Na brehu Neziderského jazera sa maštaľ premenila na romantický vidiecky dom

09.05.2016  |     

Na romantickom vidieckom domčeku je na prvý pohľad zvláštne možno len to, že ustúpil z línie tradičného uličného domoradia a stojí obďaleč, skrytý v zeleni dlhého úzkeho pozemku, aké sú pre túto oblasť Rakúska typické. Ďalšie zvláštnosti však čakajú za vstupnými dverami. A mnohé z nich vysvetľuje história tejto pôvabnej stavby.

Dediny v rakúskom Burgenlande sa kedysi veľmi nelíšili od tých na západnom Slovensku, na svahoch Malých Karpát okolo Modry či na Záhorí – ulice lemovali štítové priečelia domov a úzke dlhé dvory boli ohraničené „vláčikmi“ prízemných stavieb. Za domom s prednou izbou, kuchyňou a zadnou izbou nasledovali chlievy, maštale, sklady, dielne... prípadne ďalší susedia. Podobne sa začal aj príbeh domu vo Weidene, v dedinke na brehu Neziderského jazera. 

Spredu tradičný, zozadu súčasný. Vysoké zasklenie v hliníkovom ráme osadené v severozápadnej fasáde prezrádza moderný interiér otvorený cez dve podlažia, na jedáleň v dome nadväzuje letná jedáleň na terase za domom.

Cesta ku koreňom

Voľakedy býval hospodárskou stavbou, zaradenou spolu s ďalšími v obvyklom poriadku za domom, ktorý stál v úhľadnom uličnom rade. V 60. rokoch minulého storočia však pôvodný dom aj ďalšie budovy zbúrali a maštaľ s kamennými múrmi prestavali. Dostala úlohu nového prízemného rodinného domu, ktorý sa tak ocitol netypicky ďalej od ulice, v strede tradičného dlhého pozemku.

V roku 2009 pozemok aj s domom predali a nový majiteľ sa pustil do druhej zásadnej rekonštrukcie. Nešlo pritom len o nové podlahy a omietky či zlepšenie technických parametrov stavby, chceli tiež nadviazať na tradičnú vidiecku architektúru tohto regiónu. Pri prestavbe v prvom rade odstránili všetky stavebné zásahy z minulých rokov a objekt očistili až na pôvodné hrubé kamenné murivo. Stavbe tak prinavrátili pôvodný pôdorys a získali voľný vnútorný priestor. V duchu dnešných trendov a potrieb mladej rodiny zobytnili podkrovie a za domom doplnili terasu zohľadňujúcu jeho novú podobu. Domček dostal aj nové, avšak tradične, podľa vzoru panónskych obytných domov, členené priečelie. Jeho súčasťou sú aj drevené špaletové okná v regionálnom štýle – nahradili nimi štvorcové okná typické pre 60. roky minulého storočia, ktoré tu osadili predchádzajúci majitelia.

Druhá tvár. Exteriér domu ctí tradície vidieckej architektúry, jeho interiér je však navrhnutý v duchu dnešných trendov – otvorene, prakticky a logicky. Celé prízemie je venované spoločnému životu rodiny.

Nadčasový tip. Dosky plávajúcej podlahy zo svetlého dreva pripomínajú tradičnú vidiecku palubovku, zároveň pôsobia čisto a moderne.

Z jedálne v zadnej časti domu je prístupná krytá terasa a záhrada za domom. Zasklenie siahajúce cez dve podlažia presvetľuje zvýšený priestor a zároveň umožňuje z oboch úrovní interiéru výhľad do záhrady.

Zvonka tradične, zvnútra po novom

Už na prvý pohľad je zrejmé, že exteriér domu ctí tradície miestnej vidieckej architektúry. Interiér však navrhol architekt s ambíciou nadčasovosti – v duchu dnešných trendov, a pritom s väzbou na minulosť, jednoducho a čisto, zároveň prakticky a logicky. Celé prízemie pôsobí otvorene a celistvo, je venované každodennému spoločnému fungovaniu rodiny: v prednej, juhovýchodnej, časti domu sa nachádza obývačka s veľkým murovaným kozubom, v zadnej, severozápadnej, zasa kuchyňa s jedálňou, z ktorej je priamo prístupná krytá terasa a záhrada za domom. V strede domu sa stretáva symbolické centrum domácnosti – murovaný kozub na jednej strane a kuchyňa na druhej – s pragmatickou časťou dispozície. Na predsieň tu logicky nadväzuje toaleta, na kuchyňu zas komora a technická miestnosť v jednom.

Kým predná fasáda sa nesie v tradičnom duchu, zadná prezrádza modernú podstatu interiéru: okno vysoké cez dve podlažia priznáva výšku vnútorného priestoru, ktorý je v tejto časti domu otvorený až po krov. Jedáleň na prízemí sa tu prelína s rodičovskou spálňou na poschodí a vytvára vzdušné vyvrcholenie dispozície. Na opačnom konci podkrovia má pokojné miesto detská izba a v strede podkrovnej nočnej zóny rodinná kúpeľňa.

Strešné okná privádzajú denné svetlo prirodzene a rovnomerne do všetkých miestností. Elegantne pritom akcentujú najzaujímavejšie zóny – zvýšený otvorený priestor a vstup na schodisko.

DOM V KOCKE

Bi:St – Dom pri jazere

Rekonštrukcia rodinného domu, Weiden am See, Rakúsko
Autor: Arch. DI Stefan Ehrenberger
Realizácia: 2010 – 2014
Obytná plocha: cca 100 m2

text Erika Kuhnová z podkladov VELUX
foto VELUX
zdroj časopis Môj dom 4/2016

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Krtkodom pri Košiciach

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie príspevky