Vzdušný a elegantný byt, v ktorom architekti veľmi atraktívnym spôsobom využili zrkadlenie

24.01.2017  |     

Nejde o žiaden zábavný priestor, kde môžete pozerať ako zrkadlá čarujú s prostredím, či priamo s vami, ale o interiér jedinečného bytu, ktorý veľmi atraktívnym spôsobom využíva zrkadlenie – či už v zrkadlách alebo lesklých plochách, ktorých je v interiéri neúrekom.

Architekti z ateliéru Nook Architects, ktorí tento barcelonský interiér navrhli dokázali, že čo sa leskne, vôbec nemusí pôsobiť chladne alebo gýčovito, ale aj hravo a pritom elegantne.

Na začiatku bola jasná predstava majiteľa

Byt sa nachádza na jednom z najvyšších poschodí historickej budovy v centre mesta a jeho majiteľ mal pred rekonštrukciou jasnú predstavu, čo chce. Jeho požiadavkou bolo vytvoriť priestranné obydlie nielen pre seba, ale vhodné aj na hosťovanie pre jeho hostí, keďže sám trávi na cestách veľa času.

Samozrejmosťou je centrálna kuchyňa, ktorá je najdôležitejšou miestnosťou, spojenou s obývacou izbou. Kvôli svojmu účelu pripomína skôr gastro bar ako rodinnú kuchyňu. Pre majiteľa bola tiež dôležitá vínna pivnica, do ktorej sa zmestí viac ako 600 fliaš. 

S nosným múrom vybabrali

Rekonštrukcia samotná začala vyčlenením priestoru pre obývaciu izbu na kraji bytu a jej spojenie s ďalším priestorom. Tieto dve izby boli pôvodne oddelené nosnou stenou, a tak bola predstava architektov skomplikovaná. Nebolo ju možné odstrániť úplne, ale jej funkciu dnes plní rozmerný stĺp – nosník, zamaskovaný zrkadlovým obložením.

Vaňa priamo v spálni

Všetky denné aktivity sa nachádzajú na ploche 61 metrov štvorcových z celkových 118 metrov štvorcových. Hlavná spálňa má zakomponovanú vaňu priamo v priestore izby a dá sa z nej vyjsť na súkromnú terasu. Prináleží k nej aj šatňa. V hale sa nachádza kúpeľňa, spolu s izbami pre hostí. V tesnej blízkosti spálne pre hostí je vínna pivnica, ktorá zahŕňa drevený stojan a vinotéku. 

Desať otvorov

Byt má celkovo desať otvorov do exteriéru vrátane okien a balkónových dverí. Znásobením okien a ich zrkadlením v zrkadlách chceli architekti upozorniť na obdobie, z ktorého dom pochádza – na architektúru začiatku minulého storočia.

„Na chodbe, ktorá má tri veľkorysé okná s výhľadom na átrium budovy, sme umiestnili veľmi veľké zrkadlové panely, aby sme znásobili tieto okná a dali priestoru transparentnejší charakter,“ opisujú architekti svoj zámer. Vďaka znásobeniu okien sa stal byt svetlejším a vzdušnejším. 

Čistý, vzdušný, krehký, elegantný – pritom hravý a svetlý

Použitím zrkadiel na viacerých stenách, hranách a stĺpoch sa architektom podarilo vytvoriť nielen zaujímavý optický klam, ktorý priestor rozširuje, ale aj presvetlenie interiéru a výnimočný efekt. V kombinácii s ďalšími lesklými plochami – vytvára dojem čistoty, krehkosti, elegancie, ale vďaka použitiu rôznych farieb a vzorov, aj hravosti.

Žula ako bodka za premenou

Pokiaľ ide o materiály, projekt zrekonštruoval niektoré pôvodné prvky – klenby, keramické dosky, železné trámy stropov. Zvyšok sú ušľachtilé materiály: drevo, žula, oceľ, sklo v neutrálnych tónoch s výnimkou žuly použitej v kuchyni a kúpeľni. Tento tmavý lesklý a honosný prírodný materiál so zlatistými žilkami zohráva v priestore veľmi významnú úlohu a vytvára zaujímavý kontrast so svetlou dlažbou. 

Byt zrkadiel v kocke

Architekti: Nook Architects
Lokalita: Barcelona, Španielsko
Rok realizácie: 2016
Plocha: 118 m2
Obrazy: Esther Mir

Text: Sabína Zavarská
Foto: Nieve | Productora Audiovisual

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Luxusný dramatický dom, ktorý poskytuje neuveriteľný výhľad a pohodlie

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky