Variabilný letný dom: Sklenené steny sa dajú úplne otvoriť!

30. 05. 2017
Zdieľať

S blížiacim sa letom máme zrejme všetci potrebu, byť v čo najužšom kontakte s prírodou. Tento drevený letný dom vznikol ako rekonfigurácia a rozšírenie existujúcej staršej jednopodlažnej stavby.

Vychádza z majiteľovej túžby, čo najviac zmazať hranice medzi bývaním vo vnútri a vonku – smerom do záhrady sa otvára veľkolepý priestor na trávenie času v príjemnom prostredí a v centrálnych obytných miestnostiach môžete byť prakticky vonku i vo vnútri zároveň.


RD Catalina Crescent

RD Catalina Crescent
© Douglas Frost


RD Catalina Crescent

RD Catalina Crescent
© Douglas Frost

Na zadnej stene staršieho domu

Dom s pôvodným názvom Catalina Crescent – podľa lokality, v ktorej stojí, vyšiel z dielne architektonického štúdia pH+ Architects. Vyrástol na zadnej stene staršieho domu. Pre architektov bolo nevyhnutné vychádzať z faktu, aby nová stavba negatívne nepôsobila na susedné domy a pozemky, práve naopak. Pristavený drevodom preto využíva mnoho zo zaužívaných tradičných čŕt, i keď neraz posunutých do inej úrovne. Z tohto dôvodu zvolili aj drevené obloženie, ktoré dom ešte viac spojilo nielen s okolím, ale aj s prírodou.


RD Catalina Crescent

RD Catalina Crescent
© Douglas Frost

Odvážny príspevok do modernej architektúry na tradičnom základe

Pôvodný dom, ktorý na pozemku stál bol jednopodlažný. Vďaka prístavbe bol rozšírený o časť, ktorá smeruje k bujnej zeleni do zadnej častí nehnuteľnosti. Dielo architektov oslavuje tradičný austrálsky dom, avšak rozšírenie bývalej chalupy je odvážnym moderným príspevkom k novodobej architektúre. Rozšírenie domu tiež zahŕňa vznik horného podlažia s naklonenou šikmou strechou, prekrývajúcou aj terasu na poschodí a vytvárajúcou ochranu interiéru pred slnkom.


RD Catalina Crescent

RD Catalina Crescent
© Douglas Frost

Sklenené steny obytného priestoru sa dajú celé otvoriť

Rekonfigurácia a rozšírenie sa významne dotkli aj dispozičného riešenia obnovenej a zväčšenej stavby. Architekti preorientovali izby do lineárnej sekvencie pozdĺž jednej osi, pričom obytné a jedálenské priestory vedú na vonkajšiu plošinu. Prechod do exteriéru a súlad so záhradou významne naznačujú aj sklené panely, ktoré sú od podlahy až k stropu. V exteriéri – na drevenej „palube“ vznikol veľkolepý prestrešený priestor externej kuchyne s jedálenským stolom a prechodom do záhrady. Posuvné sklenené steny je možné celé zasunúť a priestor otvoriť, alebo naopak.


RD Catalina Crescent

RD Catalina Crescent
© Douglas Frost

Poschodie patrí súkromiu obyvateľov

Napriek tomu, že sa nová prístavba domu od zvyšku výrazne odlišuje, zároveň naň plynule nadväzuje drevenou kompozíciou. Rovnako prirodzene prechádza do prostredia prírody. Stieranie rozdielu medzi exteriérom a interiérom je posilnené aj transparentným stropom časti prízemia. Samozrejme, stavba poskytuje päťčlennej rodine aj dostatok súkromia. V dvojpodlažnej prístavbe sa nachádzajú nové spálne a kúpeľňa, hlavný apartmán je na prízemí.


RD Catalina Crescent

RD Catalina Crescent
© Douglas Frost

RD Catalina Crescent

architektonické štúdio: pH+ Architects

lokalita: Sydney, Austrália

dátum realizácie: 2017

Sabína Zavarská

Foto: © Douglas Frost

Kategória: Návšteva
Tagy: architektúra catalina letny ph+ rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia