Bungalov s pavúčími nohami vyriešil problém so svahovitým pozemkom

29.01.2016  |     

Pri pohľade od ulice nič nenasvedčuje tomu, že dom v jabloneckej mestskej časti Mšeno sa nejako výrazne odlišuje od bežných drevostavieb. Keď však prijmete pozvanie domáceho pána „do pivnice“, razom zistíte, že všetko je inak. A úžasom sa vám tají dych.

Že dom a majiteľ skrátka patria k sebe a inak by to všetko ani nemohlo byť vymyslené, je zrejmé už po niekoľkých minútach rozhovoru. Domáci pán ako majiteľ stavebnej firmy počas svojho života už nejaký ten dom postavil a ako obyvateľ ich už niekoľko zažil na vlastnej koži, takže pri stavbe tohto, ako on sám hovorí, svojho posledného, sa rozhodol, že nebude robiť žiadne kompromisy.

A pretože ho pri vzájomnej spolupráci zaujal rukopis architekta Jána Stempela, bolo jasné, že lepšieho partnera si na túto cestu nemohol vybrať. Už prvý návrh, hoci možno až neočakávane odvážny, majiteľ s nadšením prijal. Namiesto toho, aby zavrhol netradičný spôsob založenia stavby, začal ako skutočný profesionál hľadať najlepšie možné riešenie.

Bez schodov sa nakoniec majiteľ nezaobišiel. Zostali však iba v exteriéri.

„Na pohľad efektné riešenie v sebe ukrýva veľa praktických výhod. Dom sa nachádza v horách, kde by sneh a jeho topenie pri zapustení domu do svahu prinášal neustále komplikácie. Pomerne jednoduché zakladanie a úspora hydroizolácií ušetrili veľa financií na zvyšok stavby.“
autori návrhu

Liek na všetky komplikácie? Hlavne elegantne a jednoducho

Na rozdiel od mnohých iných stavieb postavených vo svahu, táto sa ho v podstate len pridržiava – vlastne sa akoby istí, a to v podobe oceľovej lávky, po ktorej sa do domu vstupuje a pod ktorou sú doň privedené všetky inžinierske siete. Dom je založený na dvoch betónových pätkách zapustených hlboko do svahu. Do pätiek stavitelia ukotvili dva štvorramenné oceľové pavúky, ktoré nesú základovú dosku – oceľový rošt. Na ňom je postavená konštrukcia z oceľového skeletu a drevených rámov.

Hoci to nebol prvotný zámer, koncepcia domu zodpovedá nízkoenergetickému štandardu. Konštrukčne je riešený tak, aby boli v zime maximalizované slnečné zisky – prostredníctvom zasklenej južnej a západnej fasády, v lete bráni prehrievaniu presah strechy. Dom je tak z hľadiska teploty veľmi komfortný – ak ho v zime nevykúri slnko, príde na pomoc moderná technika, konkrétne elektrokotol v kombinácii s rekuperáciou. Majiteľ si tak podľa chuti môže prikúriť kozubom v obývacej izbe. 

Podľa gusta vlka samotára

Dispozícia vychádza zo životného štýlu pána domu. Želal si bungalov pre jedného s hosťovskou izbou pre občasné návštevy detí a známych (rozvrhnutie miestností by mohlo slúžiť aj mladej rodine), kde ho nebudú obťažovať schody. Hneď za vstupom do domu je šatňa s dverami vedúcimi do technickej miestnosti a dostatok úložného priestoru v podobe na mieru navrhnutých skríň. V interiéri je vertikálna os umocnená vďaka tomu, že všetky dvere sú navrhnuté až do výšky stropu. Všetko tak pôsobí veľmi kompaktne, zvislé línie nič neruší...

Celý príbeh domu sa odohráva pozdĺž hlavnej komunikácie, ktorou je spojovacia chodba. Naľavo od vchodu je umiestnená oddychová časť (spálňa, kúpeľňa), v strede nájdete vchod do dielne a pracovne. Ak sa vyberiete napravo, ocitnete sa v obytnej časti domu. Obývacia izba je spojená s kuchyňou a jedálňou, kuchyňa je od zvyšku priestoru oddelená hmotou kuchynskej linky a kozuba. Predĺžením relaxačnej zóny je terasa, ktorá sa tiahne pozdĺž južnej a západnej fasády až k jedálni. 

Zelená stena je zjednocujúcim prvkom celého priestoru. Tiahne sa pozdĺž celej chodby, ktorá tvorí komunikačnú tepnu domu.

Stempel a Tesar architekti

Tvorivé duo, ktoré tvorí Ing. arch. Ján Stempel (1959) a Ing. arch. Jan Tesař (1981). Spoločné štúdio založili v roku 2008. Ján Stempel je absolventom Fakulty architektúry Technickej univerzity v Budapešti, svoju prax začal v dnes už legendárnom ateliéri SIAL. Od roku 2006 pôsobí ako vedúci ateliéru na Fakulte architektúry ČVUT v Prahe. Počas pobytu v Holandsku pracoval v renomovanej kancelárii Jeanne Dekkers architektur.

REALIZÁCIA PROJEKTU V MŠENE: 2011 – 2012
www.stempel-tesar.com

Text Dominika Záveská
Foto Dano Veselský a FOTES
Zdroj Ako ušetriť a postaviť nízkoenergetický dom, JAGA GROUP, s.r.o.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Kamennú stodolu premenili na romantickú chatu pre dvoch

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky