Jednoduchý, funkčný a vizuálne čistý interiér rodinného domu v Banskej Bystrici

08.02.2017  |     

Kúpa pozemku sa manželskému páru priam sama ponúkla a po roku a pol sa sťahovali do novostavby. Hoci ich dom tvarom a materiálmi rešpektuje členitú okolitú zástavbu, za jeho stenami sa skrýva jednoduchý, funkčný a vizuálne čistý interiér.

Akvárium zakomponované do steny v chodbe oživuje súvislú plochu obkladu a je príjemným doplnkom prízemia. Viac ako tri metre dlhý sklenený objekt bol nápadom domáceho pána, ktorý inklinuje k akvaristike, umiestniť ho do domu však nebolo jednoduché. „Muselo ho niesť osem chlapov,“ usmieva sa pán Oto Veky z firmy Stavivostav, ktorá sa postarala o realizáciu celej stavby. 

Dôležitou požiadavkou manželov bolo vytvoriť v dome relatívne nezávislú zónu, ktorú by mohla využívať ich dospelá dcéra s rodinou, keď prídu na návštevu. Architekt Peter Engler teda vyhradil pohodlie na prízemí investorom a veľkorysé súkromie v podkroví návštevám.

Podkrovie pre dcéru

Rozľahlý dom s obytným podkrovím je rozdelený na dve samostatne fungujúce časti, ktoré majú spoločný len vstup a schodisko vedúce na poschodie. Každodenný život sa odohráva najmä na prízemí, ktorého centrom je otvorená spoločenská zóna s obývačkou, kuchyňou a jedálňou. Jej veľkorysé spojenie s terasami a záhradou zabezpečujú tri zdvižno-posuvné portály Mirador.

Z kuchyne sa vchádza aj do zimnej záhrady, ktorej základ tvoria ďalšie dva zdvižno-posuvné portály. „Veľmi som chcela mať v dome zimnú záhradu. Inak by mi chýbal priestor na prezimovanie rastlín,“ priznáva pani domu. Okrem spoločenskej zóny je súčasťou prízemia aj spálňa majiteľov s kúpeľňou a šatníkom, detská izba, technická miestnosť a šatník pri vstupe do domu. 

Znížený strop v spoločenskej časti na prízemí umožnil zapustenie koľajníc na závesy. Priestor tak ostal jednoliaty, bez zbytočných rušivých prvkov. 

Masívna dubová podlaha, ktorá bola snom domácej panej, opticky zjednocuje celý dom.

Do druhého otvoreného denného priestoru v podkroví sa vstupuje priamo zo schodiska. „Slúži dcére s manželom, keď prídu na návštevu. My sa zdržiavame takmer výhradne na prízemí,“ objasňujú majitelia. Na poschodí sa, samozrejme, nachádza aj spálňa, dostatok miesta tu ostalo aj na priestrannú kúpeľňu so saunou a na pracovňu.

Presahy strechy sú dostatočne veľké, aby zatienili terasu, ktorá lemuje celý dom.

Čistý a funkčný

Architektka Katarína Šurková Gémešová, ktorá je autorkou interiéru, si spoluprácu s majiteľmi pochvaľuje: „Hoci som s návrhom začala až v čase, keď už stavba stála, prijali moje zmeny aj moju jednoduchú, priam minimalistickú víziu, ktorú som sa snažila skĺbiť s ich potrebami a predstavami. Nakoniec sa podarilo spojiť tieto dva svety a vznikol funkčný a vizuálne čistý interiér, ktorý dopĺňa a rešpektuje autorské dielo architekta stavby,“ hovorí.

Celý dom opticky zjednocuje masívna dubová podlaha, ktorá bola snom domácej panej. Okrem svetlých dubových parkiet pracovala architektka aj s bielymi stenami a obkladmi v kontrastnom odtieni brestu. Vytvorila tak priam grafický základ interiéru, ktorý v niektorých častiach domu spestrilo zopár výrazných objektov v živých farbách. Originálnym prvkom podkrovia sú priznané oceľové stĺpy, ktoré korešpondujú s oceľovou konštrukciou schodiska.

Denné svetlo bez kompromisov

Pre jednoduchý čistý interiér je dôležité denné svetlo, ktoré sem v hojnej miere vpúšťajú najmä zdvižno-posuvné portály. Drevohliníkové rámy použité pri všetkých okenných výplniach  majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti, navyše sú skombinované s trojsklom, takže okná tu neboli žiadnym tepelnotechnickým kompromisom.

„Tepelnoizolačné vlastnosti portálov na prízemí ešte zlepšuje bezbariérový prahový profil zo sklolaminátu a tiež nový účinný systém tesnenia, ktorý tlmí aj hluk z exteriéru,“ dodáva Ľubomír Svetlík zo spoločnosti Mirador.

DOM V KOCKE

Rodinný dom v Banskej Bystrici

Architekt stavby: Ing. arch. Peter Engler
Architektka interiéru: Ing. arch. Katarína Šurková Gémešová
Dokončenie stavby: 2015
Realizácia: STAVIVOSTAV
Fasádne okenné výplne: Mirador, www.mirador.eu 

TEXT: EVA FAČKOVÁ / MIRADOR
FOTO: MARTIN MATULA / MIRADOR
ZDROJ: časopis Môj dom 12/2016-01/2017

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Komfortné a ekologické bývanie zo storočnej stodoly!

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky