Biela je dobrá

25. 01. 2007
Zdieľať

Obyčajný byt s umakartovým jadrom na okraji obyčajného sídliska. To bol obraz pôvodného stavu bytu, ktorý si majiteľka kúpila. Jedinou zmenou, síce trocha zastaranou a nudnou, bol prerezaný poloblúkový otvorený vstup do menšej miestnosti, kde bola obývacia izba. Pôvodná myšlienka rekonštrukcie sa týkala iba jadra a novej kúpeľne. Potom si však majiteľka povedala, že keď sa už robí neporiadok, tak nech iba raz.

Povestnou kvapkou, čo vyústila do rozhodnutia realizovať kompletnú prestavbu, bola absolútne nevyhovujúca elektroinštalácia, ktorú bolo treba vymeniť. No kým sa začali prvé práce zásadnej premeny bytu, prebehli dva roky, čo celej veci iba prospelo. Majiteľka mala dostatok času, aby si urobila obraz o trhu a zozbierala množstvo informácií či nápadov z časopisov. Zozbierané ústrižky a poznámky jasne ukazovali, kam smerujú jej myšlienky o novom domove. Minimalizmus s premyslenými detailmi – to bola hlavná idea.

Všetko zlé je na niečo dobré


Biela je dobrá

76756
Jiří Vaněk

Prvý kontakt so stavebnou firmou, ktorú si podľa svojich požiadaviek našla majiteľka cez internet, nasvedčoval tomu, že výber bol správny. Ponúkli aj zákazkovú výrobu kuchyne a zabezpečenie takmer všetkých potrených profesií. No realita bola iná. Majiteľka sa napriek viacerým urgenciám dodnes nedočkala ani rozpočtu, ani návrhu nového riešenia bytu. Najschodnejším riešením sa v tomto svetle majiteľke javilo zadať kompletnú realizáciu architektovi, už dlhšie spolupracujúcim so stavebnou firmou, ktorá je schopná realizovať jeho návrhy do posledného detailu. Ideálny stav predstavovala architektonická kancelária s kompletnými službami od návrhu cez projekt, realizáciu až po kolaudáciu. Prestavby sa ujali architekti Alexander Mandic, Jitka Malcová a Nikola Netušilová. Ich snahou je vždy vytvoriť originálne prostredie s tvárou dnešného a budúceho štandardu moderného bývania, ktoré vychádza z požiadaviek a potrieb jeho budúcich obyvateľov. Základom návrhu bola potreba maximálne presvetliť celý byt. A na to sú najvhodnejšie zasklené a transparentné plochy, ktoré aj v panelákovej kúpeľni v centre dispozície vytvoria priestor s denným osvetlením.


Biela je dobrá

76760
Jiří Vaněk

Na maličkostiach stojí svet

Práve dobre vyriešené a kvalitne spracované detaily tvoria kvalitný celok a tento byt je toho dôkazom. Je tu veľa drobností, ktoré si zaslúžia pozornosť. Napríklad znížený strop v celom byte umožnil vytvoriť zaujímavé bodové osvetlenie aj v kúpeľni či WC a zdanlivá maličkosť, akou je ukončenie tohto podhľadu tesne pred oknom, pomohlo vytvoriť skrytú garnižu, čím získala záclona úplne iný charakter. Alebo optické delenie priestoru kuchyne a obývacej izby je tu vyriešene na strope, nie na podlahe, ako to býva väčšinou. Zníženie stropu v kuchyni výraznejšie ešte o niekoľko centimetrov vytvára optickú čiaru medzi jednotlivými priestormi. Podlaha je v celom byte – okrem kúpeľne a WC – bez jedinej prechodovej lišty z jedného materiálu, čo pri otvorených dverách navodzuje pocit väčšieho priestoru. K tomuto pocitu prispievajú aj celosklené posuvné dvere. Posunutie priečky o päť centimetrov sa môže zdať zbytočné, no v úzkej panelákovej chodbe je dobrý každý centimeter a to ocenila majiteľka bytu až vtedy, keď si uvedomila, koľkých modrín bola ušetrená. V duchu priestrannosti a vzdušnosti sa vyberali aj celosklenené posuvné dvere.

Začiatok s veľkým Z


Biela je dobrá

76758
Jiří Vaněk

Rekonštrukcia sa začala odstránením všetkých priečok a v byte ostala iba inštalačná šachta. Všetky steny boli vymurované nanovo, a preto bolo možné hýbať s celou dispozíciou. Kúpeľňa ukradla pár centimetrov z kuchyne, ktoré jej nechýbajú, a tak sa už naozaj môže hrdiť pomenovaním kúpeľňa, nie panelákové jadro. Na objeme nabrala aj najmenšia miestnosť, do ktorej aj králi chodia pešo, čím v nej vzniklo miesto aj na práčku s dostatočne veľkým manipulačným priestorom. Kuchyňa sa stala doslova nečakaným orieškom. Majiteľka predpokladala, že jednoducho navštívi niektoré české kuchynské štúdiou a vyberie si z ponuky tú, čo jej bude vyhovovať. Také jednoduché to však nebolo. Nároky majiteľky na kvalitu a vzhľad prekračovali možnosti štúdií a zahraničné kuchyne boli príliš drahé. Vyslobodením bola kuchyňa, ktorú si všimla priamo v ateliéri architekta Alexandra Mandica. Bielu kuchyňa nikdy mať nechcela, no veľmi rýchlo zmenila názor. Má dominantné postavenie v obytnom priestore, ale nepúta na seba zbytočne veľa pozornosti. Pekným akcentom je použitie skla ako zadnej plochy za kuchynskou linkou.


Biela je dobrá

76762
Jiří Vaněk

Absolútna jednoduchosť

Kúpeľňa vyniká krásnou, ale dômyselnou jednoduchosťou. Biely veľkoformátový obklad vytvára dojem jednoliatej plochy, k tomu biela vaňa a na zákazku vyrobené liate umývadlo. To všetko je doplnené denným osvetlením, ktoré sa do kúpeľne dostáva cez zasklenú stenu z mliečneho skla zo susednej kuchyne a premysleným umelým osvetlením niekoľkými bodovými svetlami a osvetľovacou trubicou skrytou za podhľadom nad zrkadlom. Za pozornosť stojí plytká skrinka s poličkami, ukrytá za vysokými dverami do inštalačnej šachty. V skrinke sa nachádzajú ďalšie dvierka, ktoré umožňujú prístup do šachty. Pridanou hodnotou celej kúpeľne sú zabudované reproduktory, ktoré pri relaxácii navodia tú správnu atmosféru.


Biela je dobrá

76769
Jiří Vaněk

Minimalistické poňatie interiéru celého bytu s použitím maximálne kvalitných materiálov predstavuje pre majiteľku pohodlné a príjemné bývanie. A to sa jej podarilo zrealizovať do podoby bytu s vysokým štandardom, ktorý pôsobí ľahko, elegantne a čisto. Často spomínané použitie farieb v interiéri tu naozaj nemá význam – v priestore dominuje biela a pristane mu. V tomto prípade by akákoľvek výrazná farba narušila harmóniu a pokoj, ktoré vyžarujú z tohto bytu. No a čo, keď je v paneláku.

Kategória: Návšteva
Tagy: návšteva
Zdieľať článok

Diskusia