Chátrajúcu stodolu premenili na priestranný rodinný dom

25.11.2015  |     

Broughshane je malá dedinka nachádzajúca sa v Severnom Írsku, ktorej veselým mottom je " People, Plants and Pride growing Together" (Ľudia, rastliny a hrdosť tu rastú v súdržnosti). So všetkou úctou a v súdržnej práci architektov a majiteľov vyrástol aj spektakulárny dom, ktorý šikovní ľudia stvorili z chátrajúcej zapadnutej kamennej stodoly a nazvali ho Loughloughan Barn.

Unikátnu stavbu má na svedomí tím odborníkov zo štúdia McGarry-Moon Architects. Výsledkom spájania pôvodných, viac ako storočných prvkov kamennej stodoly s novými modernými kovovými konštrukciami, stavebnými a obkladovými materiálmi, je ohromujúca stavba, ktorá svojou nenútenou eleganciou zaujme na prvý pohľad.

V prvom rade sa odborníci sústredili na to, aby pri maximálnom možnom zachovaní čŕt a hmoty pôvodnej stavby vniesli do interiéru potrebný objem prirodzeného svetla. Na tento účel im výborne poslúžil systém presklených kovových konštrukcií. Určité časti stien pôvodnej stavby odstránili a vytvorili nadzemné podlažie, ktoré má polovicu plochy stien presklenú. Na pokrytie ostatných častí prístavby použili plech, ktorý vytvára kontinuálne krytie od strechy cez vonkajšiu stenu až po spodnú obrubu vyčnievajúcej časti domu. Vďaka danému návrhu dom pôsobí zjednotene, je v ňom dostatok svetla a zároveň je chránený proti poveternostným podmienkam.

Kontrast studeného plechu, pôvodných kameňov a na druhej strane teplých drevených častí fasády vytvára zaujímavý vizuálny celok najmä zo severozápadného pohľadu. V kamennej prízemnej časti domu sú zachované pôvodné otvory na okná a dvere, keďže nadzemná časť vďaka preskleniu prináša do interiéru bohatý objem svetla.

Interiér je zariadený jednoducho a účelne. Prízemná časť slúži ako nočná – nájdeme tu spálne, kúpeľňu a technické miestnosti. Na poschodí sa rozprestiera spoločenský priestor tvorený kuchyňou, jedálňou a obývacou izbou v presklenom priestore, a na opačnom konci nájdeme hosťovskú izbu s kúpeľňou. Schodisko, ktoré spája prízemie a podlažie je umiestnené celkom vzadu za hosťovskou izbou. Krb uprostred spoločenského priestoru, drevený nábytok, podlaha, jednoduché biele svietidlá a umiernené dekorovanie robia z miestnosti veľmi štýlové, prívetivé miesto, ktoré priam pozýva k veselým posedeniam či príjemnému relaxu.

Prehľad:

štúdio: McGarry-Moon Architects
lokalita: Broughshane, Severné Írsko, UK
dizajnový tím: Jessica McGarry, Steven Moon & Adam Currie
realizácia: Alan Moon
podlahová plocha: 110 m²
rok: 2013 

{R1}

Text: Anna Martausová
Foto: Adam Currie - McGarry-Moon Architects
Zdroj: archdaily.com

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z pôvodnej stajne zostala len nosná konštrukcia a genius loci

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Dom a záhrada


35 podrobných pracovných postupov




ukážka z knihy

 

Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky