Nádherná rekonštrukcia starého domu rešpektujúca lokálny kolorit horskej dediny

24.02.2016  |     

V prostredí nádhernej prírody dlhej doliny Engadine vo východnej časti švajčiarských álp, v okrese malého mesta Tarasp, sa nachádza nádherná stavba, ktorá sa pod taktovkou šikovných architektov zrodila zo starého farmárskeho domu.

Zvonku pôsobí veľmi tradične a nijakým spôsobom nenarúša lokálny kolorit. Vo vnútri však nájdeme moderné, vzdušné a skutočne štedré priestory – jednak čo sa týka rozmernosti, ale aj čo sa týka umného kombinovania tvarov, farieb a materiálov. Návrh rekonštrukcie pochádza z dielne architektonického štúdia Phillip Baumhauer Architects, ktorí sa na znovustvorenie starej usadlosti podujali v roku 2015. 

Dom s označením Florins 114 – podľa osady Florins, v ktorej sa nachádza – bol zrekonštruovaný s jemnocitom a prihliadnutím na okolie, ktoré vyžaruje špecifickú a nenahraditeľnú atmosféru malej a pokojnej alpskej  zástavby. 

Viac foto v galérii

Nehnuteľnosť pozostávala z rezidenčnej časti, ktorá smerovala k centru obce a z hospodárskej časti, ktorá bola otočená opačným smerom od príjazdovej cesty. Budova bola kompletne zrekonštruovaná, plus k nej pribudla nová obývateľná časť v podobe prístavby. 

Veľký objekt núkal rozmanité možnosti. Architekti sa rozhodli zmeniť dispozíciu a dopriať tak majiteľom väčší objem jednotlivých miestností s ohľadom na ich aktuálne požiadavky. Do pôvodného kamenného skeletu v zadnej časti domu vložili rozmernú drevenú štruktúru, ktorá je priznaná v interiéri aj v exteriéri. Vnútorné priestory niektorých častí domu sú – v súlade s miestnou zástavbou – obložené smrekovcovým obkladom.

Viac foto v galérii

Štyri pridané miestnosti, boli postavené v priestoroch starej stodoly a predstavujú plynulý prechod do zachovaných pôvodných obytných miestností. Pozdĺžna os domu núka otvorené výhľady na okolie. Okrem okien ich zabezpečujú aj posuvné presklené dvere, ktoré vedú na balkón a umožňujú nádhernú vyhliadku priamo na pohoria obkolesujúce dolinu Endagine.

Vonkajšiu fasádu tvoria neošetrené smrekovcové dosky, ktoré v súlade s plynutím času budú dotvárať lokálnu zástavbu a zároveň slúžia ako priamy odkaz na tradičnú architektúru oblasti. Smrekovcový obklad vonkajších aj vnútorných častí budovy je doplnený hrubozrnnou čistou bielou omietkou. 

Viac foto v galérii

Interiér okrem naturálneho dreveného obkladu skrášľujú aj priznané trámy, veľkoformátové okná a jednoduchý nábytok či osvetlenie. Moderný ráz mu dodávajú najmä minimalistická kuchyňa v kovovom prevedení, jednoducho riešené kúpeľne a pracovňa. Spálne, obytné priestory, vstupná hala a chodby sú zariadené funkčne, no útulne. Dom je výborným príkladom toho, že menej je niekedy viac – nenájdeme v ňom totiž nič zbytočné či nadbytočné.

Text: Anna Martausová
Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner
Zdroj: homedsgn.com

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z ruiny v horách vytvoril architekt nádherný presvetlený dom s rustikálnou atmosférou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky