Minimalistický drevodom pre mladú rodinu na rakúskom vidieku

13.01.2016  |     

Aj terasovitý svah horských oblastí môže byť vhodným prostredím na realizáciu priestrannej, modernej a peknej stavby. Rodinný dom pre pár – Juliu a Björna a ich rodinu sa nachádza v krásnom prostredí malej horskej obce, ktorá sa nachádza neďaleko hraníc s Nemeckom.

Viac foto v galérii

Lokalita ako stvorená pre pohodlný vidiecky dom očarila aj majiteľov, ktorí sa rozhodli realizáciu svojho príbytku zveriť do rúk známemu architektonickému štúdiu Innauer-Matt Architekten.

S ohľadom na to, že pár si už založil rodinu v blízkej dobe, dom bol navrhnutý tak, aby spĺňal potreby nielen dospelej dvojice rodičov, ale aj detí, ktoré chce Julia a Björn vychovávať v zdravom a krásnom prostredí rakúskeho vidieku. Ako je možné vidieť na fotografiách, niektoré priestory boli navrhnuté priamo pre pohodu malých obyvateľov, o čom svedčia aj dekorácie či hračky.

Minimalistický charakter domu bol jednou z hlavných požiadaviek majiteľov. Čisté línie, jednoduché a funkčné riešenia a elegantný exteriér sú poznávacími znakmi tejto nehnuteľnosti. Napriek svojej jednoduchosti a čistote dom nepôsobí sterilne alebo nepríjemne. 

Práve naopak – interiér zaodetý do bledého dreva, doplnený bielymi a čiernymi časťami (steny, nábytok, stropy, textílie) pôsobí veľmi príjemne, útulne a prostredníctvom dreva plne korešponduje s okolitou lesnatou krajinou. 

Viac foto v galérii

Vchod do domu nájdeme smerom z ulice, pričom sa nachádza na prvom poschodí. Vedie k nemu malá terasa, ktorá zároveň môže poslúžiť aj ako parkovacie miesto. Priamo odtiaľto však môžu majitelia či návštevy zaparkovať aj do garáže, ktorú nájdeme vedľa vchodu, na prvom poschodí. 

Prvé poschodie hostí detské spálne, kúpeľne, úložné a šatníkové priestory a menšiu spoločenskú izbu. Na tomto podlaží sú izby usporiadané hutnejšie ako na prízemí a podkroví, no vďaka výške domu a usporiadaniu pôsobia stále priestranne. Prvé poschodie nás od vchodu dovedie na prízemie, ktoré slúži ako najživšia spoločenská časť domu s priamym vstupom na pozemok s nádherným výhľadom do dedinky a na okolitú horskú scenériu. 

Na prízemí nájdeme kuchyňu, jedáleň, obývačku a niekoľko ďalších miestností. Priestoru dominujú čierne kachle na drevo, ktoré slúžia nielen ako funkčné ohrevné teleso na kúrenie aj na prípravu teplej vody, ale zároveň ako dizajnový doplnok v jedálni. Priamo zo spoločenského priestoru sa dá vyjsť na dve menšie terasy – jedna sa rozprestiera smerom na východ pod lipou a druhá smerom na západ pod vlašským orechom.  

Viac foto v galérii

Okrem prízemia a prvého poschodia sa v dome nachádza ešte podkrovie s galériou, ktoré je kompletne celé zahalené do smrekového obkladu. Útulný a prívetivo pôsobiaci interiér podkrovia je vhodným miestom pre prácu (preto tu nájdeme pracovný kútik), relax (čítací kútik na galérii) či hru detí (detský kútik).

Celkový vzhľad domu (exteriér) posúva hranice kreativity spojenej s praktickosťou. Štruktúra mriežky, ktorá sa skladá z drevených koľajníc obaľuje celú budovu. Tento interesantný plášť má viaceré funkcie – okrem estetickej funkcie slúži aj ako štít chrániaci pred poveternostnými vplyvmi. Vzhľadom k tomu, že dom sa nachádza v prostredí typického horského rakúskeho vidieka, aj voľba vonkajšieho plášťa v sebe spája elegantné, naturálne, no zároveň aj minimalistické a nadčasové prvky. 

Vďaka klasickej konštrukcii so šikmou strechou dom do prostredia perfektne zapadá a zároveň spĺňa predstavy majiteľov o modernom minimalistickom bývaní.

 

Text: Anna Martausová
Foto: Adolf Bereuter & Dornbirn
Zdroj: homedsgn.com

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Tehlový domček so slamenou strechou vzbudil medzi potenciálnymi kupcami veľký záujem

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky