Byt v starom kláštore: Unikátna rekonštrukcia s tajnou komnatou Víťaz CE∙ZA∙AR 2017

07.10.2017  |     

Trnava je krásnym historickým mestom, a preto aj bývanie v starej budove v centre má nezvyčajný potenciál. Bez rekonštrukcie by to však nešlo. Na premenu bytu, ktorý stojí v niekdajšom kláštore pavlínov sa podujal architekt Peter Jurkovič. Podarilo sa mu vytvoriť ľahko modifikovateľný priestor podľa potrieb obyvateľov s prekvapením navyše. Tým je tajná komnata.

Kláštor pavlínov bol postavený v roku 1718, neskôr, v polovici dvadsiateho storočia bol prestavaný na obytný dom. Zvonku nepôsobí priveľmi prívetivým dojmom, ale architekt vo vnútri našiel skrytý potenciál. Byt s úžitkovou plochou sto metrov štvorcových poskytuje dostatočný priestor nielen pre mladý pár, ktorý sa stal majiteľom bytu, ale aj pre rodinu. 

Deštrukcia ako základ rekonštrukcie

Samotná rekonštrukcia začala najskôr rozoberaním – na to, aby byt dostal požadovaný vzhľad a funkcie bolo potrebné odstrániť všetky zásahy predchádzajúcich majiteľov. Byt bol teda obnažený až prakticky „do kostí“ – vrstvu po vrstve po samotné konštrukcie. Hlavným dôvodom bol fakt, že bývalí majitelia za desaťročia užívania bytu prekryli veľmi originálne architektonické prvky. 

Kvalitná prestavba musí dozrieť

Architekt Peter Jurkovič, ktorý pracuje pod značkou JRKVC sa vo svojom blogu k rekonštrukcii priznáva, že pôvodné plány realizácie rekonštrukcie boli o čosi rýchlejšie, všetko si však vyžaduje svoj čas, a tak prešli takmer dva roky, kým byt dozrel do finálnej podoby. Výsledkom je nielen veľmi inšpiratívny, príjemný harmonický priestor, ktorý dýcha, ale aj skvelé presvetlenie celého obytného priestoru.

Centrálny priestor a tie ostatné

Veľmi pôsobivá je zachovaná pôvodná výška stropu, ktorý je vo výške až 3,6 metra. Centrom bytu je spoločenská miestnosť, respektíve obývací priestor so vstavanou knižnicou, gaučom, jedálenským stolíkom a dlhou kuchynskou linkou s pracovným pultom oproti. Zo vstupnej haly sa vchádza do spálne vybavenej hygienickým zázemím, avšak toto nie je hlavná spálňa bytu. Tá sa nachádza na veľmi nezvyčajnom mieste.

Tajomná komnata za utajenými dverami

A konečne k tej záhade tohto nezvyčajného bytu... Je ňou tajná komnata – spálňa páru, ktorá je ukrytá za knižnicou. Úplne nenápadná časť knižnice sa dá totiž otvoriť, sú to tajomné dvere do spálne spojenej s hygienickým priestorom a šatňou. Knižnica je tak predelom medzi spoločenským a súkromným priestorom páru. Peter Jurkovič sa priznáva, že zamaskovaným vstupom cez knižnicu si splnil svoj detský sen – i keď nie vo vlastnom byte. 

Ľahko modifikovateľný

Byt je zariadený vstavaným nábytkom vyrobeným na mieru, ktorý je navrhnutý tak, aby po jednoduchom malom zásahu spĺňal aj potreby mladej rodiny s deťmi – čo sa môže časom mladému páru veľmi hodiť. 

Rekonštrukcia bytu v starom kláštore v kocke

realizácia: 2014—2016
úžitková plocha: 100 m2
miesto: Trnava
architekt: P. Jurkovič

Text: Sabína Zavarská
Foto: Peter Jurkovič

www.jrkvc.sk

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Fínsky domček ako splnenie sna o ideálnom bývaní?

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky