Podkrovný byt ladený do čierno-biela, v ktorom nie je o nápady núdza

21.12.2015  |     

V podkrovnom byte neďaleko centra Prahy nie je o nápadité riešenia núdza. Najskôr však musela architektka vyslobodiť pôvodne skryté priestory, ktoré sú ich podstatnou súčasťou.

Fungujúca kombinácia. Všetky priestory bytu ctia rovnaký farebný princíp – kombináciu príjemne pôsobiaceho dreva, bielych stien, ktoré podkrovie účinne presvetlili, a čiernych detailov, ktoré sem vniesli potrebný kontrast a oživenie.

Originál

Atypický priestor ich okamžite očaril – iste, šikminy podkrovia nechajú chladným len málokoho. Do tohto však navyše zasahovala veža! Tomu mladý pár naozaj nemohol odolať. A hoci byt nebol veľký, patril do pokojnej lokality neďaleko centra Prahy a vysoký krov rozširoval jeho potenciál. Bolo rozhodnuté. Obrátili sa teda na architektku Kláru Valovú zo štúdia SMLXL, aby holé podkrovie zmenila na bývanie podľa ich predstáv. „Cieľom bolo vytvoriť aj napriek malým oknám svetlý a zaujímavý byt,“ spresňuje architektka.

Keďže išlo o hrubú stavbu v stave kolaudačného minima, na podlahách bol betón a v kúpeľni bolo osadené umývadlo a WC. Inak v podkroví nebolo nič. Stropy boli zakryté sadrokartónom v štandardnej výške 2,6 m, rovnako bola skrytá aj konštrukcia veže. Ibaže práve vysoký priestor s vežou bol hlavným dôvodom, pre ktorý sa dvojica rozhodla práve pre toto podkrovie. Prvým krokom k novému bytu bolo teda „odkliatie“ vysokého priestoru. „I keď byt nie je veľký, hneď ako sa odstránil sadrokartón a priestor sa otvoril do výšky, odrazu sa opticky zásadne zväčšil,“ upozorňuje Klára Valová. 

„Majitelia majú radi čiernu farbu, preto sme byt ladili do čierno-biela. ďalším dôvodom bolo, že sa táto kombinácia neomrzí a dá sa pekne doplniť farebnými detailmi.“

Klára Valová, architektka

Vaňa v centre pozornosti

Dispozíciu bytu len mierne upravili – kúpeľňovú priečku posunuli tak, aby sa sem zmestila práčka, a denný priestor otvorili do vstupnej chodby. Časť spálne oddelili nábytkom a urobili tu šatník, takže zo zvyšku vzniklo pokojné miesto vyhradené len pre posteľ. Najzaujímavejšie veci sa však udiali v hlavnom obytnom priestore. Kuchyňu presunuli a v najvyššom mieste využili podkrovie dvojúrovňovo – nad kúpeľňou vznikla malá pracovňa z jednej strany vymedzená komínmi, do ktorej sa dá dostať po rebríku z obývačky. Priestor za komínmi architektka šikovne využila na odkladanie sezónnych vecí. Úložných priestorov predsa nie je nikdy dosť. Dostáva sa doň priechodom okolo komínov alebo po sklápacom rebríku z chodby.

Asi najtvrdším orieškom bolo veľké želanie majiteľa, vášnivého „vaniara“. Vaňa sa, žiaľ, do malej kúpeľne nezmestila, nakoniec sa však pre ňu podarilo nájsť skvelé a výnimočné miesto – v obývačke. „Keď si človek uvedomí, že vo vani sa najmä relaxuje, tak je to podľa mňa veľmi dobré riešenie. Môžete sa z nej pozerať na film, rozprávať sa s partnerom, ktorý sedí vedľa v kresle... Nie ste zatvorení v zaparenej kúpeľni a nepozeráte do kachličiek,“ vymenúva pozitíva architektka.

Sila spočíva v jednoduchosti. Napriek zložitosti priestoru sa v celom interiéri uplatňuje najvyššia možná jednoduchosť.

Všetky podlahy v byte sú z dubového dreva namoreného na sivo, ktoré príjemne ladí  so striedmym čierno-bielym interiérom. Výnimkou nie je ani WC a kúpeľňa.

Cit pre priestor a snaha o splnenie predstáv majiteľov o vysnívanom bývaní vyústili do nápaditého návrhu a realizácie prepracovanej do posledného detailu.

Srdce pod vežou

Keďže obaja milujú varenie a radi si pozývajú priateľov na večeru, centrom ich bytu mala byť kuchyňa s veľkým stolom. A dôležitý priestor tu dostal skutočne výnimočné miesto – pod vežou. Jej konštrukciu, pôvodne skrytú za sadrokartónovým obkladom, z ktorého trčal len jediný oceľový stĺp, odkryli, vyčistili a vežu zaizolovali. „Momentálne sú vo veži zavesené len dve veľké priemyselné lampy, ale časom by majitelia chceli aj tento priestor sprístupniť a využiť. Nad záklopom, ktorý je asi 7 m nad podlahou, je totiž ešte jedno miniposchodie s polkruhovými oknami dookola. Táto časť je však zatiaľ uzavretá,“ prezrádza autorka interiéru.



Priestor priamo pod strechou je síce pôsobivý, avšak obmedzovaný šikminami a rozličnými konštrukčnými prvkami krovu, takže do kuchyne pod vežou sa klasický jedálenský stôl nezmestí. Architektka tu preto navrhla praktickejšie riešenie – veľký barový pult s výškou pracovnej dosky, rovnobežný s linkou. Poslúži ako na prípravu jedla, tak aj na stolovanie.

Najdôležitejším priestorom v byte je kuchyňa. Tu trávi domáci pár najviac času. Architektka Klára Valová pre ňu vybrala to najkrajšie miesto v podkroví.

Čierna oceľová konštrukcia nahradila časť pôvodných drevených trámov, vďaka čomu sa uvoľnil priestor pod vežou.

Multifunkčný stôl. Keďže sa sem klasický jedálenský stôl nezmestil, architektka tu navrhla veľký barový pult, ktorý slúži na prípravu jedla aj na stolovanie. Má rovnakú výšku ako pracovná doska kuchynskej linky a konštrukciou pripomína oceľové prvky, ktoré podopierajú vežu.

Odvážne použitie čiernej v interiéri perfektne zafungovalo.

Klára Valová, štúdio SMLXL
Názov štúdia zložený z označení konfekčných veľkostí napovedá, že architektky, ktoré ho založili, sa venujú svojim návrhom od najväčšieho celku až po najmenšie detaily.
www.smlxl.cz

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ
ZDROJ časopis Môj dom 11/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Jednopodlažný pasívny dom odkazuje na typické vidiecke osídlenia

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Dom a záhrada


35 podrobných pracovných postupov




ukážka z knihy

 

Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky