Futuristický dom u našich susedov, aký ste ešte určite nevideli!

17.02.2017  |     

Dom na stabilnej pevnej nohe pripomínajúcej kmeň stromu, ktorá drží celé jeho telo fascinuje už z diaľky. Pôsobí ako nezvyčajné hniezdo, veľký betónový strom, či vznášajúca sa kozmická loď z inej planéty. Od domov, na ktoré sme zvyknutý sa odlišuje prakticky všetkým a už vopred je jasné, že tak, ako bude mať svojich priaznivcov, existuje i nemálo ľudí, ktorým sa páčiť nebude, pretože je výnimočný, nekonvenčný a porušuje hneď niekoľko pravidiel, na ktoré sú tí konzervatívnejší z nás stavbách pri stavbe domov zvyknutí.

Začlenený medzi stromy

Nezvyčajné dielo vytvoril architekt Jan Šépka a ateliér Šépka architekti, známy viacerými návrhmi, podčiarkujúcimi iný pohľad na moderné stavby. Pozemok, na ktorom stojí futuristický dom sa mierne zvažuje, čo ponúklo šancu novej stavbe na skvelý výhľad do údolia s vyrastenými stromami. Architekt toto pozitívum a danosť pozemku ešte viac povýšil tým, že dom postavil na pilier do výšky, a tak sa z neho pozeráte na okolie skutočne s nadhľadom. Dom sa svojim charakterom a podobou snaží medzi tieto stromy začleniť. Z toho vyplynul aj názov projektu – Dom v sade.

Pôdorys vychádza z kruhu

Málokto by uveril, že ide o rodinný dom poskytujúci všetko potrebné pohodlie a ešte k tomu mnohé navyše, i keď ide o dom s malým objemom. Formovali ho nielen okolité stromy, ale aj dispozičné riešenie, orientácia voči svetovým stranám a svahovitosť pozemku. Pôdorys domu vychádza z kruhu. Tento kruh na južnej strane prerastá do podoby dvoch štvorcov, v ktorých sú umiestnené spálne, kuchyňa a sociálne zázemie stavby. Do domu sa dostanete po oceľovej lávke pripomínajúcej nástupný mostík.

Tri podlažia

Z obývacej miestnosti s krbom na najnižšom podlaží (a predsa nad zemou) môžete sledovať údolie vedúce k potoku Rokytka. Severne situovaná obývacia izba má však vďaka vrchnému svetlíku prirodzené svetlo aj z južnej strany. To dodáva priestoru špeciálnu atmosféru a hru so svetlom, priebežne sa meniacu počas celého dňa. Na prízemí sa tiež nachádza kuchynský kút, spálňa a hygienické miestnosti. Prvé nadzemné podlažie ponúka priestor pre manželskú spálňu s vlastnou kúpeľňou a toaletou, na najvyššom (a plochou najmenšom) druhom nadzemnom podlaží nájdete malú pracovňu.

Poskladaný ako stavebnica

„Dom je navrhnutý ako drevostavba so železobetónovým založením, ktoré je v prudkom svahu minimalizované len na betónovú nohu. Vzhľadom na náročné podmienky by klasické zakladanie väčšieho objemu bolo finančne náročnejšie. Oceľová lávka staticky spolupôsobí a vytvára zavetrenie konštrukcie,“ vysvetľuje autor projektu.

Zaujímavý je i fakt, že sa celá drevená konštrukcia bola pripravená v počítači. Jednotlivé trámiky boli pred realizáciou presne vyrezané na 3D frézke a na samotnej stavba stačilo konštrukciu už len poskladať ako stavebnicu.

„Nepravidelný tvar stavby je rozložený do rovinných trojuholníkových plôch, ktoré zabezpečujú statickú tuhosť drevenej konštrukcie, a zároveň umožnili aj vloženie brezových preglejkových dosiek. V interiéri je drevená konštrukcia priznaná, z vonkajšej strany je stavba zateplená polyuretánom s vrchným ochranným nástrekom proti vode,“ dopĺňa Jan Šépka.

Dom v sade v kocke

Architektonické štúdio: Šépka architekti

Autor: Jan Šépka

Spolupracovníci: Vítězslav Kůstka, Jan Kolář

Obstavaný priestor: 342 m3

Úžitková plocha: 80 m2

Rok projektu: 2011

Rok realizácie: 2014 až 2016

Text: Sabína Zavarská

Zdroj a foto: Šépka architekti

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Chalupa v Necpaloch pri Martine: Presný opak chladného minimalizmu

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky