Originálny komfortný dom v Galante: Oáza pokoja a súkromia po rokoch driny

18.07.2016  |     

V časti Kolónia, ktorá vyrastá v tichom prostredí uprostred polí za Galantou našiel svoje miesto biely jednoduchý, a pritom originálny dom. Na prvý pohľad pôsobí elegantne, jednoducho a možno až priveľmi stroho, z druhej strany však prekvapí príjemným prepojením, ktoré vytvára priestor pre súkromný život, posedenie pri vlastnom jazierku a upokojujúci pohľad do záhrady.

Úlohou architektov zo štúdia ORA Architekti bolo navrhnúť a realizovať dom, ktorý by vyhovoval požiadavkám a predstavám investora, a síce: mal to byť koncept slnečného prízemného domu maximálne otvoreného smerom do prírody a nerušenej vlastnej záhrady. Pre majiteľa boli najdôležitejším meradlom nového domu dostatok súkromia a funkčnosť. Architekti zo spomínaného štúdia – Zoran Samoľ, ktorý je autorom projektu, a spolupracovníčka Barbora Šajgalíková, obľubujú architektúru, ktorá „chce rozumieť svojmu prostrediu v čistej funkčnej podobe, byť dobrým spoločníkom a nositeľom emócie.“ V tomto projekte sa im to rozhodne podarilo.

Nepríjemným faktom lokality je chaos

Podobne, ako aj v iných lokalitách, ktoré vznikajú prakticky v poliach a majú prívlastok lukratívna, často vznikajú okázalé stavby, ktoré, žiaľ, nemajú s vkusom a súladom s okolím nič spoločné. Neraz môžeme vidieť vedľa seba nielen ploty rozličných materiálov a štýlov, ale aj domy, ktorých podoba sa doslova bije. Dom s názvom Rodinný dom Kolónia z dielne Zorana Samoľa je v prostredí podobných výtvorov, často prezentujúcich bohatstvo, ale, žiaľ, aj nevkus majiteľov doslova oázou pre všetky zmysly. 

Špeciality, ktoré zaujmú 

Neodmysliteľnou výhodou domu, ktorý poskytuje dostatok súkromia a možností na relax na súkromnom pozemku, je vlastná vodná plocha, nachádzajúca sa priamo popri terase domu a tak z terasy tvorí vlastné príjemné letné mólo. Zaujímavým „čistým“ architektonickým prvkom je bočná slepá fasáda a jednoduchý drevený plný plot s ambíciou nenarúšať uličnú čiaru a nepútať na seba pozornosť. Dom je obohnaný výraznou hrubou líniou, ktorá zväzuje garáž, ľavé krídlo domu s pravým krídlom, centrálny priestor kuchyne a obývačky s vykrojenou terasou. Výnimočne pôsobí aj jemne spádovaná strecha smerom do záhrady. 

Formálna hra architekta

Celý dom vznikol priraďovaním hmoty a plôch k sebe, ktoré držia pokope práve vďaka kontinuálnej línii. Začína konzolou nad vstupom, kde chráni vjazd do garáže a hlavný vstup do domu a pokračuje po hornej hrane, kde chráni a tieni otvorenú terasu. Línia pokračuje po pravom okraji spálne a kopíruje šikmý tvar betónovej steny. Výrazná biela plocha potom prechádza na dolnú hranu a uzatvára dom zospodu hrúbkou terasy. Táto hra architekta je dôkazom precíznej práce a premyslenia každého, i toho najmenšieho detailu. 

Spojený s prírodou

Dnešný trend spojenia s prírodou a otvorenosti nepopiera ani tento z prednej strany možno až priveľmi triezvo vyzerajúci dom. Vďaka veľkým preskleniam v časti otočenej k pozemku, jazierku a záhrade poskytuje plynulé prepojenie s prírodou. Na súkromnú záhradu smerujú všetky pohľady z interiéru domu. 

Ako vyzerá vo vnútri?

Zoran Samoľ kompletne realizoval aj interiér domu, ktorý je sám o sebe veľkou témou. Dve spálne domu (jedna môže byť používaná ako hosťovská izba) sú oddelené hlavným obytným priestorom spojeným s kuchyňou. Spálne sa nachádzajú bližšie k terase, toto riešenie navyše zabezpečuje intimitu spální. Samozrejmosťou je možnosť úplného zatienenia presklených stien. Z oboch spální sa dá prejsť do elegantných bielych kúpeľní. Súčasťou domu je garáž.

 

Nie je to dom pre rodinu

Biely asymetrický rodinný dom nie je typom rodinného domu pre rodinu s deťmi, ktorá vedie dynamický a rušný rodinný život. Je skôr miestom na odpočinok po desaťročiach namáhavej práce, miestom, kde sa dá v pokoji a nerušene relaxovať a užívať si to, čo počas aktívneho života nebolo možné. Teda, ideálny domček na obdobie dôchodku, kedy už nepotrebujeme každý deň vodiť deti do školy, ani byť v centre obklopení obchodmi a mnohými inými službami.

Rodinný dom Kolónia 

Autori: Ing. arch Zoran Samoľ 
Spolupráca: Dipl. Ing. Barbora Šajgalíková 
Plocha pozemku: 1148 m2
Zastavaná plocha: 211 m2
Podlažná plocha: 211 m2
Obostavaný objem: 710 m3
Návrh: 2012 – 2013 
Realizácia: 2013 – 2015

Text: Sabína Zavarská
Zdroj: ORA architekti, Zoran Samoľ
Foto: Robo Hubač

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Čarovná rekonštrukcia baníckeho domu, ktorý sa nachádzal v havarijnom stave

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Rodinné domy
jar/leto 2017


Najnovší katalóg projektov rodinných domov!




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky