Rekonštrukcia rodinnej farmy v malebnej dedinke

17.06.2017  |     

Biele budovy obklopené zelenými trávnikmi, čistota, jednoduchosť a elegancia. Človek by mohol nadobudnúť pocit, že sa ocitol kdesi uprostred Švédska. Nenechajte sa však zmiasť.

Povedomý príbeh

V malebnej maďarskej dedinke s piatimi stovkami obyvateľov, uprostred Národného parku Balatonská vrchovina, postavili v roku 1949 neveľkú farmu so zámerom chovať tu hospodárske zvieratá. Farme sa však prestalo dariť a budovy bez využitia roky chátrali. Statok časom našťastie zmenil majiteľov a tí sa rozhodli staré stavby zachrániť. Zároveň mali v úmysle zmeniť spôsob ich využívania – hlavnou činnosťou sa tu, rovnako ako v susedstve, malo stať pestovanie mandlí.

Proces revitalizácie pritom priniesol niektorým schátraným objektom verdikt zbúrať, iné čakala renovácia. V prvej fáze zrekonštruovali a upravili na nové využitie poľnohospodárske budovy s celkovou plochou takmer 870 m2, potom prišla na rad výstavba nového rodinného domu pre majiteľov, ktorý vyrástol na mieste niekdajšieho skladovacieho priestoru. Inšpiráciou preň sa stal takzvaný Baron house vo Švédsku, navrhnutý architektom Johnom Pawsonom.

Rekonštrukcia poľnohospodárskeho areálu na západe Maďarska. V prvej etape zrekonštruovali poľnohospodársku budovu z 50. rokov minulého storočia s celkovou plochou takmer 870 m2. Na mieste starého skladu, ktorý už pre jeho zlý stav nebolo možné opraviť, potom postavili nové obytné priestory.

V súzvuku s prírodou

Hoci boli zásahy do pôvodného statku rozsiahle, obnovené budovy pôsobia prirodzene a  elegantne. Postarali sa o to najmä jednoduché tvary, rešpektujúce pôvodnú formu poľnohospodárskych objektov, striedma farebnosť a prírodné materiály. Prím tu hrajú čisté biele plochy, ktoré decentne oživuje kameň použitý na chodníkoch v celom areáli, a drevo, ktoré sa uplatnilo aj v interiéri obytného domu. Dôraz sa kládol aj na zelené trávnaté plochy, ktoré zaberajú podstatnú časť pozemku. Farma tak perfektne zapadá do rázu tunajšej krajiny.

Jednoduchým objektom zároveň nechýbajú nápadité detaily, ku ktorým patria napríklad dominantné drevené posuvné okenice, chrániace zasklené dvere na terasu. Pôvodné slamené strechy nahradil netradičný biely vlnitý plech, ktorý takisto ladí s miestnym romantickým vidieckym štýlom. Ani betónové múry s jednoduchými priechodmi, ktoré chránia súkromie rodinného domu, nepôsobia rušivo. Vďaka citlivému prístupu a ohľaduplnosti k tunajšej krajine vznikla stavba, ktorá poskytuje nielen krásny výhľad na okolie, ale aj veľmi príjemný pohľad na komplex budov zvonka.

Erikin pohľad

Hoci sa budova skladu na maďarskej farme už nedala zachrániť a adaptovať na bývanie, ako bolo pôvodne v pláne, architekt Vincze rešpektoval pri novej stavbe pôvodný tvar, dodržal sklon strechy, tvar štítu aj výšku rímsy. Moderný výraz jej dodali súčasné materiály a čisté detaily. Ak sa nové inšpiruje okolím, tým, čo tu už bolo a osvedčilo sa, vznikne väčšinou príjemný, harmonický a dobre fungujúci celok.

Nie vždy treba byť za každú cenu iný – ak v rade vidieckych domčekov so sedlovými strechami odrazu vyrastie „kocka“, ktorá nerešpektuje dovtedy fungujúce pravidlá, zničí genia loci celej ulice. K architektúre treba pristupovať zodpovedne, nie arogantne – nie je totiž len pre tých, ktorí ju využívajú a vnímajú zvnútra, ale ovplyvňuje aj svoje okolie. 

Rodinná farma, Balaton-felvidék, Majorság

Architekt:  László Vincze
Spolupráca: Péter Páczelt
Dizajn interiérov: Éva Zavadzky, László Vincze
Projekt: 2007 – 2010

dispozícia: 5 + kk + sauna

úžitková plocha: 280 m2

lokalita: Balaton-felvidék, Maďarsko

TEXT: Veronika Slomková, Erika Kuhnová
FOTO: LÁSZLÓ VINCZE
ZDROJ: časopis Môj dom špeciál 2017

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Rodinné domy
jar/leto 2017


Najnovší katalóg projektov rodinných domov!




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky