Dom pre manželov a vnúčatá v Bratislave: V harmónii s rodinou a prírodou aj v hlavnom meste

30.11.2016  |     

Na konci bratislavského Lamača v pokojnej lokalite Plánky stojí dvojpodlažný dom s pivnicou a garážou, ktoré zostali z bývalej chaty. Projekt výstavby moderného a architektonicky čistého rodinného domu realizovali architekti z a3um ateliéru pre manželov, ktorí sa chceli presťahovať z panelákového bytu do menšieho domu v pokojnej lokalite. Pri tejto stavbe na okraji lesa nebol vyrúbaný ani jeden strom!

Pozrite sa, ako sa im to podarilo:

S výhľadom do údolia Malých Karpát

I keď pár sám o sebe nepotrebuje veľa priestoru na spokojné bývanie, tento dom mal zároveň slúžiť aj ako hodnotné bývanie pre vnúčatá manželov, o ktoré sa často starajú a ktoré tu aj z času na čas prespia. Keďže ich je osem, bolo pre architektov nevyhnutné túto požiadavku riešiť. Architekti spozorneli už pri prvej obhliadke pozemku.

„Svahovitý pozemok s vyrastenými borovicami na hranici chatovej oblasti a lesa poskytoval otvorený výhľad do údolia Malých Karpát, to všetko pár desiatok metrov od panelákovej zástavby v Lamači. Aj pre toto máme radi Bratislavu,“ vysvetľujú prvé momenty oboznamovania sa s pozemkom autori projektu. 

Nečakané, ale príjemné prekvapenie

Architekti z a3um ateliéru riešia svoje projekt tak, že najskôr pripravia prvý návrh, ktorý zodpovedá čisto ich predstavám, samozrejme, vyplývajúcim z potrieb a želaní majiteľov. Tento návrh následne prezentujú klientovi.

„Po prvej prezentácii klientovi nastupujú úpravy zhruba v tomto poradí: zmenšovanie okien, znižovanie interiérových dverí, zmenšovanie terasy, zmena fasády, oddeľovanie kuchyne, lebo v nej smrdí kapusta, pridávanie priečok, zádverí a závetrí...,“ opisujú architekti. V tomto prípade však prišlo prekvapenie – manželia po prvej prezentácii povedali: páči sa nám to, urobte to podľa návrhu. Bez zmien a pripomienok. 

Stromy zakomponovali priamo do terasy

Vráťme sa však k samotnej stavbe. Na pozemku sa pôvodne nachádzala murovaná čiastočne podpivničená chata a garáž. Garáž a pivnica ostali, chata bola zbúraná a na jej mieste postavený nový moderný dom. Vchádza sa doň cez drevenú terasu, ktorú pôsobivo prerastajú stromy. 

Interiér domu je riešený úsporne a elegantne – prevláda biela farba ako protipól tmavého exteriéru v tmavom lese. Bielené dubové parkety, biele dvere po strop, biely nábytok, len pracovná doska a jedálenský stôl sú z olejovaného dubu. Elegantná kombinácia však? 

Parkovanie je v rámci pozemku zabezpečené dvoma vonkajšími státiami a jedným v garáži. 

Prízemie je spoločenské, poschodie nočné

Na prvom podlaží nájdete jedáleň, kuchyňu a obývaciu izbu. Priamo pri vstupe je hosťovské WC, šatník a hosťovská izba, ktorá je aktuálne riešená ako detská herňa s vlastnou kúpeľňou. Celá dispozícia dennej časti je otvorená a prepojená s exteriérom presklenou stenou – tak si môžu obyvatelia a návštevníci domu ešte viac vychutnať uloženie domu v lone prírody. Atmosféru v spoločenskej časti domu spríjemňuje pec nórskej kvality.

Na druhom nadzemnom podlaží sa nachádza súkromná, či nočná časť so šatníkovou skriňou, práčkou, sušičkou, dvoma samostatnými izbami, kúpeľnou a kotolňou. V oboch izbách sa nachádza spacie pódium a tiež východ na južne orientovanú terasu. 

RD Bratislava – Plánky v kocke:

Architekti: a3um ateliér
Zastavaná plocha:    95,85 m2  + 19,00 m2 garáž
Úžitková plocha celková:    130,00 m2  + 14,11 m2 garáž
Podlahová plocha:    149,10 m2 + 84,68 m2 terasy
Plocha pozemku:    500,00 m2
Realizácia:    júl 2012 až december 2013

Foto: tomasmanina.com, a3ium ateliér
Lokalita: Bratislava - Plánky

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z pôvodnej stajne zostala len nosná konštrukcia a genius loci

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky