Montovaný dom na vidieku upúta netradične stvárneným vikierom

13.06.2017  |     

Rodinným domom na vidieku si úspešný atlét a bývalý reprezentant Českej republiky v maratóne a polmaratóne splnil svoj sen o bývaní v blízkosti Českého lesa. A hoci pôvodne zvažoval aj kúpu domu v historickej časti mesta, nakoniec zvíťazila príroda.

Bývanie s výhľadom

Výhľad na neďaleký kopec Čerchov od jedálenského stola, drevená fasáda, vysoký strop v obývacej izbe a rodičovská spálňa s kúpeľňou situované na prízemí. Tak by sa dali zhrnúť požiadavky investora na jeho nové bývanie. Vo všetkom ostatnom dostal architekt Václav Zahradníček z ateliéru Prodesi voľnú ruku. Parcelu, na ktorej sa vytúžená stavba nachádza, kupoval budúci majiteľ po častiach a vždy po dohode s architektom, vďaka čomu sa postupne zväčšila až na takmer 2 000 m2.

„Keďže rodinný dom sa nachádza v blízkosti cesty, navrhli sme pozdĺž južného okraja pozemku terénny val, ktorý prispieva k väčšej intimite najmä v momentoch, keď rodina trávi chvíle na terase. Využila sa na to zemina z terénnych úprav a stavebných prác.“ 

Ing. arch. Václav Zahradníček

 

Jednoduchú obdĺžnikovú drevostavbu so sedlovou strechou architekt štítmi orientoval na sever a juh tak, aby si domáci pán mohol naplno vychutnávať malebné výhľady. Vizuálnou dominantou domu je čierny vikier s farebným vyložením, ktorý sa nachádza na západnej fasáde a svojím tvarom čiastočne pripomína potápačské okuliare. Nemenej zaujímavým prvkom je úzke pozdĺžne okno prerezávajúce celú východnú fasádu, ktoré sa tiahne od vstupných dverí cez roh až k južnej fasáde. 

Do domu sa vstupuje cez priestranné zádverie. Z hlavnej chodby je potom prístupná centrálna denná časť vľavo a rodičovská časť so šatníkom a kúpeľňou vpravo, čím sa splnila ďalšia požiadavka investora. Na poschodí sa nachádza priestranná galéria, ktorá slúži aj ako pracovňa a v prípade potreby zastáva funkciu hosťovskej izby s rôznorodým využitím, ďalej dve detské izby a kúpeľňa. 

Natáliin pohľad

Bývanie mimo ruchu mesta, na vidieku a často až takmer na samote priťahuje mnohých a inak to nebolo ani v prípade tohto rodinného domu s naozaj peknými výhľadmi na okolitú krajinu. Pri návrhoch domov oceňujem, ak sú stvárnené trochu atypicky, no zároveň v krajine príliš nedominujú. Táto realizácia je podľa mňa veľmi zaujímavým príkladom – upúta pomerne netradične stvárneným čiernym vikierom so zeleným vyložením alebo originálnymi zadnými dverami. 

Vikier svojím tvarom čiastočne pripomína potápačské okuliare.  

Drevodom Pec u Domažlic

Autor:  Ing. arch. Václav Zahradníček, Prodesi
Spolupráca:  Ing. arch. Michal Kotlas, Jan Švarc
Dodávateľ:  Domesi
Nosná konštrukcia:  stĺpiková konštrukcia (tzv. two-by-four) – nízkoenergetický dom s rekuperáciou a difúzne otvorenou konštrukciou
Fasáda:  prekladané smrekovcové dosky   
Tepelná izolácia:  minerálna, Orsil
Okná:  plastové, na prízemí izolačné trojsklo, na poschodí izolačné dvojsklo
Strecha:  sedlová, sklon 44°
Strešná krytina:  betónová, Bramac Tegalit
Vikier:  pultový, obložený fasádnymi doskami Cembrit
Vykurovanie:  elektrické priamotopy
Vetranie: rekuperácia
Realizácia:  2014

montovaný dom

dispozícia: 5 + kk + terasa

úžitková plocha: 122,4 m2

lokalita: Pec u Domažlic

architekt

Ing. arch. Václav Zahradníček (*1979)

Vyštudoval odbor architektúra na ČVUT v Prahe. V roku 2002 založili s architektom Pavlom Horákom architektonický a projekčný ateliér Prodesi a následne aj realizačnú spoločnosť Domesi, ktorá sa špecializuje na drevostavby.  www.prodesi.cz

TEXT: REDAKCIA
FOTO: MARTIN ZEMAN
ZDROJ: časopis Môj dom špeciál 2017

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Krtkodom pri Košiciach

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Rodinné domy
jar/leto 2017


Najnovší katalóg projektov rodinných domov!




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky