Dom z tridsiatych rokov ako moderné bývanie pre rodinu? Po rekonštrukcii je to možné!

27.01.2017  |     

Dvojpodlažný rodinný dom z tridsiatych rokov minulého storočia v Brne po rekonštrukcii ponúka vzdušné priestory, príjemnú atmosféru a dostatok svetla, čo väčšine starých domov chýba. Pri pohľade z ulice by ste neočakávali, čo všetko môže poskytnúť interiér starého domu a aké možnosti sa nachádzajú za ním. I z tohto momentu architekti pri rekonštrukcii ťažili.

Úplne nová dispozícia

Rekonštrukcia domu, ktorý bol postavený v tridsiatych rokoch minulého storočia zahŕňala stavebné úpravy a celkovú modernizáciu historického objektu. Architekti studio AEIOU – Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník, kládli dôraz na nové dispozičné usporiadanie domu, ktoré by spĺňalo požiadavky modernej štvorčlennej rodiny a zároveň ponúkalo v budúcnosti  možnosť viacgeneračného usporiadania.

 

Súkromie v novej prístavbe

„Zásadné úpravy spočívali v premiestnení spálne do prístavby domu, ktorá je realizovaná v pokojnom záhradnom vnútrobloku a v prepojení dvoch obytných miestností do jednej veľkorysej. Tým vznikol naprieč celým domom veľký spoločenský priestor s kuchyňou, jedálenským kútom, relaxačným respíriom a obývacou izbou, spájajúci záhradný a pouličný život,“ vysvetľujú architekti. Časť, v ktorej je obývací priestor je pri oknách na ulicu, jedálensky kút smeruje, naopak, k záhrade.

Symbióza nového a starého

Tento nový spoločenský priestor dopĺňa úplne nový objem, ktorý je podobne ako prístavba k domu v záhrade riešený odhalenými tehlovými múrmi. V tomto včlenenom bloku sa nachádza hygienické a technické zázemie. Pri pohľade z interiéru do záhrady a naopak je vidieť zaujímavé kontrastné prepojenie nových a pôvodných stavebných zásahov.

„Koncept prepojenia pôvodného a navrhnutého podtrhuje aj obdobné materiálové poňatie nového strešného vikiera. Celkovo návrh vyzdvihuje symbiózu nového a starého v rámci ďalšej stopy v histórii domu,“ charakterizujú autori projektu svoj zámer. 

Zmeny neobišli fasádu, ani priestor pred domom

Výrazným prvkom interiéru sú odhalené tehlové múry, pribudli drevené posuvné dvere a veľkolepé presklenia pri spoločenskej miestnosti s jedálňou a kuchynským kútom, ktoré po otvorení vedú priamo na záhradku. Práve z pohľadu zo záhrady dom nadobudol úplne nový rozmer, vďaka rozšíreniu a tehlovému vzhľadu. 

Samozrejme, úpravy neobišli ani stavbu spredu, odstránenie starého oplotenia a vybudovanie parkovacieho státia s otvoreným priestorom pôsobia vzdušnejšie, estetickejšie i praktickejšie. Fasádu sa snažili architekti zachovať čo najviac v pôvodom duchu, aby dom nepôsobil vo svojom okolí rušivo. Omladenie je však evidentné.

Rekonštrukcia rodinného domu v Brne v kocke

Autori: studio AEIOU – Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník
Spolupráca: Ing. arch. Tamara Bemerová, Ing. Nikola Levá
Lokalita: Brno, Česká republika
Zastavaná plocha: pôvodná – 192 m²
                              nová – 196 m²
Obstavaný priestor: pôvodný – 1200 m³
                                nový – 1240 m³
Úžitková plocha: pôvodná – 245 m²
                           nová – 256 m²
Projekt: 2014
Realizácia: 2015 až 2016
Hlavný dodávateľ stavby: LP staving s.r.o.
Dodávateľ interiéru: Dřevodílo Rousínov, v.d.
                                Proxima interiér, s.r.o.

Text: Sabína Zavarská
Foto: Jakub Holas, archív

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie príspevky