Vzdušný a slnečný rodinný dom ako skvelý príklad využitia rohového pozemku

19.06.2017  |     

Pôsobivá stavba vzdušného a slnečného rodinného domu, ktorú navrhli architekti zo štúdia hantabal architekti je zaujímavou ukážkou, ako riešiť stavbu domu na rohovom pozemku. Jeho svieža biela fasáda v kombinácii s drevom, štvorcové okná rôznych veľkostí a biela hliníková sedlová strecha svedčia o vkuse ako majiteľov, tak i architektov. Ten, samozrejme, preniká aj do interiéru.

Pohodlne aj v daždi

Dom v rakúskom Burgenlande má jedno podlažie a podkrovie. Súčasťou domu je aj garáž, pred ktorou je kryté parkovacie státie. Od garáže ku vchodu domu sa dá prejsť pohodlne i v prípade nepriaznivého počasia – krytým chodníkom. Samozrejme, architekti museli návrh domu prispôsobiť nielen tomu, že parcela je rohová a z toho uplatniť čo najviac výhod, ale aj okolitej zástavbe, svetovým stranám a priestorovým nárokom majiteľa. Terén sa navyše smerom od ulice mierne zvažuje. 

Súčasné stavebné materiály, jednoduché detaily a súlad s okolím

Riešenie návrhu tomu architekti opisujú: „Architektonické riešenie domu vyplynulo z predpisov daného územia a zároveň sme sa inšpirovali pôvodnou zástavbou, kde sa práve strieda šikmá strecha kombinovaná s horizontálnymi líniami oplotení a striech. Zároveň používame súčasné stavebné materiály, jednoduché detaily v exteriéri a interiéri, taktiež jednoduchá biela fasáda vystriedaná dreveným obkladom, hliníkovými oknami a hliníkovým bielym plechom strechy. Táto kombinácia vytvára jednu kompaktnú ucelenú bielu hmotu objektu s drevenými vyhryznutiami.“

Plynulý prechod z interiéru do exteriéru

Moderná architektúra je podporovaná najmä stieraním hraníc medzi interiérom a exteriérom, a to okennými výplňami od podlahy v prízemí, čim sa opticky vnútorný priestor predlžuje do záhrady cez drevenú priliehajúcu terasu. Terasa je sčasti tienená terasou na vyššom podlaží, a teda poskytuje možnosť príjemného relaxu i za slnečného počasia. 

Na prízemí spoločenská časť, aj spálňa rodičov

Dispozičné riešenie bolo vytvorené presne podľa potrieb majiteľov a obyvateľov domu. Vstupný priestor vedie do denne otvorenej časti s obývacou izbou, kuchyňou a jedálňou, ktorá pokračuje do exteriéru vďaka drevenej terase. Pri kuchyni nájdete aj komoru a technickú miestnosť. Cez ústredný priestor, kde sa nachádza šatník, schodisko, hygienická miestnosť pod schodiskom a prechod do záhrady, prejdete do nočnej časti prízemia. Tú tvorí spálňa rodičov s vlastnou šatňou, kúpeľňou a tiež sa tu nachádza hosťovská izba, ktorá môže slúžiť ako pracovňa. Zo spálne rodičov je tiež možné vyjsť na terasu a do záhrady.

Podkrovie patrí deťom

Väčšiu časť rodiny tvoria deti, takže podkrovie je riešené ako detská časť domu. Pozostáva z troch detských izieb a herne, ktorá je otvorená cez posuvné presklenie na terasu. Deti majú jednu spoločnú kúpeľňu so saunou. Celé podkrovie je riešené z drevených priečok, dverí a tiež obkladu krovu z preglejkových drevených dosiek Jaffholz v kombinácii so sklom v hornej časti krovu. Táto kombinácia umožňuje otvorený priestor krovu vnímať ako celok a opticky znižuje jeho výšku.

Zaujímavým riešením je extenzívna zeleň na plochých strechách, nočnej časti prízemia a garáži, čo prispieva zároveň aj k lepšej klíme obytných priestorov. Ako sa páči vám?

RD Seewinkelhaus

architektonické štúdio: hantabal architekti, s.r.o.
autori: Ing. arch. Michaela Hantabalová, Ing. arch. Juraj Hantabal
spoluautor: Ing. arch. Soňa Pavolová
lokalita: Burgenland, Rakúsko
Celková plocha  pozemku: 611 m2 
Celková zastavaná plocha: 169,3 m2
rok realizácie: 2016 až 2017

Text: Sabína Zavarská
Foto: Ing. arch. Juraj Hantabal

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Krtkodom pri Košiciach

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky