Rodinný dom vo Svätom Jure: Z ulice takmer neviditeľný, vnútorne však bohatý

15.06.2017  |     

Z ulice takmer neviditeľný a zdanlivo malý, zato však vnútorne bohatý. Rodinný dom vo Svätom Jure, ktorý pochádza z dielne Ing. arch. Stanislava Meliša a Ing. Jozefa Michalka nás prekvapil nielen skvelým využitím priestoru, ale najmä vzdušnosťou a príjemnou atmosférou, ktorá býva na stiesnených pozemkoch skôr zázrakom ako realitou.

Je vidno, že ani úzky pozemok a úzky dom, na ňom postavený nemusí byť negatívom. Architektom sa naopak podarilo vychytať všetko pozitívne, čo takýto pozemok môže poskytovať v prospech obyvateľov domu. Pozrime sa na stavbu bližšie.

Na začiatku bol pozemok

Úzky pozemok medzi dvoma ďalšími býva zvyčajne len ťažko využiteľný a neobľúbený kvôli nedostatku súkromia, ale aj náročnému riešeniu projektu. Autori si spoluprácu s klientom veľmi pochvaľujú. Ako to celé začalo? Výberom pozemku. Majiteľom dnešného domu sa páčil úzky pozemok vo Svätom Jure, avšak nevedeli si predstaviť, či by sa dal využiť na účel bývania. Okrem toho, že je veľmi úzky, nachádza sa ochrannom pásme pamiatkovej zóny v uličnej, stabilizovanej zástavbe. 


Prečítajte si tiež:

Svätojurský dom lesného hudobníka


Nikým nechcený?

Kvôli nepraktickým rozmerom – priemerná šírka cca 10,5 m, dĺžka 85 m – stál v ponuke realitných kancelárií približne 2 roky. O to viac sa klient potešil, keď mu architekti zo štúdia melismichalko architektúra po viacerých obhliadkach oznámili, že pozemok má veľký potenciál a dokážu na ňom naplniť všetky jeho potreby spojené s bývaním. 

Hlavný problém: dostať do domu svetlo

„Pri tak úzkej parcele, zastrčenej medzi domami s nie moc vhodnou orientáciou, bolo hlavnou úlohou svetlo, dostať do domu veľa svetla a odhlučniť budúci dom od frekventovaného dopravného ťahu Bratislava-Pezinok. To viedlo k osadeniu samostatnej garáže na začiatok pozemku a vytvoreniu vnútorného patia, ktoré rozdeľuje objem domu na dennú a nočnú časť. 

Obe časti spája postupne sa rozširujúci krčok, kde sa nachádza prechodná kuchyňa so schodiskom. Na poschodí je v spojovacej časti pracovný kút, ktorý spája detské izby a rodičovskú spálňu. Do patia smerujú okná takmer zo všetkých priestorov s cieľom zachytiť čo najviac priameho svetla a stalo sa „nekorunovanou“ najdôležitejšou izbou,“ opisujú svoje zmýšľanie pri riešení hlavných problémov autori stavby.  

Hra s výškou a sklonom strechy

Geometria a tvarovanie domu vychádza z jeho potrieb, daností pozemku a požiadaviek pamiatkového úradu. Strešné roviny majú rôzne výšky a sklony, čo umožnilo presvetliť dom a neplytvať objemom. Autori stavby zvolili jednoduché materiály charakteristické pre centrálnu zónu: omietka a pálená škridla.

Fasáda dostáva svoj charakter zaujímavými klampiarskymi prvkami. Ďalšiu vrstvu bude v budúcnosti tvoriť porast štítových stien a garáže z paviniča, ktorý odkazuje na vinohradnícku tradíciu v obci. Nemenej zaujímavý je fakt, že konštrukčne je rodinný dom riešený ako drevostavba so stĺpikovou konštrukciou v nízkoenergetickom štandarde.

Dom vo Svätom Jure

architektonické štúdio: melismichalko architektúra
autori stavby: Ing. arch. Stanislav Meliš a Ing. Jozef Michalko
Plocha pozemku:  775,45 m² 
Zastavaná plocha: 130,47 m²    
Celková úžitková plocha: 189,62 m²
Celkový obostavaný objem: 842,70 m³

Sabína Zavarská
Foto: Katarína Bako

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Desaťročný dom v Prievoze aj dnes prekvapuje svojim konceptom

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky