Interiérová premena 4-izbového bratislavského bytu za rozumné peniaze

07.03.2016  |     

Mladá dvojica chcela zmeniť veľký, ale obyčajne pôsobiaci byt na príjemné bývanie pre rodinu a zároveň reprezentatívny priestor na neformálne pracovné stretnutia. Na to všetko však nemienili minúť „majland“...

Byt v novostavbe v kopcovitej časti Bratislavy okolo Slávičieho údolia mal niekoľko výhod. K tým najväčším patril úžasný výhľad na mesto pod kopcom, ktorý sa otváral nielen z obývačky, terasy a kuchyne, ale aj zo spálne. Ďalšou bola veľkorysá výmera a dobre vyriešená dispozícia. Ibaže interiér pôsobil celkom všedne. Dokonca aj hodnota predností bytu sa tak zdala byť akási nižšia. Urobiť z neho priestor, ktorý by adekvátne prezentoval svoje kvality, bola rozhodne úloha pre šikovného profesionála.

Zrkadlo nechali vyrobiť na mieru – má maximálny rozmer, aký sa dal do bytu dostať po schodoch, a teda za bežných cenových podmienok. Aj zdanlivé drobnosti môžu byť dôležité.


Prečítajte si tiež:

VÁŠ TIP: Ako rozdeliť jednu izbu na spálňu a obývaciu časť pre dvoch ľudí


Podlahy tvoria v interiéri podstatnú plochu, a aj pre dojem z priestoru sú zásadné. Pôvodnú dlažbu a laminátové parkety preto nahradili masívnym drevom – vlysovými parketami. „Chcela som dosiahnuť jemnú, tlmenú farbu, preto sú z duba ošetreného bezfarebným matným lakom,“ zdôvodňuje architektka.

Bez kompromisov a bez zbytočností

Manželia teda poverili architektku Kamilu Ďuríkovú úlohou, ktorá rozbehla jej fantáziu na plné obrátky – urobiť z obyčajného neobyčajné. Keďže sami si s priestorom vonkoncom nevedeli rady, nechali jej v nápadoch voľnú ruku. Jediným obmedzením bol pevne stanovený rozpočet. Jej prvým rozhodnutím preto bolo obmedziť stavebné zásahy na minimum. „Zmeny v dispozícii sú drahá záležitosť, navyše byt bol celkom dobre vyriešený, dispozícia sa preto nemenila,“ vysvetľuje architektka.

„Dokonca aj všetky rozvody v kúpeľni sú na pôvodnom mieste, vďaka čomu ostalo viac peňazí ‚na to pekné‘,“ žmurkne sprisahanecky. Najväčším stavebným zásahom bolo zvýšenie dverí, ktoré teraz siahajú až po strop. „To bola totiž prvá vec, ktorá mi udrela do očí, keď som do bytu vkročila. Boli tu bežné dvere a keď som vchádzala do obývačky, mala som pocit, že sú také nízke, až sa musím zohnúť. Jednoducho sem vôbec nepasovali. Vysoké dvere priestor úplne zmenili. Odrazu má z neho človek celkom iný pocit,“ odôvodňuje architektka svoje rozhodnutie.

Pri vytváraní nového dojmu sa Kamila spoľahla najmä na povrchové úpravy, farby a nábytok. Aj tu hľadala elegantné riešenia za rozumnú cenu, rozhodne však pri tom nesiahla po estetických kompromisoch. Napríklad tapeta, ktorá ozvláštňuje stenu v chodbe a v obývačke za sedačkou, vyzerá veľmi luxusne, a pritom bola finančne menej náročná než obklad. „Našla som tapetu, ktorá vytvára zaujímavý zamatový efekt – akoby sa so svetlom menila a zospodu jemne prebleskovali zlatisté odtiene. Hneď pri vstupe do bytu robí taký ‚wow efekt‘ a presne o to išlo – aby ste si hneď povedali: ‚páni, tu je pekne‘. A to sa dá dosiahnuť aj vecami, ktoré nie sú zbytočne predražené.“ 

Recept na eleganciu

Princíp, ktorý Kamila v interiéroch s obľubou uplatňuje, sa osvedčil aj v tomto prípade. „Jedna fajnová, luxusná vec dokáže potiahnuť aj ostatné zariadenie. Napríklad vďaka žulovej pracovnej doske doske v kuchyni odrazu vyzerajú veci okolo omnoho luxusnejšie,“  prezrádza. K dojmu noblesnej elegancie zásadne prispela aj voľba farebnosti. Základom je tu kombinácia sivej a hnedej, dopĺňa ju kráľovná elegancie - čierna a tiež biela, ktorá interiér osviežila a presvetlila. Každú z neutrálne zariadených miestností oživuje jeden farebný tón, ktorý sem vniesli doplnky - koberec, vankúše, prikrývky ... V obývačke je to tyrkysová, v spálni vínovobordová. „Bola som rada, že sa majitelia nebáli ísť do tmavých farieb. Pôsobia totiž elegantne a dokážu vytvoriť pocit útulnosti aj vo väčšom priestore,“  vysvetľuje architektka. „A tu naozaj nebol dôvod na obavy, pretože je to priestranný a veľmi svetlý byt. Myslím, že čierna farba tomuto interiéru len pomohla,“ uzatvára.

Šikovné nápady

Elegancia a bežný denný neporiadok určite nejdú dokopy, v otvorenom dennom priestore, ktorý využíva rodina s deťmi, je preto dôležitý dostatok odkladacích priestorov a triky na rýchle upratovanie. Do zadnej časti kuchyne, ktorá je v duchu dnešných trendov zložená z vysokých skríň, preto architektka doplnila šikovný pracovný kútik s malými spotrebičmi – keď sa práve nepoužívajú, stačí zavrieť dvere s dômyselným kovaním a je upratané. Prípadný pracovný neporiadok na pracovnej linke obrátenej do otvoreného priestoru jedálne a obývačky zasa elegantne skrýva zvýšený barový pult.

Heslom „premýšľať a zbytočne neplytvať“ sa Kamila riadila aj pri šatníkových skriniach. „Boli praktické, len ich povrch bol taký smutný – bol to fádny bukový dekor, ktorý sa sem vôbec nehodil. Stačilo ich prestriekať na sivo, vymeniť úchytky a teraz nielen slúžia, ale aj vyzerajú perfektne,“ prezrádza ďalší zo svojich šikovných trikov. 

K dobrým nápadom určite patrí aj využitie moderných materiálov. Napríklad časť kuchynskej linky má laminátový povrch s 3D efektom, ktorý naozaj verne napodobňuje nielen kresbu, ale aj plastickú štruktúru dreva. Bezpečnostné vchodové dvere sú zas potiahnuté autofóliou. „Pôvode boli biele, ale nemohli sme ich vziať na 2 týždne k stolárovi na prestriekanie. S autofóliou vyzerajú tak, ako majú, a všetko bolo hotové veľmi rýchlo. Funguje to aj na autách, takže dvere boli úplná hračka,“ smeje sa architektka.

Pôdorys bytu
1 chodba 2 WC 3 kúpeľňa 4 kuchyňa 5 obývačka 6 spálňa 7 detská izba 8 pracovňa 9 technická miestnosť 10 komora 11 terasa

Interiér štvorizbového bytu v Bratislave

Ing. arch. Kamila Ďuríková

„Majitelia bytu poznali moju prácu a vo všetkom sa na mňa spoľahli. Samozrejme, výber každého kusu zariadenia alebo doplnku sme spolu konzultovali.“

durikova.kamila@gmail.com

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO DANO VESELSKÝ
ZDROJ časopis Môj dom 2/2016

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Drevodom v Lučatíne nominovaný na CEZAAR

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky