový výraz celého bytu. Je pekne farebne zladený, jednoduchý, elegantný a zároveň z neho vyžaruje pocit domova.

Tento byt prešiel náročnou rekonštrukciou, ktorá si vyžiadala veľa námahy a trpezlivosti zo strany majiteľov. Pomáhali im skúsenosti z predošlých rekonštrukcií a optimizmus, s ktorým sa do prestavby pustili – a vyšlo to na výbornú. Podarilo sa im vychovať zo škaredého káčatka krásnu a elegantnú labuť, z ktorej sa teší celá rodina.

Kategória: Návšteva
Tagy: byt návšteva
Zdieľať článok

Diskusia