Pasívny dom s otvorenou dispozíciou

09. 05. 2013
Zdieľať

Akoby tu stál odjakživa. Dom s obkladom z miestneho jedľového dreva je osadený do svahu kopcovitej krajiny vo východnej časti Belgicka. Využíva svoju polohu nielen na pozorovanie krajiny cez veľké okná, ale aj na optimálne získavanie slnečnej energie, takže spolu s ďalšími technológiami dosahuje štandard pasívnych stavieb.

Na návštevu sme sa tentoraz vybrali do Valónska, južného regiónu Belgicka, aby sme nasali trocha atmosféry z miesta, kde sa snúbi francúzsky šarm s nemeckou praktickosťou. Nachádzame sa totiž v najvýchodnejšej belgickej provincii Liège, na území spadajúcom pod Francúzske spoločenstvo Belgicka, neďaleko hraníc s Nemeckom. Uprostred zalesnenej krajiny tu vyrástol dom obložený jedľovým drevom, ktorý dokonale zapadá do tunajšej krajiny. Je súčasťou malého mestečka Stavelot uprostred rozľahlých lesov, kam chodievajú turisti navštíviť najmä zachované opátstvo zo 7. storočia.  
 

Majiteľ a architekt v jednej osobe

Ako by asi vyzeral dom, ktorý by si pre svoju rodinu navrhol architekt sám? Pri prvom pohľade človeku napadne, že možno práve takto. A nemýlil by sa. Projektovala ho belgická kancelária Artau z mesta Malmedy, vzdialeného len zopár kilometrov od Stavelotu, pre jedného z hlavných architektov ateliéru Frédérica Servaisa a jeho rodinu. Frédéric je miestny rodák a s tunajšou krajinou doslova zrástol. A práve to sa odráža aj v podobe jeho domu. Pri stavbe využil najmä miestne prírodné materiály (obklad fasády je z miestneho jedľového dreva) a z domu si vytvoril pozorovateľňu okolitej prírody. 
 
Túžite aj vy po zmene vášho interiéru? Využite jednoduchý a rýchly spotrebný úver na bývanie alebo na čokoľvek iné. Teraz s mimoriadnym znížením úrokovej sadzby až o 2 %. S ČSOB môžete získať až 25 000 EUR so skvelým úrokom, ktorý závisí od vás. Navyše ho vybavíte aj z pohodlia vášho domova na 0850 850 333. Viac na www.csob.sk 
 
ČSOB vám teraz prináša jedinečnú súťaž. Neváhajte a zapojte sa do súťaže „Skvelý domov od ČSOB“ a vyhrajte návrh interiéru od architekta! Viac na www.skvelydomov.sk “.
 
Hlavnou devízou priestorovej koncepcie je veľký obytný priestor, kde môže byť rodina celý deň spolu. Ten sa v centrálnej časti otvára až do druhého podlažia, takže pôsobí veľmi vzdušne. Toto riešenie vytvára aj vizuálne prepojenie s dianím na poschodí, kde sa nachádzajú detské izby so spoločným kútom na hranie, ako aj spálňa a kúpeľňa. Vďaka jednotnému materiálu použitému na podlahách v celom dome – lakovaným drevoštiepkovým doskám OSB – pôsobí interiér mladistvým a kompaktným dojmom, ktorý narúšajú len občasné farebné výstrelky. Tie však priestoru dodávajú osobitosť a pomáhajú vytvárať prívetivý, veselý domov. Biele a sivé steny izieb oživuje žiarivá červená stena kuchynského kúta, farebné pastelové stoličky, ktoré korešpondujú s farbami detských izieb na poschodí, zase osviežujú a dopĺňajú drevený nábytok v prírodnom odtieni. Interiér tak pôsobí veselým, ale zároveň pokojným dojmom, kde sa dobre relaxuje po celodennej práci napríklad v architektonickej kancelárii.

Drevený skelet domu je zo samonosnej rámovej konštrukcie, fasáda je z vertikálneho dreveného obkladu. Koncepcia vychádza z jeho polohy na južnom svahu.

1217321
Artau architecture


Drevený skelet domu je zo samonosnej rámovej konštrukcie, fasáda je z vertikálneho dreveného obkladu. Koncepcia vychádza z jeho polohy na južnom svahu.


Výrazná červená farba stien v kuchynskom kúte dodáva interiéru dynamický a mladistvý charakter.

Výrazná červená farba stien v kuchynskom kúte dodáva interiéru dynamický a mladistvý charakter.
Artau architecture

Kategória: Návšteva
Tagy: pasívny dom rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia