Pôvodne abstraktná predstava majiteľov vyústila do neobvyklého rodinného domu

09.03.2016  |     

Kubický tvar stavby je z energetického hľadiska optimálny. Ako však dokazuje aj rodinný dom na predmestí Kolína nad Rýnom, ani pri nízkoenergetickom štandarde nemusí ísť vždy o celkom jednoduché tvary. Túto skulpturálnu rezidenciu akoby zostavili z priestorových elementov nadrozmernej skladačky.

Niečo plastické

Dnešní majitelia zoznamovali architektov od začiatku spolupráce so svojou abstraktnou predstavou domu a so želaním využiť v ňom moderný, plastický architektonický jazyk. Tak vznikla myšlienka neobvyklej skulpturálnej stavby – jej základ mal tvoriť jednoduchý hranol, z ktorého by vyčnievali ďalšie kubické elementy. Na zvýraznenie plastickosti využili architekti kontrastné farby fasády. Rozhodne pritom nejde o náhodne rozmiestnené vyčnievajúce časti. Každá z týchto jednotiek má v rámci troch obytných podlaží objektu svoju funkciu a využitie.

Hra s priestorom

Zo vstupnej haly na prízemí je prakticky prístupný šatník, ale i toaleta a pracovňa, na opačnej strane nadväzuje na halu kuchyňa, ktorá voľne pokračuje do otvorenej jedálne. Odtiaľ sa po dvoch schodoch schádza do obývačky – tá je vďaka tomuto rozdielu o niečo vyššia a vzdušnejšia. Pocit vzdušnosti podporuje aj príjemný, plynulý priechod medzi interiérom a záhradou, ktorý sprostredkúva veľkorysé zasklenie a vonkajšia terasa. Hru s priestorom a priehľadmi rozohrali architekti aj pomocou vertikálneho prepojenia s ďalším podlažím – jedno z takýchto miest otvorených cez dve podlažia je v obývačke, druhé vo vstupnej hale.

Celkový dojem z vyčnievajúcich stavebných blokov, ktoré sú nielen estetickým, ale aj funkčným prvkom, umocňuje striedanie kontrastných bielych a čiernych častí fasády.

Prvé poschodie domu je klasicky venované intímnej, nočnej zóne, rozčlenenej na dve jasne oddelené časti – pre rodičov a pre deti. Pre obe generácie sú tu spálne s vlastnými kúpeľňami, v rodičovskej časti má miesto aj priestranná relaxačná kúpeľňa so saunou. Schody na ďalšie poschodie vás vyvedú do samostatného štúdia obklopeného nádhernou strešnou terasou. Tu si môže rodina aj v husto zastavanej štvrti nerušene užívať slnko a výhľad. Technické zázemie domu je spolu s domácou dielňou umiestnené v suteréne, ktorý navyše ponúka aj veľkú spoločenskú miestnosť, v podstate herňu, a izbu pre hostí s vlastnou kúpeľňou.

 

Pri návrhu sme vychádzali z princípov ‚sčítania a odčítania‘, ktoré sme interpretovali pomocou hmoty, priestoru a medzipriestoru.

Hans-Peter Höhn a Carolin Riedel, architekti

Transparentné hranice

Vzhľad domu primárne určujú masívne čierne a biele kubické elementy, výrazným prvkom fasády sú však aj horizontálne zasklené plochy so štíhlymi líniami hliníkových okenných profilov v elegantnom sivom odtieni. Zvolené boli okenné jednotky rôznych veľkostí, konštruované na mieru s ohľadom na ich umiestnenie, orientáciu fasády a samozrejme i potrebu diskrétnosti v intímnych zónach.

Požiadavka na moderný dizajn a zároveň atraktívnu energetickú koncepciu budovy viedla architektov k výberu hliníkových profilov s trojitým izolačným zasklením. V nadväznosti na predstavu majiteľov a technické poradenstvo spoločnosti Schüco potom padla voľba na systémové riešenie Schüco AWS 70.HI. Tento profil má konštrukčnú hĺbku iba 70 mm a zároveň vynikajúce hodnoty tepelnej izolácie, navyše ho možno využiť na rôzne formáty okien. 

DOM V KOCKE

Rodinný dom v Kolíne nad Rýnom

Architekt: archicraft – Dipl. Ing. M. sc. Hans-Peter Höhn, Dipl. Ing. M. sc. Carolin Riedel, www.archicraft.de
Dodávateľ: Fensterbau Bracht
Plocha pozemku: 730 m2
Obytná plocha: 380 m2
Realizácia: 2014
Konštrukcia obvodových stien: murovaná, pórobetón hr. 36,5 cm 
Fasáda: kontaktný zatepľovací systém Alsecco
Okná a dvere: systémy s tepelnoizolačnými hliníkovými profilmi a trojitým zasklením v bezpečnostnej triede RC 2, Schüco, www.schueco.sk
Vykurovanie a príprava teplej vody: tepelné čerpadlo v kombinácii s plynovým kondenzačným kotlom

TEXT Erika Kuhnová z materiálov SCHÜCO
FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG A ARCHICRAFT.DE
ZDROJ časopis Môj dom 2/2016

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Kamennú stodolu premenili na romantickú chatu pre dvoch

Najnovšie príspevky