Nádherná premena na dom: Z pôvodnej stajne zostala len nosná konštrukcia a genius loci

26.05.2017  |     

Kamenná fasáda v kombinácii s drevom a veľké presklenia, ktoré sa dajú jednoducho zakryť drevenými okenicami, premenili bývalú opustenú stajňu na príjemný vidiecky dom. Keďže stavba sa nachádzala vo veľmi zlom stave, najlepšou voľbou bolo začať prakticky úplne odznova. Čosi však predsa len zostalo – nosná konštrukcia a genius loci.

Rodinné sídlo v provincii Caceres v západnom Španielsku už napohľad zaujme nezvyčajným osadením do okolitej prírody a vrchov.

Dva potoky vyriešili naraz viacero problémov

Transformáciu starej stajne, z ktorej zostala len nosná konštrukcia v pôvodnom stave realizovali architekti zo štúdia ÁBATON. Prestavba starej hospodárskej budovy stojacej vysoko na kopci, vzdialenej od mestskej vody a elektrickej siete sa niesla v znamení ohľaduplnosti voči životnému prostrediu, použití prírodných materiálov. Našťastie, cez pozemok prechádzajú dva potoky, ktoré vyriešili problém s pitnou vodou a vodou na hygienu, či varenie – keďže sú čisté. A nielen to. 

Átrium s kamennou fontánou

Vzhľadom na nedostupnosť elektrickej energie bolo nevyhnutné vytvoriť fotovoltaický systém a tiež hydroelektráreň. Inšpiratívnym je využitie dvoch potokov, ktoré prechádzajú cez pozemok na výrobu elektrickej energie. Vďaka inštalácii malých turbín dokáže dom v zime čerpať energiu z vody. Voda z potokov je odvedená do fontány a do väčšieho zásobného rybníka. Átrium, v ktorom sa fontána nachádza fontána je esteticky ohraničené kameňom. Z obývačky vedú do átria presklené dvere, ktoré keď otvoríte, počujete príjemný žblnkot vody aj vo vnútri. Pred rybníkom sa nachádza ďalšie prijemné miesto na relax v súkromní a zároveň v lone prírody. 

Otvorený svetlu

Keďže hlavným zdrojom tepla je slnko – z toho jednoznačne vyplynula južná orientácia domu. Južná fasáda vidieckeho domu je orientovaná k zvažujúcemu sa údoliu, a tak vďaka veľkým oknám prechádza do budovy dostatok denného svetla. Priestrannosť a presvetlenie interiéru bolo dosiahnuté tiež otvorením pevných oporných múrov z recyklovaného kameňa. Tie architekti konštrukčne nahradili a doplnili kovovými stĺpmi. Rustikálny exteriér domu zostal zachovaný. Veľké drevené okenice, ktoré sa zasúvajú ako druhá koža, zase pomáhajú počas noci udržiavať teplo v interiéri. Fasádu domu tvorí zmes cementu a miestneho kameňa. 

Ako to vyzerá v interiéri?

Kontakt s prírodou je zjavný v každej miestnosti, z kúpeľne vidno do átria s kamennou fontánou, zo spálne cez veľké okná vidno krásny výhľad na okolitú krajinu. Hlavný obytný priestor tvorí veľký centrálny salón slúžiaci na rôzne účely. To, čo tvorilo kedysi senníky starej stajne, je dnes premenené na príjemné spálne. Použité prírodné materiály pocit harmónie s prírodou iba umocňujú.

Vidiecky dom zo stajne 

Architektonické štúdio: ÁBATON
Interiérový dizajn: ÁBATON and BATAVIA 
Úžitková plocha: 322 metrov2
Rozloha pozemku: 5 hektárov
Lokalita: Extremadura, Španielsko
Rok realizácie: 2010

Sabína Zavarská
Foto: Belen Imaz

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Krtkodom pri Košiciach

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Rodinné domy
jar/leto 2017


Najnovší katalóg projektov rodinných domov!




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky