Drevostavba v Marianke, ktorá lahodí nielen oku, ale aj celkovej scenérii za mestom

18.01.2016  |     

V záhrade za domom starých rodičov postavil architekt dom, ktorý lahodí nielen jeho oku, ale aj celkovej scenérii.

Architekt Marcel sa spolu s rodinou, manželkou a dvoma deťmi, presťahoval z rušného bratislavského centra do neďalekej Marianky. Motivácií bolo viacero – jednou z nich bola aj možnosť nerušených hier pre dvoch malých synov, ďalšou zase pozemok za domom starých rodičov, na ktorom kedysi stála veľká čerešňa a z ktorej si ako dieťa vychutnával nádherný výhľad na široké okolie. Práve tu sa po dlhých rokoch, dávno po tom, ako čerešňa vyschla, rozhodol postaviť vlastný dom. 

Na deviaty pokus

Marcel je veľkým fanúšikom prírodných materiálov, dreva aj drevostavieb, preto bolo vopred jasné, že budú stavať drevodom. Sám sa teda pustil do jeho projektovania a neustále ho prekresľoval a vylaďoval na ňom jednotlivé detaily až do chvíle, keď jeho manželka povedala rázne dosť. Išlo o asi deviaty variant, s ktorým bol už celkom spokojný aj on, a teda bolo rozhodnuté. 

Majiteľ nerád nahrádza pôvodný materiál rôznymi napodobeninami – dosku OSB bez okolkov priznal.

Priestranná denná časť domu je dobrým riešením, ak chcete čo najviac času tráviť so svojou rodinou. Poskytuje dostatok miesta na varenie, detské hry aj prácu. 

Ani suterén, ani dve podlažia

Do domu sa vchádza zo severu a izby sú otočené na juh. Pozemok, na ktorom dom stojí, nie je veľký, preto sa majiteľ rozhodol maximálne využiť jeho šírku. „Nechceli sme dom so suterénom ani dvojpodlažný objekt, preto sme boli od začiatku rozhodnutí pre jednopodlažnú dispozíciu s veľkou dennou časťou, v ktorej rámci celá rodina funguje na jednej úrovni,“ objasňuje svoje pohnútky pri projektovaní domu Marcel. Postupne si však uvedomil, že dom bude potrebovať ešte jednu miestnosť slúžiacu ako hosťovská izba pre návštevy, ktorých je tu, najmä v letných mesiacoch, stále dosť. Tak sa pôvodne plochý dom rozšíril o vyvýšenú hmotu v dennej časti domu. 

Laminátové stoličky sú súčasťou dedičstva po prababke. Do interiéru výborne zapadli.

V celom dome vrátane kúpeľne a toalety majitelia použili dubové podlahy. 

Arkier s funkciou čitárne

Jednou z požiadaviek domácej pani bola aj vlastná čitáreň, na ktorú už ale v dome nezostalo miesto. Marcel však prišiel s nápadom na arkier – umiestnil doň jednoduché ležadlo s množstvom vankúšom, ktoré čitáreň plnohodnotne zastupuje. „Aj keď je v dennej časti najmä vďaka deťom neustále živo, pri ležaní v arkieri má človek pocit súkromia,“ objasňuje kvality svojho nápadu majiteľ. 

Murovanú konštrukciu vane nahradili jednoduchou kovovou, vďaka ktorej je kúpeľňa krásne vzdušná.

Komplikovaný terén

Pri projektovaní Marcela najviac potrápilo vsadenie domu do svahovitého pozemku. Hľadal také riešenie, aby dom pri vstupe nepôsobil ťažkopádne, a preto vymyslel riešenie s konzolou, vďaka ktorej dom vyzerá, akoby sa nad svahom nadnášal. Takto vzniknutý priestor zároveň slúži na uskladnenie rôznych predmetov. Svoje miesto tu má psia búda a mimo sezóny aj záhradný nábytok. Aj s ohľadom na ťažšiu dostupnosť a nesporné výhody vo forme úspor pri vykurovaní a ohreve vody, volili montovaný dom.  

Inšpirujte sa

Ako stavali

Difúzne otvorený systém

Systém je založený na princípe difúzne otvorenej konštrukcie steny bez použitia parozábrany. Vyrovnávanie vlhkosti a principiálna ochrana drevenej konštrukcie sú dané použitím parobrzby – materiálu s najvyšším difúznym odporom aplikovaným na interiérovej časti steny. Týmto materiálom obmedzene prestupujú vodné pary, nie je však celkom uzavretý. V prípade zvýšeného tlaku vodných pár na konštrukciu je teda možný ich prestup konštrukciou smerom do exteriéru.

Dom je založený na základových pásoch z prostého betónu so základovou škárou siahajúcou do nezamŕzajúcej hĺbky. Základy sú z betónu B 20, aj podkladový betón má rovnakú triedu. Pod základovými konštrukciami aj podlahovými vrstvami sa nachádza zhutnené podkladové štrkopieskové lôžko s hrúbkou 150 mm.

Nosnú konštrukciu objektu tvoria sendvičové steny na prinípe EnViroPanelu od spoločnosti Tectum Novum. Celý systém je založený na tzv. pravom drevodome, v ktorom všetky systémy vrátane izolačných spĺňajú prísne kritériá energeticky úsporných stavieb a sú vyrobené výlučne na báze dreva. 

Skladba materiálov v obvodovej stene (v smere z exteriéru do interiéru):
• sibírsky smrekovec
• zvislé latovanie 40 × 50 mm
• fasádna fólia Dörken Delta Fassade  
• difúzne otvorený panel Hofafest UD 60 mm
• tepelná izolácia Climatizer Plus 140 mm
• doska OSB s hrúbkou 12 mm/OSB 3 EKO – plní funkciu parobrzdy
• nevetraná vzduchová vrstva na vedenie inštalácií a konštrukčných prvkov
• interiérový obklad – sadrokartón RF (2 × 12,5 mm) – požiarny

Okná a dvere sú drevené z europrofilov s izolačným dvojsklom a bezpečnostnou fóliou Conex od firmy Eben. Na severnej chladnejšej fasáde sa nachádzajú obslužné a technické miestnosti s úzkymi sklopnými oknami, aby tepelné straty boli čo najmenšie. Na južnej fasáde smerom do záhrady sú veľké okná z obytných miestností.

Keďže rozhodujúcim faktorom pri výstavbe drevostavieb je dodržanie zásad vetrotesnosti stavby, aj pri tomto dome sa dohliadalo na dôkladnú montáž výplní otvorov a detailov komplikovaných miest. 

V celom dome je nainštalované teplovodné podlahové vykurovanie, ktoré v kúpeľni dopĺňa menší rebríkový radiátor. Vykurovanie je zabezpečené tak, že systém využíva obnoviteľný zdroj energie – získava teplo z vonkajšieho vzduchu. 

Obvodové konštrukcie sú z vonka obložené predsadeným dreveným obkladom. Prevetrávaná fasáda dopĺňa skladbu panelu. Vďaka pohybu vzduchu pred tepelnou izoláciou sa v lete neprehrieva a, naopak, v zime pôsobí ako prechodná zóna medzi teplom prestupujúcim z interiréru do chladného exteriéru.  

Na prípravu teplej vody slúži tepelné čerpadlo vzduch/voda od spoločnosti Daikin Altherma, ktoré v kombinácii so stavbou steny výrazne šetrí náklady. Samostatne stojaca vnútorná jednotka zaberá minimálny priestor a nechýba veľký zásobník, ktorého tepelná strata je o 50 % nižšia ako pri bežnom zásobníku.  

Rodinný dom Envirodom
Zastavaná plocha: 108,66 m2
Úžitková plocha: 133,92 m2
Obdobie výstavby: júl 2009 až január 2010

Ing. arch. Marcel Dzurilla
ZDArchitects, s. r. o.
Záhrebská 13, 811 05 Bratislava
www.zda.sk

TEXT NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO DANO VESELSKÝ, MARCEL DZURILLA, ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ časopis Môj dom, JAGA GROUP, s.r.o.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z ruiny v horách vytvoril architekt nádherný presvetlený dom s rustikálnou atmosférou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky