Vidiecka chalupa v modernom poňatí získala ocenenie „Najlepší pasívny dom roka 2015“

12.06.2017  |     

Jednoduchá stavba s prvkami tradičnej ľudovej architektúry maximálne využíva priestor a berie ohľad na energetické úspory i vysokú kvalitu bývania. Model starej chalupy ostal zachovaný, avšak s inováciami 21. storočia.

Odkaz 19. storočia

Pre architekta Jana Medka bolo zadanie projektu rodinného domu vo Vranom nad Vltavou jednoznačné: chceli by sme niečo vzdušné, jednoduché, ale bez rovnej strechy – takú obyčajnú „chalúpku“. Preto pri návrhu použil niekoľko typických prvkov ľudovej architektúry.

Obdĺžnikový pôdorys, trojdielne členenie priestoru, hlavný bočný vstup a sedlovú strechu s trojuholníkovým profilom, ktoré spolu vytvárajú stavbu evokujúcu tradičnú chalupu českého vidieka z konca 19. storočia. Stavba pôsobí jednotným dojmom, rovnaké materiály a farby prechádzajú exteriérom aj interiérom. Sivá omietka a betónový chodník sa zhodujú so stierkou na schodisku, drevená podlaha ladí s dubovými parapetmi, masívnym nábytkom z rovnakého materiálu i trámami, ktoré umocňujú vidiecku atmosféru.

Ani stavba garážového státia so skladom neruší celkovú jednotu domu. Je navrhnutá ako zjednodušený prístrešok, vyhotovený v rovnakom povrchu omietky ako samotná stavba, do ktorej priamo nezasahuje, ale hlavnú konštrukciu účelne dopĺňa.

„Na dispozíciách sme s architektom spolupracovali už od začiatku. Poučili sme sa z výstavby domov našich rodičov, a tak ten náš bol tým povestným tretím, ktorý človek postaví správne.“ 

majiteľ

Všetko na dosah ruky

V celom dome nenájdete žiadny zbytočný priestor, všetko má svoje miesto a využitie. Pôvodná stará vidiecka chalupa bola charakteristická svojou účelnou a praktickou dispozíciou. Rovnako je to aj v prípade tejto novostavby. Dve tretiny pôdorysu domu zaberá veľký obytný priestor, ktorý pôsobí priestranne vďaka otvorenému stropu v zadnej časti.

Centrum celého diania je sústredené v hlavnej obytnej časti prízemia okolo „pece“, ktorá sa dá vďaka šikovnému a nápaditému architektonickému riešeniu obchádzať. Prechod umožňuje rýchly prístup do kuchyne i komory, čo uvítala predovšetkým pani domu. Tento multifunkčný objekt zahŕňa aj monolitické železobetónové schodisko, knižnicu a kozub. Je to zároveň aj jediný zdroj tepla v dome, pretože sa vnútri nachádzajú technológie na vykurovanie.

Podobne ako sa v starých chalupách chodilo spávať na pec, aj tu sa po tomto telese stúpa nahor k spálni a detským izbám. Z obývacej časti potom vedie výstup na priedomie a terasu, kde si majitelia vytvorili úžitkovú záhradku. Stačí už len urobiť dva kroky k zelenine a čerstvým bylinkám.

Nízke prevádzkové náklady

Dom má veľmi dobrú izoláciu s minimálnymi požiadavkami na vykurovanie. Kombinácia tepelného čerpadla a solárnych kolektorov na ohrev vody sa ukázala ako optimálne riešenie, pretože približne od apríla do októbra sa tepelné čerpadlo takmer nezapne. Všetko obstarajú solárne panely, ktoré ohrievajú úžitkovú a vykurovaciu vodu a šetria životnosť tepelného čerpadla ako takého. S tepelnou stratou 2,9 kW sa celkové náklady na vykurovanie, osvetlenie, spotrebiče a vetranie pohybujú v priemere okolo 37 € mesačne.

Mirkin pohľad

Na prvý pohľad klasický dom ma zaujal svojím dispozičným riešením, ktoré ctí ľudovú architektúru, ale zároveň využíva najmodernejšie technológie súčasnosti s ohľadom na životné prostredie. Mám rada rafinované riešenia, akým je aj navrhnutá centrálna obytná zóna. Priestor v okolí „pece“ má veľké výhody – účelne zakamuflujete technickú miestnosť, pracovný neporiadok v kuchyni nebude za rohom takmer vidno a váš pohľad upúta efektná knižnica spolu s kozubom a schodiskom. Dom na mňa pôsobí čisto a útulne a po úprave záhrady sa z neho stane skutočná „chalúpka“.


Rodinný dom vo Vranom nad Vltavou získal ocenenie „Najlepší pasívny dom roka 2015“ v historicky prvom ročníku súťaže „Pasívny dom roka“.

Projekční ateliér Kontinual

Ing. arch. Jan Medek je členom voľného združenia – ateliéru Kontinual, ktorý sa venuje navrhovaniu a projektovaniu stavieb, interiérov, záhrad, ale aj verejného priestoru a krajiny. Združenie sa snaží vytvárať hodnotné miesta v sídlach i voľnej krajine na základe kontinuity.

www.kontinual.cz

pasívny dom

pozemok: 850 m2

zastavaná plocha: 127 m2

tepelná strata: 2,9 kW

lokalita: Vrané nad Vltavou

TEXT: MIROSLAVA MACEKOVÁ, VERONIKA SLOMKOVÁ
FOTO: JAN MEDEK, JAKUB TOMEC
ZDROJ: časopis Môj dom špeciál 2017

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Desaťročný dom v Prievoze aj dnes prekvapuje svojim konceptom

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Dom a záhrada


35 podrobných pracovných postupov




ukážka z knihy

 

Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky