Pasívny dom v klasickom duchu: Strecha skrýva galériu i príjemnú pracovňu

19.04.2017  |     

Tento pasívny dom stojí i vďaka podpore českej dotácie „Zelená úsporám“, to však nič nemení na fakte, že musel byť dôkladne naprojektovaný a vypracovaný. Jednoduchý drevodom so sedlovou strechou a veľkými presklenými plochami na jednej strane a takmer uzatvorenou fasádou zo strany opačnej žiadnym spôsobom neruší okolitý charakter domov a prírody v českej Vysočine.

Vykurované je aj podkrovie

„Ide o jednopodlažnú stavbu s vykurovaným podkrovím s pôdorysom 21,75 x 6,59 metra, ktorá je  zastrešená sedlovou strechou so sklonom 45°. Vykurované podkrovie slúži ako sklad a galéria. Hrebeň strechy je orientovaný súbežne s pozdĺžnou hranou domu a je 6,5 m nad priľahlým upraveným terénom. Úroveň odkvapovej hrany strechy je 3,50 m nad terénom,“ vysvetľuje Zbyněk Krulich špecifiká tejto stavby v autorskej správe.

Práve dosť ostrý sklon vysokej strechy umožnil vytvoriť funkčné podkrovie – nakoniec, skladových priestorov nie je nikdy dosť a galéria je vítaným spríjemnením moderných interiérov. V týchto priestoroch je i malá príjemná pracovňa.

Fasáda zostarne s domom

Dom je z každej strany obložený zvislým dreveným obkladom zo smrekovcových dosiek, širokých 120 milimetrov. Keďže fasáda nie je ošetrená povrchovou úpravou, postupom času sa bude meniť – drevo dostane strieborno-sivú patinu a bude ešte harmonickejšie zapadať do prostredia, v ktorom stojí. Sokel domu je upravený marmolitom sivej farby. Odkvapové žľaby, zvody a štítová plechová lišta sú z titánzinku v prírodnej svetlosivej farbe. Okná majú drevené rámy v bielej farbe a strechy pokrýva krytina Bramac Tegalit v tehlovočervenej farbe.

Žije sa vo veľkej spoločenskej izbe so všetkými funkciami

Zo strany veľkých presklení je dom lemovaný drevenou terasou po celej dĺžke – najširšia časť je pred najväčším presklením, ktoré je zároveň prechodom zo spoločenskej miestnosti domu do exteriéru – na terasu a prípadne ďalej do záhrady. Najväčšia spoločenská miestnosť spája v sebe funkciu obývačky, kuchyne, pracovne a jedálne s úžasným výhľadom na vyrastené ihličnaté stromy. Samozrejme, bez krbu by to nebolo ono. V časti tohto priestoru je otvorený strop až po strechu a vidno galériu v podkroví. Platí to, samozrejme, aj naopak – z galérie môžete vidieť do spoločenského priestoru, a tak aj komunikovať s ľuďmi, ktorí sú na prízemí.

Aká je dispozícia?

Izby vďaka kombinácii svetlého dreva a bielej farby pôsobia vzdušne čisto a útulne. Efektne a priestorovo úsporne je riešené aj schodisko – má podobu dreveného točitého schodiska s kovovým zábradlím natretým na bielo. A čo dispozičné riešenie? Za vstupnými dverami sa nachádza hala, z ktorej je prístup do spálne hostí, do technickej miestnosti, a do obývacej izby. Zároveň tu nájdete schodisko. Z haly je tiež možné vyjsť von na terasu. Na obývaciu izbu nadväzuje druhá samostatná spálňa s kúpeľňou a WC.

RD na Vysočine v skratke

Realizačná firma: 3AE s.r.o.

Autor projektu: Zbyněk Krulich a MgA. Květa Slavíčková

Podlahová plocha: 194,7 m²

Zastavaná plocha: 143,3 m²

Obstavaný priestor: 764 m³

Rok realizácie: 2016

Potreba tepla k vykurovaniu: 15 kWh/m2rok

Dispozícia: 4 + kk / 4 + 1

Text: Sabína Zavarská

Zdroj a foto: 3AE s.r.o., Martin Zeman

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Dvojitý dom ako zo stavebnice

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky