Starý ranč bol 30 rokov prázdny, kým si z neho rodina nespravila fascinujúci domov

19.07.2016  |     

Starý ranč bol 30 rokov prázdny, kým sa 3-členná rodina nerozhodla urobiť si z neho svoj domov. Keďže trvalo udržateľný rozvoj im nie je vôbec „ukradnutý“, chceli využiť pri rekonštrukcii technológie, ktoré ho podporia. Ani na tradíciu pôvodných amerických fariem úplne nezabudli a nechali architektov z Turnbull Griffin Haesloop nech si s ňou poradia....

... a poradili. Fotogaléria dokazuje, že jednoduchosť základných línií si požičali od klasickej stodoly, ktorá bola aj súčasťou tohto statku. Takú presvetlenú a rozľahlú „stodolu“ však nájdete málokde. Vďaka zaskleným stenám sa krížom cez ňu pozeráte do zeleného okolia. Má ho dopĺňať, nie za každú cenu vytŕčať. Plynulo prejdete znútra von, citlivými úpravami v bezprostrednej blízkosti domu vznikli jednoduché exteriérové obývačky ako stvorené na život milovníkov prírody. Majú ich na svedomí odborníci z Lutsko Associates.

Dovnútra sa vstupuje z o niečo uzavretejšej severnej strany. Cez obývačku však aj tak plynie svetlo až na lúky, ktorým sa dom otvára na južnej strane. Prírodná zelená teda napĺňa priestor, aj keď sa v ňom vlastne nenachádza. Prevažne biely interiér sa stal vynikajúcim podkladom, na ktorom vynikne. V dizajnérskej dielni Erin Martin sa zrejme práve preto rozhodli pre minimalistický štýl plný hranatej geometrie. Tak ako domom prechádzajú lúče svetla, plynú napríklad aj „priamky“ na schodiskovom zábradlí či škáry dreveného obkladu na stene. 

Celé by to vlastne mohlo pôsobiť prísne, keby nezasahovala práve nepravidelnosť prírody zvonku a občasná oblosť niektorých kúskov zariadenia. Navyše sa návrhári pri tvorbe moderných zariaďovacích kúskov v detailoch inšpirovali tradičnou rustikálnosťou. Nájde sa napríklad na svietidlách či kuchynských doplnkoch a cítiť ju aj z „kožušinových“ prikrývok v spálni.

Pokiaľ ide o spojenie s prírodou na úrovni technológií, prejavilo sa predovšetkým energetickou účinnosťou, ktorá mala vychádzať v ústrety životnému prostrediu. Dom je navrhnutý tak, aby umožňoval veľké pasívne tepelné zisky i chladenie. Využívajú sa fotovoltické panely i geotermálna energia.

To, čo majitelia chceli, dostali. Majú ranč, ktorý úplne nezabudol na svojich architektonických predkov, a rešpektuje to, čo je okolo. Zároveň sa však vzhľadom i technológiami hlási k 21.storočiu.

Text: Zuzka Kubalová

Foto: freshome.com

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Desaťročný dom v Prievoze aj dnes prekvapuje svojim konceptom

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky