Elegancia, čisté tvary, funkčnosť: Nadčasový rodinný dom v Dunajskej Lužnej

21.03.2017  |     

Nadčasovosť, elegancia, čisté tvary, zaujímavá geometria, ktorá plne súvisí s funkčnosťou domu. Tak by sa dal v skratke charakterizovať rodinný dom v Dunajskej Lužnej od architektonického štúdia Compass architekti.

Dom osadili do severovýchodného kúta rovinatej parcely, čím získali maximálne využitie záhrady a otvorenie južnej a juhozápadnej steny domu do jej priestoru. Tvar stavby do písmena L vytvoril súkromie v oddychovej časti exteriéru, ktorý je s domom prepojený prostredníctvom drevenej terasy.

Prízemie ako denná časť

Dispozičné riešenie domu je prispôsobené orientácii domu, a samozrejme, potrebám jeho majiteľov. Na pôdorys domu v tvare písmena L je posadený kváder nočnej časti. Zo vstupných priestorov sa dá prejsť priamo do šatníka a do pracovne. Súčasťou šatníka je aj kotolňa s práčovňou.

Prostredníctvom sklených posuvných dverí sa zo vstupnej miestnosti dostanete do dennej časti domu. Obývacia izba je spojená s kuchyňou a vytvára veľkú spoločenskú miestnosť. Presvetlená a spojená s exteriérom je vďaka veľkorozmernému zaskleniu posuvných okien smerujúcich do záhrady. Na prízemí sa tiež nachádza hosťovská izba s kúpeľňou a toaletou.

Spálne s vlastným šatníkom a hygienickým zázemím

Druhé nadzemné podlažie tvorí nočnú časť domu. Obsahuje rodičovskú spálňu, dve detské spálne a dve kúpeľne. Rodičovská spálňa má prechodný šatník a vlastnú kúpeľňu. Je z nej východ na terasu. Terasa je so záhradou prepojená exteriérovým oceľovým schodiskom s obkladom z terasového dreva. Detské spálne majú taktiež spoločný šatník a hygienické zázemie. Druhá terasa je prístupná zo spoločnej chodby na poschodí. Príjemným faktom je, že na záhradu je výhľad takmer z každej izby v dome.

Galéria a kontrast materiálov

Svojrázny charakter priestoru pridáva aj galéria s konzolovým schodiskom z betónu so surovým vzhľadom. Východná stena z pohľadového betónu geometricky a materiálovo okontrastuje s hladkým bielym povrchom sadrových stien a stropov.

„Materiálová predstava interiéru je založená na troch kontrastných materiáloch, ktoré dokonale ladia svojim prirodzeným vzhľadom, farebnosťou, štruktúrou a pôvodom. Sú to prvky pohľadového betónu, jemnej sadrovej omietky a dreva - z drevín sme preferovali dub vo svojej prirodzenej podobe. Vhodným doplnkom je kov a sklo,“ vysvetľujú architekti špecifiká stavby z hľadiska interiérového riešenia.

Maximálna ochrana súkromia

Krížením objemov jednotlivých častí geometrickej skladačky, z ktorej dom vznikol architekti vytvorili príjemný, racionálne a prakticky členený obytný priestor a zároveň ochránili priestor súkromnej záhrady. Konzola druhého podlažia smerom do záhrady prekrýva terasu na prízemí a vytvára prirodzené tienenie dennej časti obytného priestoru. Pred domom je vytvorená spevnená plocha na parkovanie áut, z ktorej je priamy prístup k hlavnému vchodu domu. S hlavným vstupom je tiež prepojená dvojgaráž, nachádzajúca sa na prízemí.

RD Dunajská Lužná v kocke

Architektonický ateliér: Compass architekti
Autori: Ing. arch. Matej Grébert, Ing. arch. Miroslava Gašparová, Ing. arch. Juraj Benetin
Spolupráca: Ing. arch. Peter Cibulka
Lokalita: Nové Košariská, Dunajská Lužná
Plocha pozemku: 623 m2
Zastavaná plocha: 203 m2
Podlahová plocha: 266 m2
Návrh: 2013 až 2014
Realizácia: 2014 až 2015

Text: Sabína Zavarská
Foto: Pavel Meluš, Juraj Marko

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Jednopodlažný pasívny dom odkazuje na typické vidiecke osídlenia

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky