Na mieste pôvodnej stodoly vyrástol dom na voľný čas. V mnohom ju pripomína!

26.08.2016  |     

Tvar pôvodnej stodoly je veľmi obľúbený a má to aj svoje dôvody. Stavbe v českých Sušiciach vdýchli architekti zo štúdia „ov-a“ to, čo iné rekonštruované či novopostavené stodoly nemajú. Vo vnútri ukrýva rozmanitý svet, a najmä atmosféru leta a voľného času.

Na mieste starej stodoly

Pozemok, na ktorom dom stojí sa nachádza na vonkajšom okraji historického centra mesta Sušice. Keďže je kúsok za historickými hradbami, stodolovitý vzhľad stavby neruší prostredie a vhodne zapadá napriek tomu, že dom je nový. Na tomto mieste kedysi stála skutočná stará stodola. Obklopoval ju kamenný múr. Majiteľ pozemku si na tomto mieste chcel postaviť dom, v ktorom by jeho päťčlenná rodina trávila voľný čas a stretávala sa s hosťami. 

Akoby tam patril odjakživa

Návrh nového domu vychádzal v mnohých aspektoch zo starej stavby. Architekti prebrali aj jej orientáciu – hrebeň strechy je rovnobežný s ulicou, ako pri pôvodnej stavbe. Dom na voľný čas zároveň nadväzuje aj na susednú stavbu, a to aj rovnakou výškou. Tým, že dom stojí ďalej od susedného ako pôvodný, vznikla voľná nezastavaná medzera, ktorá umožňuje lepší prestup svetla do interiéru domu. Na tomto mieste je možné aj parkovať auto. Murovaný dom je charakteristický hladenou prefarbenou omietkou, drevenými oknami a strechou krytou sivou betónovou krytinou. Estetickým i funkčným doplnkom okien sú látkové rolety. 

Čím nás prekvapí interiér?

Každá miestnosť je vlastným svetom svojho pána – jednotlivých členov rodiny. Spoločné majú svetlé riešenie, ktoré kontrastuje s tmavšou halou, z ktorej vedie schodisko. Celý obytný priestor má priznaný betónový strop liaty do latového debnenia usporiadaného do špirály. Na poschodí sa nachádzajú spálne. Samotný fakt,  že sa nachádzajú pod strechou dodáva spálňam útulnosť aj originalitu. V najvyššom vrchole domu sa nachádza príjemný priestor pre deti a návštevy, ktorý je obložený drevom.

Pokiaľ ide o farebnosť, pre interiér je charakteristická kombinácia sivej a béžovej s bielou. O to viac vyniknú fialové kreslá alebo kontrastná červená posteľná bielizeň.

Nechýbajú veľké presklenia

Exteriérovou súčasťou domu je priestranné sedenie na terase. Dostanete sa k nemu veľkými presklenými dverami, v prípade potreby tienenými látkovou markízou. Veľké presklenie sa nachádza aj ďalšej strane domu a opticky spája obývaciu miestnosť so zeleným exteriérom. 

Dom na voľný čas Sušice v kocke:

Autor (architekt): Jiří Opočenský, Štěpán Valouch, ov-a, spolupráca Pavlína Sýkorová
Projektant: Jiří Opočenský, Štěpán Valouch, ov-a
Návrh záhrady: Michaela Krobová
Rok realizácie: 2013
Dodávateľ: BIS a.s.
Plocha pozemku: 481 m2
Zastavaná plocha: 95 m2
Úžitková plocha: 158 m2
Konštrukčný systém: tehlové tvárnice, ŽB stropy, drevený krov
Strešná krytina: Bramac Tegalit
Fasáda: pofarbená dvojvrstvová omietka MAXIT
Zateplenie: pórobetón
Okná: drevené trojsklá Euro 78 mm
Vnútorné dvere: obložkové, striekaná MDF
Podlahy: jaseň, Terazzo OMEGA 99
Vykurovanie: krby s vodným tepelným výmenníkom, elektro
Terasa a státie: GODELLMAN

Text: Sabína Zavarská
Zdroj: ov-a
Foto: Tomáš Souček

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Čarovná rekonštrukcia baníckeho domu, ktorý sa nachádzal v havarijnom stave

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky