Nádherný rodinný dom ukrytý v lesoch neďaleko hlavného mesta

17.05.2017  |     

Projekt s jednoduchým no výstižným názvom Valley Villa je rezidenčný počin z dielne architektonického štúdia Arches. Stavba bola zrealizovaná počas roka 2016 a nachádza sa v lesoch iba niekoľko stoviek metrov od okrajových častí hlavného mesta Vilnius.

Neobyčajný príbytok v sebe spája dokonalý pokoj a krásu okolia, ktoré poskytujú lesy, a zároveň ľahkú a rýchlu dostupnosť do srdca rušného veľkomesta. Vila je doslova ponorená do prírody, pretože sa nachádza v centre starej doliny Raguva.

Nominácia na Stavbu roka 2017

Daná oblasť spadá pod regionálnu parkovú oblasť, čiže aj výstavba vily bola limitovaná určitými miestnymi predpismi. Táto podmienka spolu so želaniami majiteľa a možnosťami pozemku určili finálnu podobu budovy, ktorá očarila mnohých – stavba získala hlavnú cenu "Metre 1/5" v litevskej architektonickej súťaži Introspection 2015-2016. Okrem toho bola nominovaná na výročnú cenu v kategórii "Najlepšia realizácia roka" v dvadsiatom prvom ročníku súťaže Archiforma. Napokon zažiarila aj nomináciou na "Stavbu roka 2017" v rámci súťaže vyhlásenej webom Archdaily.

Inšpirácia tradičným dizajnom

Stavba sa nachádza na slnečnej strane svahu prakticky hneď vedľa predmestia. Všetky (z biologického a historického hľadiska) hodnotné stromy museli byť zachované. Myšlienka, ktorou sa riadil návrh projektu, bola "zavesiť" vilu ponad dolinu a otvoriť ju do nej prostredníctvom presklených plôch.

Prízemie je tým pádom určitou časťou skryté vo svahu. Vďaka tmavému bridlicovému obkladu prízemie "zaniká" a dáva vyniknúť prvému poschodiu. To ihneď upúta zaujímavým tvarovým riešením a obkladom z odolného neošetreného borovicového dreva, ktoré časom získa hodnotnú striebornú patinu. Autori návrhu sa inšpirovali dizajnom tradičných svahových dreveníc, ktoré sa v danej oblasti hojne vyskytovali najmä v minulosti.

Zaujímavosťou je, že všetky vnutorné časti domu sú priamo prepojené s okolitou prírodou prostredníctvom prechodov. Jednotlivé "dvory" sa nachádzajú na rôznych úrovniach a niektoré z nich sú tvorené napríklad zelenou strechou ktorá je umiestnená na spodnej časti budovy a plynule prechádza do svahu. Týmto spôsobom sa podarilo architektom dom celkom stotožniť s okolím a vytvoriť tak skutočne interesantné dielo, ktorého priestory doslova dýchajú pohodou a umožňujú obyvateľom neustále čerpať energiu zo zdravého zeleného prostredia.

Človek si vďaka tomuto riešeniu môže vychutávať slnečné lúče vo všetkých fázach dňa – na jednej strane domu si vychutnávať kávu pri lúčoch vychádzajúceho slnka ráno, alebo podvečer pri pohári vína pozorovať západ.

Celý dom je opatrený vertikálnymi drevenými lamelami, ktoré slúžia ako ochrana pred prehriatím a taktiež tienidlo pre rôzne časti domu. Chodník vedúci do domu a dláždený priestor okolo vchodu sú obložené granitovým obkladom, ktorý perfektne splýva s okolím. Interiér materiálovo aj farebne korešponduje s exteriérom, pričom využíva najmä borovicové drevo, kov a jednoduché biele omietky.

Moderné a jednoduché zariadenie

Prítomné je množstvo denného svetla, ktoré sa dnu dostáva prostredníctvom veľkého objemu presklených plôch. Zariadenie je moderné a jednoduché – kvalita prevažuje nad kvantitou. Nájdeme tu kožené sedačky, textílie, nové technológie v podobe spotrebičov a elektroniky a všetko potrebné pre komfortný život súčasného človeka.

Dom je nadčasovou interpretáciou tradičných lokálnych dreveníc, s ktorými má spoločné nielen materiálové vybavenie, ale aj tvarový či funkčný atribút.

Valley Villa

Architektonické štúdio: arches 

Lokalita: Vilnius, Litva

Projektový tím: A.Liola, R.Liola, E.Neniškis, M.Kaučikaitė, E.Geštautaitė

Plocha: 415 m2

Realizácia: 2016

Dodávatelia: Focus, Kebony, Rathscheck

Stavebný dohľad: Dainius Dubaka

Text: Anna Martausová

Foto: Norbert Tukaj, arches

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Fascinujúca prístavba plní všetky želania majiteľov

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky