Bývanie v nízkoenergetickom dome v Nitre vychádza rodinu lacnejšie ako v paneláku

18. 11. 2015
Zdieľať

Mladá päťčlenná rodina sa z paneláku presťahovala do rodinného domu s krásnym výhľadom na dominanty Nitry. Zvonku pomerne jednoduchá a strohá stavba zaujme pestrým interiérom.

Dom sa nachádza na pozemku, kde okrem neho nájdete aj jeden ďalší. Svoje domovy sa tu totiž rozhodli pre svoje rodiny vybudovať dvaja súrodenci – sestra a brat. Obaja sa pri návrhu obrátili na architektov – Milana Csandu z architektonickej kancelárie Csanda-Piterka (projekt rodinného domu) a Zuzanu Švikruhovú.

Súrodenci sú dvojičky a práve silné rodinné puto ovplyvnilo prístup architektov k návrhu objektov. Stavby tak spájajú viaceré spoločné výrazové prvky, akým je napríklad mierne konzolovito predsunutá hmota obytného priestoru, ktorá má však iný tvar aj farebnú úpravu.   

Hlavný vstup do domu je situovaný na severozápad. Spoločenské priestory sú orientované na juh, aby si domáci mohli cez zasklené plochy vychutnať výhľad na Nitriansky hrad. Izby detí smerujú na severnú stranu.   


Obývacej časti dominuje farebná textilná sedačka s nápaditým kreslom, ktorého veselý dizajn odráža povahu rodiny. Domáca pani plánuje v blízkom čase dotvoriť interiér obrazmi.

Obývacej časti dominuje farebná textilná sedačka s nápaditým kreslom, ktorého veselý dizajn odráža povahu rodiny. Domáca pani plánuje v blízkom čase dotvoriť interiér obrazmi.
Wienerberger

V interiéri domu nájdete viacero prvkov vyrobených na mieru. Patrí k nim aj oplechovaný kozub a dekoratívna stena s kruhovými výrezmi vyrobená z Cortenu, oceľového plechu, ktorý ozvláštňuje špeciálne korodujúca vrstva.

Dom postavený za pár týždňov

Kým dom dámskej časti súrodeneckej dvojice je už obývaný, druhý sa ešte stále nachádza v štádiu realizácie. Majitelia sa v prípade už zrealizovanej stavby rozhodli pre stavebný systém z keramickej tehly. K výberu tohto materiálu sa dostali vlastne náhodou. „Materiál mal totiž ísť pôvodne na bratov dom. Nakoniec sme ho použili na hrubú stavbu toho nášho a neľutujeme,“ opisuje domáca pani.

Dom sa teda vybudoval z brúsenej keramickej tehly a následne zateplil. Okrem dlhej životnosti, výborných statických a tepelnoizolačných vlastností materiál so sebou priniesol aj nemalý benefit vo forme rýchlej výstavby. Všetky stavebné práce od základovej dosky po strop sa zrealizovali za necelých päť týždňov.


Požiadavkou majiteľov boli nízke nároky na údržbu domu. Toto ich prianie rieši množstvo nenápadných  a absolútne praktických úložných priestorov. Sivá kuchynská linka je napríklad navrhnutá tak, aby skryla všetky  nevyhnutné spotrebiče.

Požiadavkou majiteľov boli nízke nároky na údržbu domu. Toto ich prianie rieši množstvo nenápadných a absolútne praktických úložných priestorov. Sivá kuchynská linka je napríklad navrhnutá tak, aby skryla všetky nevyhnutné spotrebiče.
Wienerberger

Stret dvoch svetov

Domáci oceňujú aj veľmi dobrú spoluprácu s oslovenými architektmi. Na pôvodnom architektonickom návrhu tak zmenili len jedinú vec. V kúpeľni zrušili dvere na terasu, no s odstupom času priznávajú, že v kúpeľni by ich prítomnosť vôbec neprekážala a priniesla by so sebou viac svetla. „Inak by sme už nemenili nič, možno iba veľkosti detských izieb,“ dodáva majiteľka.

Zvonku skôr strohý dom s čistými líniami a nenápadnou farebnosťou ponúka vo svojich útrobách pomerne veľké prekvapenie. Hoci aj tu nájdete univerzálnu farebnosť v podobe bielej a sivej (kuchynská linka, veľkoformátová keramická dlažba), architektka sa rozhodla staviť na prírodné materiály a viaceré výrazné kusy nábytku, ktoré priestor zohrievajú a neobyčajným spôsobom dynamizujú.   


Detská kúpeľňa jasne ukazuje, kto je v tejto miestnosti doma. Hravá farebnosť doplnkov a pestrá sklobetónová zástena  deťom spríjemňuje kúpaciu rutinu.

Detská kúpeľňa jasne ukazuje, kto je v tejto miestnosti doma. Hravá farebnosť doplnkov a pestrá sklobetónová zástena deťom spríjemňuje kúpaciu rutinu.
Wienerberger

Nižšie náklady ako v paneláku 

Majitelia sú so svojím novým bývaním plne stotožnení a bývanie vo vlastnom dome so záhradou a možnosťou posedenia na terase s výhľadom na Zobor a hradný kopec si naozaj užívajú. Dom ich však nepresvedčil len kvalitou vnútornej klímy, ktorá je tu naozaj citeľná, ale aj výškou prevádzkových nákladov. Tie ovplyvnil nielen výber stavebného materiálu, ale aj kvalitné zateplenie a hliníkové okná s izolačným trojskom. „Nasťahovali sme sa sem z trojizbového bytu, kde sa naše mesačné náklady pohybovali na úrovni asi 200 eur mesačne, čo je o 50 viac ako tu. Kvalita života je však neporovnateľná,“ uzatvára spokojná majiteľka.


Bývanie v nízkoenergetickom dome v Nitre vychádza rodinu lacnejšie ako v paneláku

1662511
Wienerberger

DOM V KOCKE

Nízkoenergetický rodinný dom v Nitre

Architektonický návrh: Ing. arch. Milan Csanda, Ing. arch. Zuzana Švikruhová 
Návrh interiéru: Mária Lacinová
Úžitková plocha: 240 m2
Konštrukcia: tehlové murivo Porotherm Profi s hrúbkou 44 cm, Wienerberger 
Zateplenie: EPS s hrúbkou 10 cm
Strecha: plochá
Okná: hliníkové s izolačným trojsklom
Vykurovanie a príprava teplej vody: teplovodné podlahové, kozub, na ohrev vody čiastočne slúžia aj solárne kolektory

PRIPRAVILA ZUZANA KUBALOVÁ 
FOTO WIENERBERGER
ZDROJ časopis Môj dom 10/2015

Kategória: Návšteva
Tagy: nízkoenergetický dom novostavby rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia