Jednopodlažný rodinný dom s výhľadom na Beskydy vyniká kombináciou dreva, kameňa a skla

05.01.2016  |     

Rodinný dom, ktorý sa nachádza v Palkoviciach (blízko nádherných Beskýd) je exemplárnym príkladom výborného kombinovania troch materiálov na krásnom rovinatom pozemku.

Pôvodný plán majiteľa bol zrekonštruovať originálnu nehnuteľnosť stojacu na jeho parcele, ktorá bola postavená v 90. rokoch. Po náročných snahách o renováciu pôvodnej stavby smerom k celkovej spokojnosti s novou podobou sa však architekti rozhodli, že tadiaľ cesta nevedie a pustili sa do plánovania novej stavby. Rozhodujúcim kritériom pre takého riešenie bola samotná poloha nehnuteľnosti, ktorá nevyhovovala ich plánom a predstavám. Nový dom posunuli do zadnej časti pozemku, vďaka čomu zabezpečili výhľad na hory a južnú orientáciu.

Viac foto v galérii

Dom s podlahovou plochou štedrých 385 m² vyčnieva z radu tradičnej zástavby v malej dedinke, no zároveň je natoľko elegantne riešený, že celkový ráz regiónu svojim zjavom vôbec nenarúša. Želaním majiteľa bolo vytvoriť bývanie na prízemí (na jednej úrovni) a vďaka skutočne peknému rovinatému pozemku bolo toto riešenie ideálne dosiahnuteľné. 

Veľkoformátové presklené plochy pozvoľna prepájajú interiér. Dom je dostatočne členený a v rámci pozemku nájdeme viaceré terasy, malé nádvoria, átria a plochy určené pre relax, ktoré taktiež zotierajú bariéru medzi exteriérom a interiérom. 

Viac foto v galérii

Konceptuálne je dom navrhnutý formou rozličných funkčných zón – garážová časť, vstupná časť prepojená s obývacou časťou, ktorá obsahuje detské izby a kúpeľne. Ďalšia časť je spojením intímnej a spoločenskej zóny –na jednej strane sa nachádza kuchyňa, jedáleň, obývačka a nadstrešená terasu, a na strane druhej šatník, kúpeľňa, pracovňa a spálňa. 

Viac foto v galérii

Interiér je zariadený jednoducho a útulne. Prírodné zemité farby, kameň a drevo dopĺňajú žiarivé solitéry v podobe farebných dizajnových stoličiek či pestrých textílií v podobe sedacej súpravy. Kamenný krb dodáva obývacej izbe tú správnu iskru najmä v zimných mesiacoch. Vďaka veľkým preskleným plochám a efektne umiestnenému svetlíku je dom zaliaty prirodzeným svetlom.

Prehľad:

Názov projektu: RD Tabášek
Realizácia: 2010
Lokalita: Palkovice, Česká republika
Investor: súkromný 
Rozsah: novostavba rodinného domu

Text: Anna Martausová, 
Foto: Qarta architecture
Zdroj: freshome.com, qarta.cz

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Tehlový domček so slamenou strechou vzbudil medzi potenciálnymi kupcami veľký záujem

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky