Z rozmernej stajne originálne riešený dom pre mladú rodinu

11.01.2016  |     

V malej dedinke neďaleko Berlína vznikol zo starej masívnej stavby priestranný a originálne riešený dom pre mladú rodinu.

Dom, ktorého základom je pôvodná stodola a k nej priliehajúci kamenný kravín, je vytvorený s ohľadom na pôvodné črty budovy. Priznané pôvodné tehlové múry a masívne drevené konštrukcie vytvárajú nezameniteľnú atmosféru pravého nemeckého vidieckeho sídla. 

V kombinácii s presklenými priečkami a moderným dizajnom obývacích častí sa podarilo vytvoriť jedinečný dom. 

Centrum domu tvorí objemná spoločenská miestnosť, ktorej ústredným prvkom je veľký krb. Priamo z nej sa dá prejsť do sadu a záhrady prostredníctvom obrovských pôvodných tehlových oblúkov, ktoré môžu byť podľa potreby uzavreté masívnymi drevenými vrátami. 

Viac foto v galérii

Dom je navrhnutý tak, že ústredný priestor s dvojitou výškou v centre je nevyhrievaný, ale obkolesený vyhrievanými obytnými časťami. Vďaka tomu je možné v chladných mesiacoch využívať iba menšie obytné časti domu a ústrednú veľkú miestnosť prenechať na letné mesiace, kedy môže slúžiť ako skutočne veľkolepý priestor pre rôzne záhradné párty či oslavy. 

Viac foto v galérii

Vďaka prepojeniu so záhradou je táto časť v lete priam ideálnym miestom na stretnutia, ale aj na vykonávanie rôznych prác ako zber a uskladňovanie ovocia či jeho spracovanie. 

Viac foto v galérii

Od ústrednej miestnosti je sklenenou priečkou a čiernymi dverami oddelená vyhrievaná obývačka prepojená s kuchyňou a jedálňou. Priestor nad jedálenským stolom je riešený v štýle vysokej drevenej pyramídy. Odtiaľ vedú schody na poschodie, kde nájdeme tri spálne, dve kúpeľne, dve študovňe a uzavretú loggiu. 

Okrem toho sa v budove nachádza osobitný apartmán pre hostí, ktorý má osobitný vchod no pre prípad potreby je priamo prepojený s ústrednou prízemnou spoločenskou miestnosťou. Apartmán má dve podlažia, na jeho prízemí nájdeme spoločenskú miestnosť (obývačku prepojenú s jedálňou) a na poschodí dve spálne a kúpeľňu.

Vonkajší plášť budovy vyzerá zo strany ulice takmer rovnako ako pred rekonštrukciou, vďaka čomu budova aj po prerobení korešponduje s lokálnou architektúrou. S ohľadom na požiadavky klienta sú viditeľnejšie zmeny orientované najmä na fasádu, ktorá je otočená smerom do súkromnej záhrady. Múry sú izolované z vnútornej strany a nechýbajú ani potrebné opatrenia vzhľadom k energetickej šetrnosti stavby. Všetky inovácie sú však realizované decentne s ohľadom na lokalitu a nenarúšajú typickú rázovitosť danej oblasti.

Viac foto v galérii

Text: Anna Martausová
Foto: Thomas Heimann
Zdroj: homedsgn.com

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Drevostavba v Roprachticiach

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky